Wednesday, September 4, 2013

26 Ruang Untuk Stok Toiletries

Assalamualaikum wbt,

Mini tall unit.

Satu ruang yang tinggi tapi paranya hanya tiga ditambah pulak dengan ruang yang sempit - menyukarkan saya untuk menyusunatur perkakas di dalam ni. Untuk ruang yang mencabar ni, saya perlu melakukan pelbagai percubaan untuk menjadikan ia satu ruang yang efektif. Tetapi, masih mengekalkan misi utama iaitu kemas dan tersusun.

Nak letak buku, nanti pintunya tak boleh ditutup, nak letak kain baju nampak semak sangat pulak, nak biar kosong...amatlah bukan diri saya yang suka menggunakan ruang yang ada sehingga tak ada yang tinggal. Apa omputeh kata tu, to the max

Gituuu...

Puas dirombak-rombak...sampai akhirnya ruang ini dikhususkan sebagai ruang simpanan KHAS untuk stok toiletries

Saya suka! Satu function sahaja.

Sebelum dirombak, saya tampalkan kertas cantik dulu...

Kemudian, saya perlu lakukan sesuatu dengan kotak di bawah ni.

Kotak ni tak muat nak masuk dalam mini tall unit tu...Jadi, saya potong sikit di garisan yang saya tanda tu, cantum balik pakai sellotape dan balut dengan kertas cantik. 

Sengaja pilih warna hijau kali ni. 


Belah kiri untuk letak ubat gigi. 
Belah kanan untuk selambak stok berus gigi. 

Masukkan stok tersebut...

ouchhhh...i likeeee it SO much...! Sedang elok je rupa mereka dalam tu. Dah tak bercampur aduk lagi macam dulu. Jimat masa pencarian!

Dan masukkan ke dalam mini tall unit tu...Muat-muat kan...tu pentingnya ukur dulu...;}


Saya sangat sukakan kombinasi warna keseluruhan almari ni. Hijau dan biru yang sangat blend together. Kertas pembalut background dan ubat sapu pulak seperti penyudah cerita yang menggembirakan!

Kemas, tersusun dan efektif.........TERCAPAI!

;}

Rumusan cerita mini tall unit.

Sudi berkongsi dengan saya - kat mana korang buh stok toiletries korang? 

Ada ruang khas jugak? Letak kat stor ke? Kat dapur ke? Atau ada kabinet dalam toilet


 photo footer.png

26 comments:

Kuazue Mohd said...

wah bagus nyer...kakzu tak simpan stok byk....nak tiru utk wat compartment dlm laci dapur lah..tq for the idea dear...

ayahmamilisa said...

memang kemas, tersusun dan efektif! :) thumbs up fizah!..mamilisa takde dresser lagi (bedroom set takde, sedih ;()
now mamilisa susun semua stok barang toiletries kat satu rak kat bilik tetamu, bercampur ngan stok sabun basuh, softener etc2..huhu...

jaja_NorLiza said...

kemas dan teratur....tgh seru mood susunatur datang lah padaku!!! hehehe...tggu entry saya yer dik fizah...err...adik ek?? eheh..harus i lebih jauh kakak tau!

fazianbatrisyia said...

simpan gak...simpan kat kabinet khas, kat dapur. xde le cun sgt pun susunannya.

Anonymous said...

cantiknyaaaaaa...kemas tersusun...setiap hari berangan klu tgk blog awak ni..umah saya kecik sangat..hanya 2bilik..brg byk..lokasi nak simpan xde..hasilnya 1bilik untuk tido..1bilik untuk tetamu, baju bajan, kotak2, barang2..klu awak tengok sepahnya umah sy mesti pengsan..kahkahkah..suami plak xnak beli apa2 perabot dah..senang nk pindah nt..tp pindah pun xtau bila..

Norlee said...

sis nk tnya mn beli damask wallpaper tu.. cantik la..

Fizah said...

my pleasure kak ;}

Fizah said...

takpe dd, fzh pun dulu cmtu..campur2 je..yg penting selalu kemaskn kan...;}

Fizah said...

hahaaa..ye ahkak..jom aa..sunyi sepi blog akak n da gang...rindu uhuksss ;}

Fizah said...

ce tunjuk..ngee...mode penyeboks ni...;p

Fizah said...

sy dulu pun berpindah randah..faham sgt perasaan tu..tp dah ada darah mengemas, kot mana pun kita blh buat, kan..jgn stress2 ok..the day will come for you...=)

Fizah said...

hinode shop - lbh kurang kedai barangan rm5 biasa ada kat jusco atau tesco :)

noorshafila said...

nampak kemas je.
Saya punya stok sumbat dalam toilet je. Senag nak capai kalau kehabisan.

Fizah said...

ada ruang dlm toilet lbh mudah nk capai..=)

me.ronazil.ab said...

eee...transfer sikit kerajinan tu pada saya....
hobi mengemas ek????

Fizah said...

mengemas mcm simple sgt bunyik dia..menyusunatur laa..kuikuikui ;}

hahaha..dtg angin M tak menjadik menda gak dik..ni semua projek 2-3 bln lps..up kat sini nk seru semangat susunatur semua org...hihi...jom aa buat gaks..sikit2 lelama jadi bukit..tak gitu? ;p

Diana said...

Tabik untuk Fizah..teliti sungguh...bila la saya boleh buat cam fizah kan...keinginan tu ada tapi kesungguhan sungguh kurang.. Nak bercerita mana tempat duduk barang2 tu semua. Ikut dan je...hihi...

cik hani said...

bagus..kemasss..
teratur..senang nak cari barang nanti...

Nursaila Norman said...

hai fizah, saila harap saila x terlewat jd follower awak ya huhu..byk info psl susun atur rmh kat sini..rasa mcm ketinggalan je nak cover semua entry2 awk huhu..but i'll try utk cover semua insyaallah.. :)

thx ya follow saila :)

izfanora said...

ohoi.. kms giler.. rasa almari tu sebiji za pny kt bilik ni, tp kekemasannya idoklah sama.. hahaha..

ch@ said...

Alamak! Rmh i takde stok la Fizah wei. Sipi nak habis, beli baru. Buat stok alamatnya mmg x pandai berjimatla i. Hahaaa...guna tanpa waswas.

Norlee said...

thnks sis...

Norlee said...

thnks sis...

Azanna Radzuan said...

kemasnye tgk kak fizah susun atur stok.. kt rumah sy xde stok cmni.. hehe..sipi2 dah nak abes baru beli.. thanks for the idea.. bole apply ble dah duduk rumah sendiri nnt..

jemput singgah ke blog saya..
azannaradzuan.blogspot.com

NaTRaSHa said...

stok saya kalau ruang mcm fizah ni tak muat..haha...sy simpan dlm storage box lutsinar yg size kecik tu 3 box. utk sabun dobi, sabun mandi dan toiletaries kekecik cam berus gigi, ubat gigi, shower punya span lupa daaa nama...toilet blue segala macam stok adaaa, span basuh pinggan ngan sabunnye sekali (refill) dan yg seangkatan dgnnya...hahaha sbb tu smpi 3 box....simpan kat laundry room...box lutsinar senang nampak bila stok kurang....my hb suka beli ikut suka tak tunggu gaji...hehe

Fizah said...

itula pasal, sy kalu tambah stok mmg penim pikir nak buh mana...jadi mmg terpaksa beli secukup rasa je..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...