Monday, May 19, 2014

36 Mengemas Rak Buku Untuk Mini Library - Bhgn 2

Assalamualaikum wbt,

Jom sambung mengemas. ^____^

Kali terakhir perkongsian tentang ruang mini library ni saya ada tunjukkan keseluruhan rak ni kan. Jadi, this time saya nak share apa yang saya susun di tiga rak yang belah kanan tu.


Dua bahagian yang bawah saya peruntukkan untuk buku dan barang mainan anak-anak.

Barang mainan saya asingkan dalam bekas storan berbeza mengikut jenis mainan untuk memudahkan operasi mengemas. Bonus kalau bekas adalah transparen. Tapi kalau takde yang transparen pun takpe...yang penting perlu LABEL. =)

Buku-buku yang kebanyakannya dibeli di Big Bad Wolf saya letakkan di baris kedua...di paras mata anak-anak. Masih banyak lagi buku-buku yang dah terkoyak-koyak yang saya tak letakkan di rak ni. Yang tu masih mencari solusi camne nak susunatur.

Dua baris yang atas saya letakkan buku-buku pengajian kami suami isteri masa belajar dulu dan beberapa barangan memorable.

Buku-buku ni ada yang saya masih rujuk...tu yang saya display macam ni...senang nak ambil terus.

No. 88 tu sebenarnya penahan buku, Mr DIY mari. Tapi sedang elok pulak bila letak atas rak tu sebagai unsur deko {kununnya ;p}

Keadaan sebelum dan selepas...pheewww sesangat...;D

Masih ada beberapa perkara tertangguh untuk ruang ni. Contohnya nak pasang roller blind, letak meja dan kerusi, letak tikar, pasang kipas, buat ruang untuk display kid's art dan lain-lain-lain...;p 

Tu semua macam biasa, pelan-pelan kita buat. ^____*

Jom kongsi idea mini library korang KAT SINI. :)

 photo footer.png

36 comments:

Rizziela said...

kemas..sejum mata memandang kan :D

Kuazue Mohd said...

cantek dan teratur

a_maya said...

awk..kemas sgt..suka lah..byk koleksi buku..

O'gosh Iskandar said...

memang kemas....suka tengok

Azanna Radzuan said...

sangat tersusun dan efektif..senang nak capai.. anak pun suke bila nak membaca..
wishlist sy ni utk buat mini library utk anak..suke bila tgk diorg membaca..

IQ = Iez Qis said...

smart!

Mila@Rimbun said...

cantik sangat dah dah tuh..
tengah nak menyusun mini library jugak nih, tapi tokleh nak usik buku2 tuh sbb hubby dah ada plan dia sendiri hihii (nak buat label lah, nak buat book list ler... mcm2, tapi tak buat2 lagi yerr)

Since buku2 kat rumah tuh agak banyak, dah penuh 1 lemari besar, dah beli lemari baru pun separuh penuh, jadi prefer book shelve yang bercermin (orang malas memang gitu hihi)

EISYATUL ULYA said...

cantik dan sangat kemas :)

EISYATUL ULYA said...

cantik dan sgt kemas :)

EISYATUL ULYA said...

cantik dan sangat kemas :)

Fizah said...

agak sejum juga rizziela...hihihi ;P

Fizah said...

tq kuazue...dtg angin sepah sepah juga tu..;))

Fizah said...

tq dear...buku anak2 yg byk...ada yg tak masuk rak lagi sbb dah koyak2..hihu. tgh carik idea nak susun cmne..

Fizah said...

tq dear =))

Fizah said...

haah azanna..antara usaha nk galakkan anak membaca gak ni...:)

Fizah said...

tq qis =))

Fizah said...

wahhh byknya buku akk...book shelve bercermin..i like jgk tu...hihi =))

Fizah said...

tq eisyatul ulya..sedap nama =)

My Aisy said...

waaa jeles tengok koleksi buku anak2 tu...best nya klu dapat mendeko2 ni kan...hehehe...

Lina Mustazar said...

suka la... simple n organize! ;)

Fizah said...

Tkasih lina. Alhamdulillah :)

Fizah said...

pulun beli masa big bad wolf..mcm2 jenis buku ada..hihi

Ujie said...

Kemas! Sedap mata tengok.

Rak buku saya masih blm kemas lagi ni..dok fikir cara susun yg mudah kita guna.

ANAK MAMA SAYANG said...

Kemasnya...geram tengok....

Fizah said...

tq ujie..nti leh share cara ujie pulaks...=)

Fizah said...

tq dear..lama tak jumpa..hihi =)

ummi affendi jr said...

Fizah suka tengok mini library ni. Apa kata bila susun atur sesuatu tempat kot kalau boleh cuba bagi info pasal peralatan digunakan. Contoh produk tu beli di mana dan berapa harganya.

Suffiah zee said...

wow....terpegun sat...mmg amazing sebelum d selepas....memebakar semangat ni...hehehe

Fizah said...

heee...yg mana satu kak? kadang ada state tp mungkin tak brp clear kot. cthnya rak from mydin satu rm99..kotak colorful from cosway dua ketul rm8..kotak tutup hijau n kuning from mydin satu rm11 rasanya....heee...harap membantu :))

Fizah said...

hehe...moh kita moh...sharing is caring =))

UMIE SUE said...

akak..tadi baru je cakap kat hasben nak beli rak mcm ni..hehhe...moga tercapaiii...nak buat mcm akak ni ...

Fizah said...

insyaaAllah ameen =))

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Akhirnye terjawab jgk persoalan saya ttg nombo 88 tu... Dari entri lepas lg sy duk peratiii...lepas zoom in-zoom out-zoom in balik..haha..ingatkan watermark akak...tp mcm bukan. Tp mcm ye...hahhaha.. Tp true la kak...mcm jus noce no 89 tu letak kt satu as deco elemen.
Overall..mcm selalu2 jgk...purrrrrfecto!!

Fizah said...

hehe mcm ada feeling je rasa org akan tny pasal no 88 tu...awak rupanya...hihihi ada kimia la kita! =p

Atieshah Ventures said...

Kemas dan cantik....haritu ada nak beli kotak cosway tu..tp x tengok cuma tengok gambar ja..sebab x pasti besar mana...tapi pasnie bole la beli bila dah tengok macam sesuai ja nak letak kat rak...

Hajjar Hassan said...

Wahh.. Kemasnya akak. Tengah cari idea nak susun buku anak tu. Ni nak p Mydin ni cari bekas bertutup hijau kuning tu. Hihihi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...