Monday, November 20, 2017

30 Cara Membeli Di Shopee Malaysia

UPDATED 1/4/2018:

Berikutan lambakan dan kebanjiran inbox/e-mail/whatsapp kepada saya yang bertanyakan tentang Shopee, maka saya kini membuka tawaran kepada sesiapa yang memerlukan, untuk join;

Shopee Support Group by Sioca menggunakan platform whatsapp

; dengan syarat pembelian e-book Tutorial Shopee Malaysia by Sioca.

Sekiranya berminat, klik terus link di bawah untuk perincian.

www.wasap.my/60132068411/ebookshopeesioca
www.wasap.my/60132068411/ebookshopeesioca
www.wasap.my/60132068411/ebookshopeesioca

***

Assalamualaikum wbt,

Dok Shopee Shopee sana sini. Shopee ni apa sebenarnya? Macamana nak guna?

Meh akak nak cerita sikit pasal Shopee ni ya.

Shopee ni sebenarnya sebuah syarikat mobile market place yang berasal dari Singapura. Dia merupakan spinoff company by Garena iaitu sebuah internet platform provider kat Singapura. Kira macam anak syarikat Garenalah lebih kurang. Kerja utama Garena sebenarnya buat game tapi sejak tahun 2015 dah mula buka e-commerce.

Itulah asal mula tertubuhnya Shopee ni.

Secara asasnya, Shopee ni sama je konsep dengan market place yang lain (Lazada contohnya).

Tapi Shopee ada beberapa kelebihan yang utama antaranya - ada 'jambatan' antara pembeli dan penjual dengan wujudnya butang 'Chat Now' pada setiap produk.

Maknanya, bila kita nak beli sesuatu tu, kita boleh tanya dulu penjual ada ke tak barangnya, bila shippingnya, apa saiznya dan apa-apalah; even nak bargain pun boleh dengan function 'Make Offer' yang ada dalam kotak chat tu.

Ada banyak lagilah yang best kat Shopee ni. User friendly pun iya juga. Takmo cerita panjanglah, korang kena try sendiri baru tahu.

Di sini, saya kongsikan langkah bergambar yang lengkap untuk rujukan sesiapa yang nak menghabihkan boreh di sini ;p - mana boleh habih boreh sorang-sorang je hihi

Ni langkah bagi yang menggunakan desktop ya. Kalau guna handphone lebih kurang jugalah. Akak tak rajin la pula nak attach sini version handphone bagai. Pandai-pandai korang explore sendiri ya ;D

Sila baca ikut turutan. Jangan pening-pening, tak faham kalu - boleh tanya.

1. Search http://shopee.com.my/

2. Klik 'Sign Up'.

3. Masukkan maklumat yang diperlukan untuk Sign Up.

4. Klik 'Sign Up'.

5. Masukkan maklumat yang diperlukan untuk Login.

6. Klik 'Login'.

7. Perhatikan dah ada username dan gambar profil anda.

8. Boleh start cari barang nak dibeli.

9. Contohnya nak beli 'Planner 2018'.

10. Boleh filter nak display barang tu ikut apa - contohnya Top Sales.

11. Lagi butang Filter.

12. Cari lori hijau ni kalau nak Free Shipping.

13. Antara yang best di Shopee ni ialah - dapat Coins bila beli barang. 
(dalam contoh ni beli satu Planner dapat 20 coins = 20 sen)

14. Lagi best ialah - dapat Free Shipping untuk belian RM30 ke atas..!! 
(terhad kepada 5 free shipping sahaja setiap bulan) 
Kalau kurang daripada RM30, fee minimum sahaja dikenakan.
(contohnya RM2.30 dalam kes ni)

*Nilai coins dan fee shipping ditentukan oleh Shopee bukan seller*

15. Pilih design produk yang diinginkan dan kuantiti.

16. Lagi yang best ialah butang 'Chat Now- boleh discuss dengan seller sampai puas hati dan proceed beli dengan klik 'Add To Cart' atau 'Buy Now'. 
Add To Cart - untuk yang nak membeli belah lagi. 
Buy Now - kalau dah habis shopping dah.

17. Klik 'View Shop' kalau nak tahu apa lagi yang seller jual.

18. Dah setel pilih barang, klik 'Check Out'.

19. Tekan butang '+' untuk masukkan Delivery Address.

 
20. Masukkan maklumat Delivery Address yang diperlukan.

21. Masukkan juga alamat yang lengkap.
(nombor rumah, nombor jalan, nama taman dan sebagainya)


22. Pilih Payment Method.

23. Semak Total Payment (harga barang + fee shipping) dan klik 'Place Order' sekiranya puas hati.

24. Pilih Bank yang nak digunakan untuk buat bayaran.

25. Klik 'Next'.

26. Semak maklumat transaction dan klik 'Proceed'.

27. Keluar tetingkap Bank, boleh teruskan payment macam biasa (request TAC etc).

28. DONE. Dah boleh tunggu posmen depan pintu dah ;p
Sambil-sambil tu, boleh semak status belian di 'My Purchase'.

29. To Pay - kalau belum buat bayaran. 
To Ship - kalau dah buat bayaran. 
To Receive - kalau seller dah pos. 
Completed - lepas barang selamat diterima. 

Dah dapat barang, jangan lupa klik 'Order Delivered' untuk claim Coins dan seterusnya Rate Seller. Kalau puas hati dengan servis seller, cakaplah seller ni baguih ka, barang cepat sampai ka..apa-apa jelah. 

Rate ni membantu kepercayaan buyer lain untuk membeli dengan seller.  

Bawah ni contoh-contoh Rate yang saya dapat untuk produk Planner 2018. Terima kasih customer iols yang cecomels belaka. ❤







Sekian sahaja perkongsian hari ni. Ada soalan kalu, tanya di ruangan komen. 

Tau saya jawab, taktau saya google. 😉

Kalau nak terus ke Shopee seller tertentu, boleh minta address depa seperti contoh di bawah:


Ok faham ya murid-murid. Ada soalan? ;p

#cikgujadian
#overtimesiapkanentri
#sejeniskegigihan
#misihabihkanborehbersama

ENTRI BARU:
CARA MENJUAL DI SHOPEE MALAYSIA
CARA POS BARANG MELALUI SHOPEE (FREE SHIPPING PROGRAM)

 photo footer.png

30 comments:

Shahida Dzulkafli said...

mudah je beli dengan shopee nie..

Nurzakiah Hanum said...

terbaik
anum suka gak shopping dekat shopee

Levin faizal said...

Dh jual brg payment dh masuk dlm wallet akaun..tp camna nk dptkn payment tu dr shopee,nk add akaun bank xboleh sbb verification kod x dpt.

Fizah said...

Boleh add acc bank. Kena buat lagi sekali tu spy masuk verification kod tu. pastikan masuk fon no yg aktif.

Anonymous said...

macam mana nak buat pembayaran melalui 'wallet shopee' ?

Anonymous said...

Macam mana nak buat pembayaran melalui 'wallet shopee' kalau xde dalam senarai jenis pembayaran ?

Sumayyah said...

Macam mana nak buat pembayaran melalui 'wallet shopee' kalau xde dalam senarai jenis pembayaran ?

Sumayyah said...

Macam mana nak buat pembayaran melalui 'wallet shopee' kalau xde dalam senarai jenis pembayaran ?

Fizah said...

ada pilihan tu sis. cuba tgk semula.

Aimiliyana Shafiqah Mustafa Kamal said...

sis,,,shoppee tak de buat cod ke? atau kene bayar melalui bank juga?n selalunya yg hantar brg, pos laju atau van dari shoppee sendiri? kalau saya buat alamat terima brg tu, tempt sekolah ibu saya mengajar, boleh ke?sbb kat rumah xde sape

Azman Manzg said...

Sis x paham beli kat shopee dah try vercation code no tlpn banyak kali x send pn..plz help

Mar_1976 Ahmad said...

Salam sis nk tanya, kalau dia ckp pre order ships in 9 days lepastu kat bawah tulis receive in 14-21 days. Is that mean saya kena tggu 9 hari lepastu kena tggu lagi 14 or 21 hari untuk sampai ke rumah saya?

Fizah said...


Blogger Aimiliyana Shafiqah Mustafa Kamal said...
sis,,,shoppee tak de buat cod ke? atau kene bayar melalui bank juga?n selalunya yg hantar brg, pos laju atau van dari shoppee sendiri? kalau saya buat alamat terima brg tu, tempt sekolah ibu saya mengajar, boleh ke?sbb kat rumah xde sape
--
shopee ada pilihan utk cod. klu cod boleh pilih kalu nk guna poslaju juga. means cod by poslaju gitu. boleh alamat mana pun.
--

May 25, 2018 at 12:29 AM Delete
Blogger Azman Manzg said...
Sis x paham beli kat shopee dah try vercation code no tlpn banyak kali x send pn..plz help
--
cuba lagi..mmg kena ada verification code. jika masih prob boleh emel shopee utk clearkan.
--

May 31, 2018 at 11:26 AM Delete
Blogger Mar_1976 Ahmad said...
Salam sis nk tanya, kalau dia ckp pre order ships in 9 days lepastu kat bawah tulis receive in 14-21 days. Is that mean saya kena tggu 9 hari lepastu kena tggu lagi 14 or 21 hari untuk sampai ke rumah saya?
--
biasanya tak sampai 14 hari, anggaran shj tu.
--

Anis Hazimah Zaidi said...

Macam mana nak tambah duit dekat walet shoppe? Saya first time guna shoppe. Macam mana nak mulakan guna wallet shoppe tu

Fizah said...

Blogger Anis Hazimah Zaidi said...
Macam mana nak tambah duit dekat walet shoppe? Saya first time guna shoppe. Macam mana nak mulakan guna wallet shoppe tu
--
tambah duit bila ada jual brg di shopee. cara nak guna sama macam payment online, beli brg di shopee, pilih option use shopee wallet.
--

Unknown said...

sis sy dh isi smua tp tetap x blh buat payment bile dkt payment je mest klua tap load ...... knpe ye agak nyee yg lain x da msalah bile nk buat pembayaran mst x lepas..

Fizah said...

UnknownAugust 10, 2018 at 3:37 PM
sis sy dh isi smua tp tetap x blh buat payment bile dkt payment je mest klua tap load ...... knpe ye agak nyee yg lain x da msalah bile nk buat pembayaran mst x lepas..
--
Cuba Turn on popup
--

Unknown said...

Sis, sy baru 1st time beli di shoppe ni. Dah 2mggu tp brg nye x sampai lg. Mcmana ek cara nye sy nk cek brg sy tu? Sama ada dah dihantar ke alamat sy berikan @ belum dihantar lg?

Fizah said...

Unknown said...
Sis, sy baru 1st time beli di shoppe ni. Dah 2mggu tp brg nye x sampai lg. Mcmana ek cara nye sy nk cek brg sy tu? Sama ada dah dihantar ke alamat sy berikan @ belum dihantar lg?
--
boleh cek dalam sistem shopee buyer, ada bahagian untuk tracking item yg dibeli.
--

Unknown said...

Bleh ke bayar Dkt 7Eleven?

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Bleh ke bayar Dkt 7Eleven?
--
byr belian shopee ke sis? sepertinya tak boleh sis. ni utk marketplace je, belian online.
--

intan fatihah said...

Salam sis..nk tny,kalau lpas dpt brg, mmg kene klik receive oder ke??kalau tak klik, jd ap? Hehe..maaf bru belajar psl shopee2 ni...

Anonymous said...

sis,sy first time guna app shopee. nak tanya boleh ke kalau buat pembayaran secara bank in? sbb sy xde acc bank

Fatimah Aqilah said...

Macam mana kalau kita tertekan completed tapi kita belum lagi dapat barang tuh ?

Fizah said...


Blogger intan fatihah said...
Salam sis..nk tny,kalau lpas dpt brg, mmg kene klik receive oder ke??kalau tak klik, jd ap? Hehe..maaf bru belajar psl shopee2 ni...
--
wslm wbt, takpe je kalau tak klik, tapi rasanya cuma tak dpt coins je. takde efek yg lain. cuma better klik spy seller dpt release payment cpt. :)
--

September 16, 2018 at 9:41 PM Delete
Anonymous Anonymous said...
sis,sy first time guna app shopee. nak tanya boleh ke kalau buat pembayaran secara bank in? sbb sy xde acc bank
--
boleh, guna atm pun blh. cuma lewat sikit clearnya. mgkn sehari gitu.
--

September 17, 2018 at 1:35 AM Delete
Blogger Fatimah Aqilah said...
Macam mana kalau kita tertekan completed tapi kita belum lagi dapat barang tuh ?
--
takde mslh, cuma jika brg tak smp atau kita nak return/refund incase brg rosak dll, yg tu baru prob nti. tp biaanya ok je insyaAllah.
--

Unknown said...

Dia kena guna kad kredit ke? Sbb org kata guna kad kredit. Ada orang kata guna kad bank. Mana satu ?

Unknown said...

Boss...kenapa di dalam telifon saya tak ada my product pun.tapi"dah download shopee apps.apa yang perlu saya buat.

Unknown said...

Online banking tu kita bank in duit ke?

Anonymous said...

no fon lama sy x active lg , code verify dihntr pd no fon lm , bagaimana nk tukar ke no baru ? susah sy nk buka wallet , duit refund ada dlm tu

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Dia kena guna kad kredit ke? Sbb org kata guna kad kredit. Ada orang kata guna kad bank. Mana satu ?
--
kad kredit boleh, kad debit boleh, kad bank tu kalau da set debit pun blh, atm pun boleh..
--

Blogger Unknown said...
Boss...kenapa di dalam telifon saya tak ada my product pun.tapi"dah download shopee apps.apa yang perlu saya buat.
--
jadi dia keluar macamana? cuba buka guna pc, sepatutnya keluar, mungkin salah tengok.
--

Blogger Unknown said...
Online banking tu kita bank in duit ke?
--
ya bankin duit ke shopee, nanti da dpt brg, shopee akan release pd seller. cara byr tu sama mcm byr dlm lazada, 11st street dll
--

Anonymous Anonymous said...
no fon lama sy x active lg , code verify dihntr pd no fon lm , bagaimana nk tukar ke no baru ? susah sy nk buka wallet , duit refund ada dlm tu
--
boleh emel shopee minta mereka tukarkan. support@shopee.com.my
--

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...