Sunday, April 21, 2013

29 Deko Rumah Dengan Barang Ikea?

Assalamualaikum wbt semua...

Hari tu kan saya ada cerita kitorang pergi Kluang kan...

Tidur se-malam kat rumah kawan...

Nak cerita pasal rumah kawan tu...Harap kawan tak marah ye saya share gambar ni... 

I really LOVE it!

Saya amat teruja dengan konsep deko rumah diorang. Sangat simple but justtt...NICE! Warna tema hitam-putih. Warna idaman saya!

Walaupun kebanyakan perabot dari Ikea, tapi harganya berpatutan. Mungkin ada juga sikit-sikit yang mahal...Biasalahhh...Ikea kan?

Wall cabinet dari Ikea. Saya sangat-sangat minat! Harganya satu unit tu ~RM150.
Saya terfikir nak letak kat workstation saya tapi katanya tak boleh letak beban berat sangat macam buku...nanti melendut...kan barang-barang Ikea macam ni, kualiti dia tak berapa nak mantop sangat kan...hmm...will think about it!

Meja makan dan kerusi tu pun dari Ikea. Meja ~RM299
Kerusi ~RM30 sebiji.

Sangat-sangat minat dengan deko pasu bunga ni!
Harus simpan gambar ni...jadi sumber inspirasi!

Shelf unit - juga dari Ikea....tak tanya pulak harga. Boleh ganti shelf unit saya yang kat S.I.N.I =)
{kalau ada duit lebihlahhh....}

Meja belajar dan kerusi from Ikea.
Meja Ikea ni kan, mudah sangat lendut...sebab tengah dia tu takde support apa-apa. Jadi kawan kitorang tempah cermin buh atas dia untuk elak lendut yang lebih dahsyat!

Tangga tu pulak diorang cat untuk sama dengan kaler tema. Cantik kan!

Oh, sangat suka!

Lampu pocong Ikea? Rasanya semua orang suka...Tapi kalau ada budak kecik kena hati-hati, takut dirabakkannya...haha...dah kata kertas je kan? ;p

Meja study warna tema hitam-putih. Sangat suka! Bila letak ruang belajar macam ni kat bawah tangga, rasa macam sangat unik pulak. Tak terfikir saya...hasilnya boleh sangat mengagumkan!

Super-duper LIKE!!!
Why?
Because it's look sooo.... O.R.G.A.N.I.Z.E.D!
Konsep open-space...menarik kan!?

So kawan-kawan, suka tak idea deko rumah dengan barang Ikea ni?

Wah wahhh...kalau duit segebuk dah lama akak terjah Ikea hehari! Pakkal duit tak berapa nak segebuk...Hihi!

Ada yang fanatik Ikea products tak kat sini? Angkat tangan! Ce citer barang Ikea ni bagus sangat ke, ek? Cantik memang tak dinafikan...tapi kualiti? Dalam katalog nampak cantik tapi bila buat sendiri, awat nampak serba tak kena je (akak lah tuuu)?

Apa kata anda? Ada gambar menarik untuk dikongsi?

Jom kongsi!

 photo footer.png

29 comments:

Aty_Fared said...

Ikea nyer barang agak praktikal...aty sendiri akn ke ikea sekurang2nyer sebulan sekali..uhuukkss.....

Asma said...

My home pon byk barang ikea :), wardrobe hitam putih pon inspired from our black and white ikea study table. Kat dapur pon guna para ikea...Mmg praktikal, cuma jgn beli yg murah sgt, kualiti low, sepadan harga yg murah tu..

Mama Lynd said...

Ohoooo.. rumah y sgt bkonsep. makcik suka. ikea!!!! ska brg2 organise dia.. Wlupn dok kt klang je tp pgi skli jr tu pn 5 thun lps.

NAS said...

Saya pun banyak guna perkakasan ikea. Beli ikut budget. Sikit2 sampai semuanya lengkap. Contoh kabinet buku. Beli 2 rak, pastu tambah kabinet gantung. Begitulah sampai seperti yg diidamkan. Kualiti? Ada yg ok ada yang kurang. Almari baju anak saya sudah 6 tahun. Masih lagi ok.

ch@ said...

Lynd, kita yg duduk sekangkang kera drpd IKEA ni pun baru pergi sekali, hahaaa. Suka juga barang IKEA, round2 cari brg mampu beli. Simple tapi elegant, kita sgt suka dgn almari baju pintu longsor, belum ada rezki lagi hendak beli. Sobs! Rumah tu sgt simple dan cantik. Suka.

Fizah said...

aty: sebulan sekali?! woww hebak mung! =) buat bisnes jualkan brg ikea laa aty..sy laa tu yg akan rajen order..heheh(tetibe ;p)

asma: sy mmg klu g ikea, cari brg2 murah..sofa n wardrobe or benda2 yg besar tu, jarang beli..satu sebab tak muat dlm kereta, satu lagi sebab tak muat dlm poket ;p

lynd: okeyy.. lama tuu LIMA tahun lepas LOL ;p

nas: almari yg mana satu? jenis laci tu ke? or wardrobe? sy rasa mmg klu jenis mahal, mmg tahan..

cha: sy skrg pki lemari pintu sliding...tetiba rindu nk pki pintu yg biasa..acane tuh? napsu-dunia-yg-tak-pernah-puas...ke gane? ;p

Puteri Satu said...

Memang betul barang ikea memang praktikal n nampak modem.. cuma kualiti kurang sikitla.. tak tahan beban... emm...

adianiez AIDA said...

i love ikea...
praktikal...
warna menarik & bersih...

Kuazue Mohd said...

huyoo perabot Ikea yer..cik azue leh tgk ajer lah yer...beh kan..by the way..BW n terus polow tuan tanah...

Nadt said...

saya pun suka produk ikea tapi kena pandai memilih la. somes are too expensive,not worth it. hubby's fren yg penah keja kat ika bagitau produk ikea actually not so berkualiti sangat la tapi cukai punya pasal sampai 200% jadiknya barang jadik lebih mahal. but i dont mind as long as benda tu praktikal kan.

Yaati Nor said...

saya xde la selalu gi ikea tp klu dah gi tu dia jadi meroyan..hehehe..ada la sikit2 brg ikea..tok open konsep baju tu mmg saya buat kat rumah..tapi malu nak share sbb mcm serabut je..mmg 1 bilik letak baju je..

Siti Fatimah said...

waa...suke barang2 Ikea., tapi jauh. =(

satu hari nanti andai mampu beli uma sebijik kat KL, seboleh2nye akan hiaskan dengan barangan dr Ikea.

ibu emir said...

Pameran ikea ni. Pndai dia atur susun konsep. Nampak bersih kemas n moden.

Ibu emir
Www.emmira.com

Kak Lin said...

hi Fizah, ikea malaysia kira murah benar dah. barang sama kalau tgk di ikea msia, contohnya rm7, harga di uk 7 pounds, australia AUD7. mmg betul kata kawan2 kat sini, yg penting praktikal. kalu nak berbrutal2, byk barang ikea spt tall boy, lemari, etc yg tak leh bawak masuk majlis berlama2 pun. kira konsepnya, kalu nak pindah, buang & pastu masuk rumah baru beli lemari lain.

Ku Asmarina said...

eh karpet sama la..tp x guna dh sbb x larat nak sedut habuk bila ngan anak2 nie...

Ku Asmarina said...

karpet sama la..tp x guna dah sbb x larat ngan habuk..

Fizah said...

umah sy pun tak ada sebarang bentuk karpet..ni umah kawan..=)

nurin khairi said...

Barang2 ikea ni mudah lendut ke? Will take note!

Yusai said...

menarik..saya pon suka dengan barang-barang IKEA ni... tiap2 weekend dapat pi IKEA kan best!.. nak jemput awak lawat blog saya juga....baru nak berkecimpung...hehehhe

Yusai said...

menarik..saya pon suka dengan barang-barang IKEA ni... tiap2 weekend dapat pi IKEA kan best!.. nak jemput awak lawat blog saya juga....baru nak berkecimpung...hehehhe

Lily Asrari said...

geram jek kan tgk korang deco2 guna brg ikea... bila la ikea nak bukak kt JB wei...uhuk...uhuk...

Rehana~ said...

barang2 ikea for me its simple and nice..tapi from my view suka beli barang2 die yg kecik..selalu RM 9.90..beli besar2 mmg x pernah la..hihi..

nurdani said...

hiasan yang simple tapi cantik. saya pun suka sangat tema black and white ni.
saya suka furniture Ikea tapi ramai cakap kualiti kurang sikit, tapi ada je yang ok. tengok harga jugak. sebab tu saya lebih suka DIY.

zoora qushairi said...

Suka ikea! Malangnya saya di perak...setahun sekali saja turun ikea...sekali turun penuh kereta..tapi geram tak dpt nak beli yg besar2... btw, love ur blog ^_^

Maslinda Saidin said...

menarik...

all in 1 gobok said...

sofa klippan ikea tahan lasak la jugak..dgn harga 599 ms sy beli 8 thn lepas. sampai sekarang masih utuh. cuma dah lari span dan rasa spring bila duduk. hehehe.. tp yg bestnya boleh tukar2 sarung sofa.

sheila said...

Suka g ikea ni. Sbb suka tgk cara diorg deko2. Simple and modern.

Tapi jenuh g ikea ni,mmg kena pusing 1 ikea klau nk kua.

Lee Lee said...

chantek barang diorng tapi ramai yang pergi sesak, pening kepale nk beli barang kat situ..

Smile cheah said...

panas kat luar nk jalan-2.. hahahaa, harituh i beli brng online je.. pon ok gak :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...