Tuesday, September 10, 2013

23 Idea Gantung Baju Yang Nak Dipakai Semula

Assalamualaikum wbt,

Entri santai di hari Selasa yang sibuk.

Cadang nak cerita yang lain dulu tapi masa tak mengizinkan nak taip panjang-panjang. Ada presentation this week. Phewww!~

Berbalik kepada tajuk, saya pernah menghadapi masalah iaitu taktahu nak susunatur baju yang dah dipakai tapi nak pakai lagi...

Statusnya tidaklah kotor untuk diletakkan di bakul baju kotor dan tidaklah jugak bersih macam baru lepas basuh untuk diletak di dalam almari.

Status yang selalu memeningkan kepala.

Saya pernah cuba google benda ni tapi tak ada penyelasaian yang pernah sesiapa kongsikan {setakat pengetahuan saya}.

Jadi, memandangkan nurinkhairi ada bangkitkan isu ni, saya pun teringin nak kongsi cara saya selesaikan masalah ni.

Setakat ni, idea terbaik yang saya boleh fikirkan ialah menggunakan pendekatan gantung belakang pintu.

Kalau nak tambah satu lagi penyidai berpalang di lantai {seperti cadangan Su}, tak berapa sesuai untuk kes saya sebab ruang bilik dah agak padat {kes master bedroom idok besar mana}.


Kalau nak tambah unit atau sistem organizer lain dalam almari pun belum sesuai setakat ni sebab mesti memerlukan kerja-kerja drill dan lain-lain yang agak renyah.

Jadi, saya prefer guna cara konvensional je dulu...letak belakang pintu...

v

v

v

v

v

v

v

Tiga jenis penggantung untuk tiga jenis bahan nak digantung. 

Belah pintu tu ada dua penggantung...sebab ada pakaian yang tak sesuai untuk gantung di penggantung atas seperti kain pelekat/batik maka rod penggantung yang bawah tu lebih sesuai digunakan.

Yang pink comel ni pulak untuk tuala. 

Ala-ala omputeh laa kalau gantung gini. 

Tapi dengan syarat, kena selalu tukar tuala untuk dibasuh sebab cuaca kita berbeza dengan mereka ditakuti akan menghasilkan bau tak enak pada tuala dan tak hygienic...

Kena rajin kuasa dua...^____^

Camne korang selesaikan masalah baju keliru status ni...taklah bersih sangat tapi tak juga kotor...


 photo footer.png

23 comments:

Nadt said...

nadt ada penyangkuk belakang pintu jugak khas untuk gantung jeans je. n nadt ada jugak penyidai berpalang kat lantai untuk sidai tuala dan gantung baju-baju yg da iron n baju yg da pakai tapi nak pakai lagi.

Asma said...

Kalau akak, takde nak gantung2.. terus masuk bakul kain kotor..slalunya en somi yg suka recycle balik guna. Semakla mata tengok..akak kutip2 basuh. Nak pakai amik je yg lain. Biasanya guna penyangkut towel kalo nak sidai towel n kain pelikat juga tempat letak sejadah.

MiSs iiMa said...

samela kita cuma imah guna bahagian dinding je bukan kt pintu sebb lebih kukuh n baju pon tak mudah jatuh bila buka tutup pintu.towel plak gantung guna hanger kt tempat yg lebih open n cerah..baru tak mudah kusam dan bintik2.

Fizah said...

tula, sblm ni kat rumah2 sewa lama mmg pakai penyidai berpalang tp nmpk semak sgt bila apply kt bilik comel ni..uhukss

btw thanks for the idea nadt..senang nk manage ekk gitu..?

Fizah said...

mcm tudung yg baru sekali pakai...pun terus basuh ke kak? ke guane?

Fizah said...

nasib baik bilik ni sistem pengudaran ok..tempat sidai baju fzh ngan tingkap tak jauh..kira oklaa tak kepam bau towel tu..hehe

YanaUjang said...

sy pn gantung baju/beg/tudung/suar jeans nk recycle guna kt belakang pintu..tp beli penyangkut kt cosway..sangkut belakang pintu je..xyah tebuk2 pintu bagai.. :)

Nursaila Norman said...

saila guna cara mcm dlm gambar 1st..beli penyakut baju beroda atau tidak utk hang baju2 yang masih elok tp dh berpakai, sekadar nk bg kena angin supaya x berbau kalau nk pakai lagi..sebaik2nya pastikan angin/udara terkena pada baju untuk elak bau :) letak belakang pintu takut bau baju xhilang(masih terperangkap di baju).. apa2 pun thank u share idea ni :)

nazeef nazeem said...

salam perkenalan......gigih carik tips hiasan umah, terjumpa lak blog nih..bestt..follow me back ya...

MasReena said...

Kena menghayati betul entry ni... hahaha.. nice entry! Jemputlah baca blog saya, baru-baru ni saya dah buat 2 aktiviti udara, Tandem Paramotor dan Memandu Air Craft. Selamat Membaca! =)

Gambar Saya Memandu Air Craft di Udara =)

JaJa_NoRLiza said...

eerr.. kat umah, kalo jeans gantung belakang pintu cam fizah gak..baju yg nk recycle balik tu ade penyidai yg roda tu (cam lam gambar 1st..tp bkn ikea punye)dan towel mmg akak sidai kat laundry area..hehhe..

Asma said...

Yup..basuh jer..hehehe tu sebab kain banyak time nak mendobi..kikiki

PiNky@hEarT said...

sy selalu campak masuk bakul terus, tp kalau kejap sgt pakai taknak basuh lg, sy masuk almari balik tapi asingkan yang belum pakai dan yang dah pakai..sangkut jauh2 sikit..hihihi.. sebab selalu yang dh pakai tu sehelai je.. kalau tudung pulak sangkut kat penyangkut macam huruf S tu.. sangkut dalam almari.. sy takleh sangkut luar nanti semak sebab tak rajin..kihkihkih..

nurin khairi said...

Idea wujudkan bahagian dalam bhgni khas dlm almari baju yg nk dipakai semula tu macam praktikal (ada org comment dlm blog nurin). Tp utk towel kne sidai tmpt terbukak la

Sufi Al-Arshadiy said...

Akak, u are always gud in understandng people's writing kan kak...hehe, tenkiu kak fizah...tp betulah ckp akak,saya pun umah skrg xleh pakai rak tu dah sbb master bedroom kck..tu yg sy donate je...

Fizah said...

ada laundry area best kann..nti citer tau acane susunatur kat situ...;)

Fizah said...

ahah..skrg guna cara mana su?? ;)

Sufi Al-Arshadiy said...

Tgh pening lagi kak..xtau nk wat camner. Nak hang kt pintu cik abang tak kasi plk. Sbb pintunye cantek, takut owner marah kang...hehe

Aty_Fared said...

towel akak simpan dalam bilik air..ade towel hanger berhadapan tingkap dan pencahayaan...seluar jeans laki terutamanye saya sangkut kat hanger sebelah almari -tersorok- tak suker sangkut belakang pintu..nanti malam2 tutup pintu jadi stress...huhu... dan baju sendiri..selalu basuh jer sebab tak suker simpan..dasar...ngeeee...kalau baju laki..hanger kat ampai belah lemari.. :)

Fizah said...

belah almari kita ironing area..tp mostly kwn2 kat sini guna cara gini sbb rasa tak sesuai ltk blkg pintu..btw nice idea...mungkin blh difikirkan jugak ni...;}

Anonymous said...

Dah 2 hari saya cari maklumat tentang nie...
nasib baik jumpa blog awak... thanks.. info nie banyak bantu
saya.

my homepage - Affiliate Percuma

ANAK MAMA SAYANG said...

Saya lg hancur bab2 susun atur baju yg status tengah2 ni..nant i kongsi ye..hehe

Nor Hafizan said...

Fizan pn sama..gantung blkg pintu..tp en somi ni suka benor campur aduk towel ngan seluar jeansnya..nampak semak pula..towel2 lain fizan gantung lam bilik air je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...