Monday, June 30, 2014

39 {Sticky Post} Cabaran Bulan Mei & Jun :: Sudut Istimewa Rumah

Assalamualaikum wbt,


Alhamdulilah panjang umur murah rezeki bertemu lagi kita di segmen cabaran bulanan. Kali ini, prospek perbincangan yang ingin diketengahkan ialah SUDUT ISTIMEWA RUMAH.

Banyak bahagian yang unik dan paling disukai di rumah masing-masing. Ada rumah yang terbina bersamanya bahagian seperti airwell seperti di rumah saya...iaitu ruang di dalam rumah yang sengaja dibiar terbuka bumbungnya oleh developer. Tempat sedemikian boleh dijadikan taman mini, atau sudut membaca, atau stor, atau laundry area, atau dapur kering, atau ruang musolla atau pelbagai fungsi lainnya.

Ada juga rumah yang siap sedia dibina stor, siap sedia binaan tiles untuk kabinet dapur dan banyak lagi keunikan yang cuba diterapkan oleh para developer untuk fasa perumahan masing-masing.

Oleh itu, kali ini kita akan cuba berkongsi keunikan rumah masing-masing yang boleh kita gelarkan sebagai SUDUT ISTIMEWA RUMAH ini bersama dan mengumpul idea untuk diaplikasikan di baitijannati sendiri.

Cerita berkaitan susunatur stor, laundry area, perpustakaan mini, ruang mainan anak-anak, penggunaan maksimum ruang attic {siling tinggi} dengan menambah bilik atau sebagainya, semua itu boleh dikongsikan dalam cabaran kali ini.

*UPDATE*

Disebabkan saya ada technical problem dengan widget inlink tools maka marilah kita mencuba widget lain iatu Linky Tools. Cara nak up entri guna widget ni senang je:

1. Buat satu entri berkaitan susunatur sudut istimewa rumah anda.
2. Masukkan entri tersebut ke entri ini dengan menekan butang 'Click here to enter' pada Linky Tools di hujung entri ni.
3. Masukkan maklumat yang diperlukan. Link it to : url entri anda.
4. Pilih gambar di Step 4 dengan klik pada 'From Web'. Nanti dia suruh Crop, nak Crop boleh, taknak pun boleh. :)
4. Done!

Entri lama-lama boleh dikongsikan :)

Apa tunggu lagi? Jom-jom-jom meriahkan cabaran kali ini! ;D

*UPDATE lagi*

Alhamdulillah ada penaja hadiah untuk cabaran kali ni. Murah rezeki peserta ;D


Untuk berpeluang memenangi Pop-Up Spice Rack yang super gorgeous ni, mestilah memenuhi syarat utama iaitu memfollow blog penaja dan letak link penaja di entri anda.

Link penaja:

Selamat mencuba! :)

Problem jugak Linky Tools ni. Eheh, bukan problem apa pun tapi kena subscribe daa... Akak takde credit card mehhh... Kita layan Mister Linky pulak... Tapi takde thumbnail laa...nak thumbnail kalu, kena bayar jugaaaa...hadehhh...layan je la yang ni dulu ok. ;) #



Perkongsian tuan rumah:

1. Mengemas Rak Buku Untuk Mini Library - Bhgn 1
2. Mengemas Rak Buku Untuk Mini Library - Bhgn 2

 photo footer.png

39 comments:

Nurzakiah Hanum said...

all the best

Nurzakiah Hanum said...

all the best

UmmiQR said...

bleh try ni hege

UmmiQR said...

bleh try ni hehe

cplud miera said...

assalam fizah. xkisah ke bhgian rumah yg mne pon ke? huhu

Fizah said...

yup tak kisah, kita terima semuanya..konsep kumpul idea dan tiru...hehe =)

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Assalamualaikum kak fizah :)
Lama tak bersua. Hehehe...

Fizah said...

waalaikumussalam wbt su =) itula pasalnya..memasing sibuk gamaknya..ke guane? kihkohkihkoh ;p

chuya - the mother of A's said...

fizah.. kalau cerita pasal kepelikan rumah aci tak? rumah saya luaran dia pelik heehhe

Fizah said...

wah saspen sgt bunyi kepelikan mcm tu..hehe..blh chuya. kongsi je, nak tahu juga ni kepelikan apakah itu? ;)

adianiez AIDA said...

ntah bila diri ku boleh join :-(
rumah baru in shaa Allah...

Fizah said...

hehe..di satu hari yg indah nnti kak aida insyaaAllah, kongsi citer rumah baru tau =)

Fizah said...

jom-jom-jom =)

chuya - the mother of A's said...

fizah.. boleh tlg delete dulu ke yg entry saya tu? nak masukkan gambar dia kata dah duplicate.. ke takpe n biar je?

Fizah said...

ok chuya da delete. cuba try lg sekali...;)

Asma said...

hurmmm..sudut istimewa rumah..macam takde je..hehe. Mungkin boleh cipta satu sudut nanti ;)

Fizah said...

jom join sis anum! =)

Fizah said...

haha..terus cipta satu ye kak? ;D

stor pun masuk kira tau kak ;)

MaMa MuRsYiD said...

singgah dan follow sebab tertarik dengan blog ni.. nak join tapi macam tak de sudut istimewa jek.. hehe..

Fizah said...

tq mamamursyid sudi jengah sini. =) mesti byk sudut istimewa kat umah kan. jomler joing....;p

MamaDaniel said...

Wow.. cabaran baru.. best2... kena kemas mak punya sudut plg istimewa sblm join.. hehe..

Fizah said...

Yeaaahhhhh semangat itu yg kita mahukan.....!! ;D

yana Jasni said...

nak join.. jab kena cari apa yg paling istemewa.. hhehhe

My Aisy said...

Cam best jek...cam nak join...tapi ...cam takde sudut menarik kat umah tu...xpe...nnt balik try tengok mana sudut menarik kat umah...hehehe...

Fizah said...

hehehe...yana kategori wajib joing...;))

Fizah said...

blh tu..mesti ada...:)

Julie Mangsor said...

Salam Fizah... salam perkenalan... saya join yer... :)

Fizah said...

salam julie....salam perkenalan juga...mekaseh memeriahkan cabaran bulanan kita... =)))

Julie Mangsor said...

Thanks :)

ummi affendi jr said...

salam fizah, kat mane nak masukkan link?
'Linky Tools subscription expired. List not available.'

Fizah said...

uhuks...da pakai mister linky pulak kak...mcm2 hal link-up tools ni..hehehe tq kak inform! =)

SUHAILAH RAMLI said...

hi Fizah..salam perkenalan..selalu baca blog awak tp x pernah komen pun..kali ni nak kongsi idea dan mencuba nasib..kikiki

Fizah said...

salam kenal suhailah..time kasih sgt sudi joing memeriahkan perkongsian bulanan kita...nti iols terjah ok, insyaaAllah =)

Tautan Hati NabilaHasyim said...

Ok, fizah, dah join 2 entri.
menepati syarat ke tak tuh...

ikut tuan rumah update..

Fizah said...

oriteee...nti sy terjah ;))))

Tautan Hati NabilaHasyim said...

Fizah, bila masa iols jadi 'Izzah' pulak...
fefeeling dalam ombak rindu lak rasa bila baca komen uols..hehehe

Fizah said...

hahaha...sori2..tersyilap nama plakkksss ....;P

Putri Homestay said...

Salam Perkenalan Fizah...masih tak pasti sudut istimewa kat rumah..lain kali saya join ya

Julie Mangsor said...

Alhamdulillah... Terima kasih Fizah & penaja. Happy sangat! Hadiah harijadi nih. :) Tadi tinggalkan komen kat post baru fizah tu tapi macam problem plak. (^^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...