Friday, September 13, 2013

20 Susunatur Koleksi Beg

Assalamualaikum wbt,

Bersiaran kembali... ;}

Hari ni kita selongkar sikit bilik tetamu ok.

Sebenarnya, ada jugak kaitannya dengan bilik utama. Tu pasal up jugak untuk cabaran bulan ni.

Al-kisahnya, saya ni memang jenis suka sangat menyimpan segala macam jenis plastik, beg-beg, laundry bag dan semua yang berkaitan beg-beg lah.

Kan kalau pergi orang kahwin dapat beg kecik-kecik untuk berkat tu kan...semua saya simpan...sambil fikir, ni boleh guna balik nanti ni.

Which end up dengan tonnes of these things inside my sweet home.

Terrrr...lampau banyak...

Yang dok kata nak guna nanti tu...sampai ke sudah tak guna punnn...

Inilah rupa dan gayanya pusat sehenti {kununnya} segala mak nenek beg dan plastik. Tumpang almari bilik tetamu sebab tak muat masuk almari sendiri...banyak katanya...

Sebenarnya pada asalnya tidaklah bersepah gini. 

Sebelum ni dah dikemas dan disusun, tapi disebabkan sistem yang tidak EFEKTIF, maka hasil penggunaan harian menjadikan rupa paras ruang ni jadi begitu...

Jadi, apalagi projek aa...{therapy time!}

;D

Keluarkan semua paper bag...

Keluarkan semua jenis beg berzip...

Dan paper bag kecik-kecik ni...

Tak lupa laundry bag...

Dan semua jenis beg plastik...

Adoi, kemain banyaknyaaa...!

Saya kumbah semua jenis beg tu atas katil...
*ni bilik tetamu saya, satu hari yang indah kita cerita pasal bilik ni ok :)

Saya pun kategorikan semua ikut sistem plastik dengan plastik, beg dengan beg, laundry bag dengan laundry bag dan seterusnya...

The next hardest part is...purging!

Mana yang rasa memang takkan pakai saya kumpulkan dan kesemua tu saya letak dalam satu beg plastik besar dan donate! Nak buang still sayang, jadi donate pada mak...Kalau rasa nak guna balik, balik umah mak...ha ha...

Gurau je tu...saya bagi mak saya pasal beliau pun suka ngumpul beg macam saya...dah pesan kalau ummi takmo, boleh terus buang. Alih-alih ummi suka, apalagi happy la saya ^___^

Yang tinggal pada saya?

Hanyalah ini...

v

v

v

v

v

v

v

v

Wahoo....wahoo...weaaahoooo...!

Sangatlah LEGA dapat clear up all the mess sampai tinggal ni je...

1. Paper bag.
2. Shopping bag.
3. Laundry bag.

*Beg-beg plastik yang menimbun tadi semua tu saya let-go...memang takkan digunakan kalau simpan.
*Beg berzip kebanyakannya pun saya let-go dan hanya tinggalkan yang betul-betul digunakan je...beg berzip tu means backpack - saya letak dalam bilik keluarga.

Close-up...

:}

Ketiga-tiga beg saya ni saya letakkan ke dalam almari baju kami bahagian atas...

...sebelah beg-beg balik kampung.

Sebelum ni mana muat nak letak atas almari ni...banyak sangat...sekarang dah muat, rasa macam sesuai sangat rumah diorang kat situ...

Sebelum dan selepas, kawan-kawan?

v

v

v

v

v


Ada ke yang suka simpan beg-beg gini macam saya? Kongsikan camne anda susun beg tu semua, jom!

 photo footer.png

20 comments:

  1. ye..saya pun sangatlah suka simpan beg2 macam ni konon ble recycle tapi sampai ke sudah menimbun gitu je.huhu..

    ReplyDelete
  2. hehhe.. ada jugak ekk kumpul beg2.. ermm sama la macam saya ingatkan saya jer.. hehhe

    ReplyDelete
  3. Saya simpan beg-beg ni semua kat kabinet dapur sebab bilik tidur semua dah pack sangat dah. Bilik lain semua disewakan pulak tu =D

    Anyway, jemput puan jengah blog saya, sekarang dlm proses berjinak-jinak ambil lesen pilot utk air craft

    Gambar Saya Memandu Air Craft di Udara =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. acane susun dlm KC tu?

      -sebok nk tau-

      ;}

      Delete
  4. Samalah dengan saya suka sangat kumpul bag-bag ni.. Konon nak guna.. Tapi sayang nak guna. Macam mana tu? Buat sementara ni, semua beg-beg tu sumbat dalam beg. Ada masa nak buat macam Fizah jugaklahhh...

    ReplyDelete
  5. ahkak [la sangat] letak paper bag semua macam awak ni dalam satu beg besar..dari awal kalau rase tak gune..akak tak suker simpan sebab tau satu hari nanti akan buang jugak macam paper bag kecikt kenduri kawen tu..huhu...belagak kan...hahahaha...tapi sebab dari dulu dah menghadapi masalah macam ni..jadi awal2 dah tau ape nak dibuat.. :)-selalu pikir..jangan terlampau sayang dan jangan buat 2 kali keje...ngeee...-

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..nk tergelak plak part ahkak sgt tu...;D

      Delete
  6. Aku? Sebolehnya bang on da dot..
    Yup tidak pikir panjang untuk simpan.
    BUANG...

    ReplyDelete
  7. haaa...tiru mamalynd ni...TEGAS!

    ;}

    ReplyDelete
  8. haha memang suka simpan konon syg last2 serabut..
    Pasnie kena susun balik yg mne xperlu kena sedekah kt adik2 xpn bg anak jiran buat main masak..

    ReplyDelete
  9. Saya pun suka simpan beg kertas.. sayang nak buang.. semuanya spesel.. tapi bila sampai satu tahap encik boss akan kumpul dan jual kat suratkhabar lama..hahaha... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh bagus jugak idea tu, jual kat suratkabar lama ekk...;)

      Delete
  10. akak pon simpan..sbb tau ade kalanya berguna..tp letak lam satu box...huhuh..nak susun cam awak gak la...hehhehe..

    ReplyDelete
  11. Buang sambil pejam mata...sayang kotttt...hahaha...
    Simpan yg betul2 cantek je...tu pun x guna jgk...sudahnya buang...huhu...

    ReplyDelete
  12. Ya Allah fizah, efisyen gila okay! memang kalau dah 5s tu, mesti barang berkurang, senang nak kemas and puas hati. zura pun suka kumpul paper bag, laundry bag and bag kain tu! next time kena buat 5s jugak ni. sangat bersepah.. huhuu...

    ReplyDelete
  13. Saya pun suka kumpul segala mcm beg...sekrg ni letakkan dlm kotak..bila nak cari beg..habis kotak2 tu saya punggah kuar isi2nya...jadi tak kemas semula..alternatif, nak beli almari..so boleh simpan dlm almari bg nampak kemas...

    ReplyDelete
  14. ye lah...ramai org suka simpan paper bag..nak2 yg cantik tu kan...yg limited addition konon tu...mcm2 lagi lah...termasuk sy. tapi tak terkemas...bekas2 beg goodies berkat pun ada yg lawa2 zaman sekarang ni. Ada yg recyle guna utk beri sumbangan kematian jiran mggu lepas. buat masa ni sy simpan dlm stor bawah tangga.

    ReplyDelete
  15. su letak semua dalam box..bile kelam kabut nakpergi mane2 main tarik je beg2 ni..hehhe..sekarang dah terabur balik...nanti nak kemas!!!

    ReplyDelete
  16. Yg cekonit2 agak2 x tahan tu aku buang ja. Hohoo..paper bag limited adition cantik dan jarang dpt simpan dlm kabinet bilik, yg biasa2 je susun dlm laci kabinet dapur.

    ReplyDelete

Terima kasih di atas semua komen-komen yang diberikan. Kehadiran anda semua di sini sangat-sangat saya hargai. Saya akan cuba yang terbaik untuk membalas dan meraikan setiap kunjungan anda, dan mohon maaf sekiranya ada sebarang kekurangan ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...