Thursday, November 30, 2017

2 Sistem Folder Untuk Mudahkan Anak Bawa Buku Ke Sekolah

Assalamualaikum wbt,

Hujung-hujung tahun begini, mulalah mak-mak sibuk uruskan persiapan kembali ke sekolah anak-anak. Bercuti-bercuti jugak tapi preparation nak masuk sekolah pun dah kena fikir. Ni semua sejenis nak masuk fikiran jugaklah ni.

So, here the list yang perlu dipersiapkan ya, terutama untuk mak-mak newbies yang anaknya nak masuk Darjah 1 tahun depan. Rasa macam rama-rama terbang dalam perut? Don't worry, it's normal! ;D

Nah hadamkan sharing daripada mantan emak newbies ni ya. ;P

Senarai ni semua berdasarkan pengalaman emak sendiri je. Mungkin lengkap mungkin tidak ikut sekolah mana yang anda hantar anak-anak anda. Tapi, secara asasnya beginilah yang sepatutnya ada.


Ni asas alat tulis yang perlu ada ya mak-mak. Labelkan nama anak dan kelas.

Dua anak, dua set.

Tiga anak, tiga set.

Selain alat tulis, fail ni juga sangat penting (untuk Darjah 1 ke atas sahaja, tadika tak perlu la). Fail ni berguna untuk memudahkan anak-anak mengurus buku-buku yang nak dibawa ke sekolah. Namakan setiap fail tersebut dengan subjek mata pelajaran.

Labelkan juga nama anak, kelas dan sekolah pada setiap fail.

Dan paling penting labelkan warna-warna pada fail untuk mewakili hari. Contohnya warna putih hari Isnin, pink hari Selasa dan seterusnya.

Lekatkan warna sticker pada jadual untuk mudah dirujuk.

Guna highlighter je untuk warnakan. Versi jimat ;p

So, here it goes fail-fail yang tersusun indah di rak.

Senang sangat guna sistem ni. 

1. Buku terjaga elok, tak rosak/kelepet di hujung penjuru. 
2. Terus ambil fail yang nak dibawa je, buku automatik dah tersedia. 
3. Kurang risiko buku tertinggal. 
4. Senang simpan kertas latihan tambahan, tak bersepah merata.

Dalam setiap fail ada buku teks, buku latihan dan buku tulis.

Kena beli beg yang tingginya 40cm ke atas supaya muat masuk fail.

Kemas.

Kalau ada subjek Pendidikan Seni, selit je drawing block macam tu.

Benda-benda gini nampak je macam senang nak disediakan. Tapi, bila sampai waktunya memang huru hara juga dibuatnya. Nak-nak kalau jenis last minute. Tak ketahuan arah tangan mak ni nak setelkan. Sebab tu, dengar nasihat kakak ni ya, prepare awal..!!

Terutama bab nak cari beg sekolah murah, kasut sekolah murah, baju sekolah murah...ni semua perlukan masa untuk survey. Macam saya hari tu, tak sempat survey dah terjumpa AEON buat sale kasut sekolah sepasang RM15 je. Terus beli 4 pasang. Tak perlu tunggu Year End Sale segala. Memang dah boleh agak berapa jauh sale dia boleh pergi. Macam gitulah emak ayah ni. Selagi boleh jimat kita jimat. Duit tu simpan untuk benda lebih penting.

Bab-bab benda murah ni memang kegemaran kami. So, bila-bila senang saya kongsikan mana nak cari barang-barang sekolah murah ni ya. Sila follow rapat-rapat.

#sejenissusunaturjuga
#susunaturmasuksekolah

 photo footer.png

2 comments:

  1. Wow satu inovasi yang sangat menarik.. Sha memang beli kelengkapan sekolah awal..

    ReplyDelete
  2. gud sharing. mmg plan nak label ikut kaler jugak buku2 anak nnt..

    ReplyDelete

Terima kasih di atas semua komen-komen yang diberikan. Kehadiran anda semua di sini sangat-sangat saya hargai. Saya akan cuba yang terbaik untuk membalas dan meraikan setiap kunjungan anda, dan mohon maaf sekiranya ada sebarang kekurangan ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...