Friday, January 11, 2019

1 SPRING CLEANING 2019 :: Ruang Tamu

Assalamualaikum wbt/Hi,

Minggu lepas alhamdulillah masuk juga gear mengemas SPRING CLEANING ^____^...gedehek gedehek bunyi gear masuk kih kih kih -- lama dah uii tak spring cleaning...

Lagipun RAMADAN just around the corner kan. Tu motivasi paling utuh la nak bergerak demi memastikan rumah is presentable menyambut kedatangan tetamu agung.

So to-do-list kita minggu lepas sepatutnya ialah mengemas SOHO dulu. Tapi dok mai fikir, adakah perlu alih meja study ke Bilik Utama sebab baby Aufa sangat clingy, ibu cannot berlama-lama di SOHO. Last-last decide kemas bilik dululah, kot nak letak meja study kat situ dah mudah.

Dah kemas bilik, berjangkit pulak kemas bilik anak, pastu sambung pula ke ruang tamu. Hah, cukup lengkaplah spring cleaning bidan terjun tiga bahagian ni tak semena-mena...;P

So, kita kongsi dululah spring cleaning ruang tamu hari ni.


Sebelum tu, nak cerita my ruang tamu sekarang adalah berkonsepkan minimalis. Kalau tetamu first time datang mesti tanya, "baru pindah ka?" ...padahal dah lebih 7 tahun kami dok situ. Kosong sangat rumahnya ^^''

Sebenarnya mula nak minimalis ni adalah pada tahun 2016. Dia mai sebab masa tu anak nak masuk 4 orang dah, so dok fikir camne nak manage masa supaya boleh banyak quality time dengan anak. Dari situ, saya mula fikirkan cara nak atasi masalah ni. 

Dan, bermulalah saat tu operasi purging atau sisih secara besar-besaran dari sebesar-besar perabot sehinggalah ke sekecil-kecil storan. Mana yang tiada keperluan dan fungsi khusus, semua saya let-go; sama ada bagi orang atau jual. Yang penting semua mesti clear.

Konsep dia adalah, bagi rumah jadi LAPANG supaya anak-anak bebas beraktiviti, dan dalam masa yang sama mudahkan diorang nak kemas balik lepas beraktiviti tu. Jimat masa kita mengemas, bijak takk ;p

Contohnya di ruang tamu saya ni, sofa merah dan meja sisi ni antara yang saya dah let-go kerana selalu jadi tempat berkumpul bahan aktiviti bawah tu, tiap kali nak sapu kena angkat dan alih, sangat time consuming!.

Sofa merah yang ni pun sama, macam-macam ado bawah tu. Rak H pula selalu jadi drop zone area barang tak sepatutnya. Frame dinding mudah berhabuk dan i is tak rajin nak mengelap semua tu ;p 

Solusinya, let it gooooo..!!

Tikar buluh, evamatik mat, alas kaki semua pun let-go...yang ni sebab bawah tu mudah perangkap habuk.

Sekarang pakai pvc mat camni je, tu pun jarang pasang, selalunya biar kosong je. Senang sapu, senang mop. Bawah dia tak mudah berhabuk sebab material getah dan berat.

So basically habis minimalislah semua bahagian rumah saya ni semua nak dilet-go ^^". Tapi jangan bimbang, kita buang barang yang betul-betul kita yakin tiada keperluan sahaja. Yang masih ada fungsinya, kita simpan. 

Minimalis ni saya buat kat semua bahagian rumah dan selepas dua tahun apply cara ni, memang terbukti sangat memudahkan urusan mengemas dan SANGAT MENJIMATKAN MASA..!! Nak spring cleaning pun sonangggg....

Macam ruang tamu ni, saya ambil masa sekejap je nak spring cleaning termasuk FAST dan ORGANIZING sekali.  

Operasi FAST CLEANING terdiri daripada:

1. Buang habuk di siling.
2. Lap dan bersihkan habuk di semua perabot. 
3. Ketuk dan sapu habuk di sofa.
4. Sapu lantai termasuk bawah perabot.
5. Mop lantai termasuk bawah perabot.

Manakala ORGANIZING:

1. Perbaiki sistem susun atur rak kasut.
2. Perbaiki sistem susunan perabot. 
3. Purging dan sisih barang/perabot yang tiada keperluan.

Dua operasi ni boleh siap dengan sangat cepat SEKIRANYA konsep minimalis tadi digunakan. Basically kerja yang terlibat dalam operasi ni adalah pembersihan habuk di perabot dan kerja-kerja susun atur. So kalau perabot banyak, lamalah jadinya nak siap dan lebih renyah.

Selain tu, saya bahagikan juga operasi ni kepada DEEP CLEANING dan MAINTENANCE. Dua operasi ni makan masa sikit nak siap sebab kena panjat memanjat untuk membersihkan bahagian yang tinggi dan melibatkan kerja-kerja membasuh dan mengering serta kerja-kerja baik pulih.

DEEP CLEANING:

1. Lap gril tingkap dan cermin. 
2. Lap gril pintu dan pintu.
3. Lap kipas siling. 
4. Bersihkan lampu chandeliar
5. Basuh langsir.
6. Basuh alas meja.
7. Basuh sarung throw pillow

MAINTENANCE:

1. Tukar bulb lampu.
2. Tukar kapasitor kipas {bagi laju}.
3. Tukar bateri remote.
4. Tukar bateri jam.
5. Tukar handle pintu jika berkarat. 
6. Cat gril jika berkarat. 
7. Bersihkan dan servis aircond
8. Jahit sarung throw pillow jika koyak. 
9. Alter langsir jika perlu.

Untuk permulaan, sebenarnya cukup sekadar buat FAST CLEANING dan ORGANIZING je. Itu pun dah nampakkan rumah kemas, tersusun dan efektif. Lagi dua tu kalau dapat buat memang boleh 'penuh rama-rama dalam perut' ^___^

 BAHAN-BAHAN yang diperlukan untuk operasi ni adalah:
 
1. Pembersih habuk siling
2. Kain lap & cecair pembersih
3. Pembersih bulu ayam & berus
4. Penyapu & pengaut
5. Mop, baldi tapis & cecair pembersih lantai
6. Vakum & tangga {untuk deep cleaning}

Dah cukup semua teori dan bahan-bahan, maka bermulalah operasi spring cleaning kita ^____^ 

Mula-mula kita bersihkan sawang ni semua...

Lepas tu kita bersihkan dinding-dinding jika ada kesan contengan atau tampalan camni...

Lap cermin...

Lap tv...

Lap suis-suis...

Lap meja...meja jenis tempered glass ni mudah sangat berhabuk dan bercop-cop...

Kasi cing cingg cinggg bersinarrrr ^^


Kaki meja pun lap sebab selalu jadi tempat lepak tangan anak-anak yang tengah makan ^^ habis kotoq

 Lepas tu naikkan kerusi gini...

...untuk kaji berapa tebal pulak habuk di bawah kaki kerusi -.-''

Dah habis kaji, laplah pulak kasi bersih ;P

Tudiaa hasil mengelap...-.-''

Sekarang kita ketuk-ketukkkk...habuk di sofa..hehe

...dan sapu semua habuk tu dengan penyapu kecik ni. 

 Jangan lupa sapu juga bawah sofa...macam-macam khazanah bawah tu adoo...

 
 Di celah pintu yang jarang dibuka ni pun jangan dilupakan...penuh tahi cicak uii ;(

 Apa lagi, mula mengemop...

 dan lagii...

 dan lagiiii.....;P

...sampailah bersinar boleh bergolek-golek dah haha

 ayuhaiiii...

 ^______^

 Gambaq lama pun nak masukkk ^^"

 ok last-last...^^"

Ni celah pintu yang banyak tahi cicak tadi lepas sapu dan mop...^_____^

Belakang rak tv pun dah bebas habuk.

Bolehlah lunjuq kaki sat...

dan menikmati indah petang hari... 

...dari cahaya yang menerobos masuk melalui tingkap ❤

Nikmatttt sungguhhh lahhh rasa lepas berkemas giniii...^____^ Lain feel dia dari yang kemas hari-hari tu.

Tapi, ni belum habis lagi ni. Lepas dah siap FAST CLEANING, maka perlu DEEP CLEANING pula, which is saya belum start pun lagi heheh. Sebab yang ni kena buat di hari-hari yang tenang ketika ada yang boleh tolong jagakan Aufa, time tu baru boleh pulun. 

Bab MAINTENANCE pula kena tunggu encik suami sebab tu kepakaran beliau...;p. Manakala ORGANIZING sudah pun bermula seiring dengan operasi FAST CLEANING tapi tu nanti kita share lain hari ya.

Kesimpulannya nak bagitau, dengan sistem minimalis ni, terrrrsangatlah mudah nak mengemas rumah dan CEPAT SIAP pulak tu..!! ;) Untuk saya, sistem ni memang sangat efektif...i loikeeee~

Cuba korang try pulak kaedah ni barang sebulan dua tengok macamana pergi dia. Mungkin korang pun akan jatuh hati cing cing cing ❤ ...macam mak saya. ;P

Jangan lupa share nanti kalau dah spring cleaning  & minimalis okehh!! ;) 

 photo footer.png

1 comment:

Fizah said...

Terima kasih bodalesungpipit... Tertekan delete pulak komen awak adehhπŸ˜…πŸ˜…πŸ™

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...