Friday, May 17, 2013

45 Rak Kasut Yang Praktikal Ditambah Sedikit Unsur Deko

Assalamualaikum wbt semua...=)

Apa khabar? Selamat Hari Guru buat sesiapa yang bergelar guru atau pensyarah atau yang sewaktu dengannya. Ibu juga guru di rumah, kan! =)

Sebelum berkongsi cerita, seperti biasa saya nak mengajak anda semua meraikan dan menyokong blog-blog susunatur yang baru dan ada juga yang lama, tapi saya yang baru tahu! Mari saling sokong-menyokong! Kita goncangkan Malaysia dengan kuasa tangan para ibu yang organized! Ahah, tetibe...Sorry! ;p

Blog Organizing Thing (Xeea), Rumah Comel Kami (Jaja) dannn... Sue Suka Susun (Sue)...!

Yeahhh...mari ramai-ramai kongsi cerita susunatur di blog tersendiri! Ayuh!!

=)

Perkongsian hari ini.

Sebelum ni, rak kasut tak pernah ada di rumah kami. Bersepah-sepah kotak kasut dalam ruang yang bukan stor! Disebabkan tak berapa gemar tengok kotak-kotak kasut ni berlonggok dan ditindan-tindan sampai susah nak tengok kotak paling bawah...maka beli jugaklah rak kasut ni.

Harga dalam RM150...tak ingat exactly harganya...tapi lebih kurang begitulah...

Keadaan asal susunan kotak kasut - kotak kasut

Keluarkan semuanya....

Dan haruslah lap segala mak nenek habuk yang membiak dalam ni...biasalah habuk kan...di mana saja nak ada...

Dan bergigih menampal kertas pembalut hadiah sebab nakkan nampak cantik sikit...
Kat watermark SusunAturSioca tu bergigih nak siapkan sebab tak cukup panjang kertas tu...terpaksa potong sikit-sikit untuk kekalkan bentuk damask yang ada tu...kalau main tampal je nanti cacamarba jadi bentuk dia...

Selesai...!
Selepas bermandi peluh-peluh...phewww!~

Harus kasih zoom sikit tanda PUAS HATI!!! 

;D

Masukkan balik para tu semua...

Dan masukkan semula kotak-kotak sekalian...

Tapi...tapi...tapi

urmmm...

Seperti  ada yang kurang...

ahhh...

Rasanya begini masih tak efektif untuk ambil kasut sebab kadang-kadang lupa apa isi dalam setiap kotak...

Maka...


*


*


*


*


*


*


Jom LABELkan mereka...!

Nampak tak kotak para bawah sekali dah dilekatkan gambar-gambar kasut? Hah, itu semua kasut yang ada dalam kotak tu...

Ambil gambar kasut, print atas kertas A4 biasa, tampal atas kertas keras, gunting ikut kesesuaian dan tampal pada kotak. Lebih efektif berbanding tulisan.

Kotak para yang kedua tiada gambar kerana memang semua itu kotak kosong. Tapi masih perlu letak kotak-kotak ni di sini untuk pelbagai keperluan kasut kemudian hari...kadang-kadang kan terbeli kasut yang takde kotak kan...Maka, inilah rumahnya nanti!

Kotak untuk berus dan kiwi kasut pun ada...sebelah tu kotak kosong juga...saiz kotak tu kecik sebab itu kotak kasut anak-anak...

Susun-susun...tengok-tengok...sampai puas...hehe

Lagi....

Dan lagi....

;D

Sebelum dan selepas...=)

Camne kawan-kawan? Rak kasut korang camne pulak? Ada yang buat built-in tak? Atau pakai rak kasut yang TINGGI tu...? Saya punya kasut memang TAK banyak...Yang rendah ni pun masih banyak kosong...hehe...jimat duit poket beli kasut...;p

Jom kongsi cerita korang pulak...;)

 photo footer.png

45 comments:

Cik Puan Tqah said...

nice idea..suka-suka..rak kasut tqah xde cmtu..kosong je.. nnt nk join gak giveaway tu..tp tunggu sok kemas betul2 br bleh join..

Siti Fatimah said...

Aduh...kemas bangat....Rak kasut saya simple yang tak bertutup tu je...Ade pun 3 pasang kasut je kat rak tu..hehe..da lame tak membeli kasut sejak2 beranak. High heels sume da kasi org sebab da xmuat. yihu.

ch@ said...

huiii thumbs up, terbaik drpd ladang ni. rmh ni, mmg taklah. bersepah di luar tu. tak muat rak. ada dua rak, penuh. kasut anak2 je dah satu rak penuh. kasut bapa stok2 yg tinggi, besar atas buku lali. kasut emak je, high heels ada, tapak rata ada, slipar ada...hahaa, seorang je ada lbh tiga pasang, lima orang? salah buka mati ditimpa kasut. kesemuanya elok2, yg tak elok dah tinggal kat rmh lama.

fazianbatrisyia said...

Emmm...sy suka dgn kemunculan blog susun atur cam ni. Kalau malas tu kena selalmu tgk blog mcm ni...at least cam booter rajin.

Agaknya kalau org cam ni terjah rumah sy, pengsan 7 hari 7 mlm...

Mama Lynd said...

Kasut ak mmg 1 n guna smpi lebam. rosak bl lain guna lg lebam lg guna lg. soo mmg xder kasut nk dlable bagai. sgt kagum dgn teknik mlebel anda. creatif dan xpernah tfikirkan.

NAS said...

Fizah, projek sama la :-)

Nadt said...

Errr..kasut saya banyak sgt tp semuanya dlm stor..huhu..yg betul2pakai cume 2, 3 pasang je.so yg 2, 3 pasg tu just letak kat rak kasut besi biasa je, luar rumah.huhu

ayahmamilisa said...

Wah rajinnye lekat wrapper, taip and print out satu2 label..Kemas and tersusun..suke2..:)

Izan Ishak said...

salam kenal fizah...

alahai...dah dtg sini banyak kali tapi nak tinggal komen ni. jgn marah ye sbb lambat jejak balas.

izan suka idea rak kasut ni. tampal kertas pembalut hadiah tu jadi lebih elegan. tampal gmbr kat kotak kasut pun tak pernah terfikir sblm ni.

kami ada je beli 2 rak kasut yg sama. tapi mmg isi kasut2 jelah. tak berkotak sbb jenis beli dan pakai terus. hmmm.. teringin nak buat yg built in... tapi tunggu bajet dulu.

qaseh_fariza said...

kreatif nye. thanks for sharing....

Asma said...

Oh kamu sungguh rajin :) cantik plak hasilnya

Fizah said...

jom tqah join!! namanya pun"jom kemas rumah bersama!" hehe...glad to have you here! =D

Fizah said...

akk dulu pki rak camtu, tak bertutup tapi since nk letak dlm rumah, harus jgk sambar satu yg bertutup...hihi ;) samelaa kasut akk pun tak byk ;)

Fizah said...

ahaha...jgn salah buka cha...!! masuk sotkabar nanti!! ha ha ;D

Fizah said...

sy pun kumpul semangat org lain...hrp diri sendiri mmg sepah jugakk...hehe jom join!!

Fizah said...

sama kita mamalynd! guna sampai lebam, koyak rabak...rasa2 harus sambar scholl kut! tahan lama! ;)

Fizah said...

jom cerita jom!! ;)

Fizah said...

wahh ni mesti jenis pantang tengok kasut ni..;)

Fizah said...

rajin-tak-kena-tempat tak namanya nih? ahaks ;D

Fizah said...

built-in best gak kan? cuma tak blh alih2 dah lepas tu..tak sesuai utk org yg suka mengalih2 ni..mcm kwn kita cha tu...ihiks ;)

Fizah said...

mari join sesama! =)

Fizah said...

ahaha..terapi diri namanya tu kak! =)

adianiez AIDA said...

aida punyer kasut semua nyer togel, tanpa kotak. aida tak selalu beli kasut. gi keje pun pakai uniform, so tak payah la mix & match kan. dlm satu masa ada 2-3 pasang je...
yg byk, kasut anak dara berdua tu hmmmm...

Xeea said...

LOVE THAT DAMASK PRINT WRAPPING PAPER!!!! *perlu capslock sebab terlampau suka* mana beli? Share sikittttt

Fizah said...

Sama kita...tak byk kasut gak...rak bwh tu je ada kasut...itupun kasut sukan dan kasut crocs pki masa berpantang...ha ha

Fizah said...

Haha xeea...kat hinode shop...mcm daiso jgk...kebykan brg rm5 satu...wraping ppr tu rm1.2 selai..;)

just azura! said...

setuju! damask print wrapping paper tu memang cantik! sukaaaa... :)

Fizah said...

beli smpi habis kat kedai tu, jgn taktau...ihik

ct rahani said...

sgt cantik.. kemas dan tersusun... boleh tiru deco fizah nih.. :)

** before nih jadik silent reader jer.. ngee.. :)

Fizah said...

ah-ha berjaya bukak suara sorang silent reader! ehee...jomler kongsi2 cerita kat sini ek..glad to have you here..the more the merrier ketanya... ;p

Shakina Farhan said...

ala..rak kasut bertutup plak..-_-..kl x harus tiru jugak ni..good job!

Fizah said...

hihi yg penting kemas ye dop? deko tu saje ngade jek..ehee...;p

ishamizu said...

Wah rajinnya Fizah..cantik dinding rak kasut blkg tu. pandai pilih..;)

Kebetulan izu baru beli rak kasut jgk ..nti i update k! ;)

Fizah said...

yeahhh...jom kita! =)

Masya said...

sama besarlah rak kasut kt.. huhuhu.. xtaulah nak susun gaya mana dah ... pening..

Fizah said...

gaya bebas yana...ahakzz =)

Diana said...

Terlambat lak komen kat sini..

Kreatif betul Fizah tau...apa yang orang tak terpikir tu lah yang kamu pikir..

Sangat menarik! Dengan belanja yang ciput kamu boleh ubah sesuatu menjadi nampak ekslusif.. janji rajin..

Kat rumah saya guna kotak kasut ikea tu je... bukak dan letak je kasut/selipar segala..

Kekadang tension gak sebab susunan kat dalam tu berserabut..perlu curikmasa untuk organize balik.. mesti ada caranya tu..kan.. janji saya jugak kena rajin cam Fizah.. =p

Fizah said...

ha ha diana..ada-ada je..blh sesat lak carik umah ambe...ihikhik

kotak kasut ikea yg lekat kat dinding tu ke? okle tu..yg pnting kemas..ye dop?

nik ros said...

kemas btol la gini. rak kasut sis berterabur jea ngan kasut..kuikuikui
boleh tiru idea menarik ni

Fizah said...

jom kita! =)

MamaDaniel said...

Nice..,saya pun x byk kasut.,,, =)

ch@ said...

choiii, hahaa. kan? boring je...alih. boring je...alih. hahaa rmh cam tongkang gak. entahlah. kihkih!

Fizah said...

ahaha cha, ekceli perangai tu sejibik ngan mak sy..suka mengalih...kata suami sy, kalau blh alih dapur ke ruang tamu, ruang tamu ke dapur, pun ummi buat ni...ekeke ;p

Fizah said...

Sama kita kan? ;)

Anonymous said...

Kreatif..tp klu x dibuang kasut dr kotak..cm mkn space skit lak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...