Saturday, September 15, 2012

7 Study & Workspace For Now

Hmm, nak mula dari mana ya cerita...Bila dah lama sangat cuti menulis, jadi idea yang datang pun banyak sangat sampai taktahu mana nak diceritakan dulu. Cerita Raya pun dah basi...

Rasa macam paling teringin nak cerita pasal organizing...Hehe.

Nak-nak bila buka blog Puan Lynd itu. Semakin maju beliau dalam mengorganize rumahnya.

Tapi, bila difikir-fikir balik, banyaknya kerja nak kena buat...Terutamanya menulis paper. Selain daripada tu, kena mahirkan diri dengan software antenna design yang baru, buat coding Matlab, dapatkan layout antenna yang dikehendaki...Oh, banyaknyaaa...

Satu semester sudah berlalu. Target nak siapkan design guna HFSS masih belum berjaya. Sedihnya...Terasa macam kat gambar bawah ni pulak gayanya bila masih di awal-awal pengajian macam ni:


Lebih kuranglah cabaran yang menanti di hadapanku ini...

Tapi, apapun Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, sebab kami sekeluarga dah menetap di Melaka secara tetap so, kuranglah sikit masa terbuang di jalan raya. Traveling sana sini macam orang nomad, yang memenatkan! Bila duduk satu rumah je, nak bekerja secara lebih efisien pun lebih baik. Tu yang masa progress presentation itu hari, suka hati je janji dengan supervisor nak siapkan seketul jurnal dalam masa dua minggu. Tak toleh kiri kanan, tak fikir panjang, macam yakin je boleh siapkan...Hambek hang, sampai hari ni duk pergi open house lagi...Bila nak start ni wes? Adoik!

Rasa-rasa macam boleh cuba siapkan jugak, tapi mungkin kena stay up ke guane ke, taktahulah lagi tu. Waktu hari biasa boleh je start sebab dah hantar Taska budak-budak ni. Memang kena hantarlah, sebab cemana ibu ngan ayah nak study kalau bidadari-bidadari yang tengah agresif meneroka dunia tu ada bersama...?

Hati ibu memanglah sedikit sedih sebab kalu boleh biarlah ibu yang jaga anak-anak sendiri, tapi apakan dayaku insan yang lemah. Kenalah jugak meneruskan perjalanan yang telah dimulakan demi memudahkan kehidupan kemudian hari, insyaAllah. Banyak perkara boleh belajar sepanjang kehidupan ini.

Harap-harap boleh terus menulis di blog ni sebab nak kena asah jugak otak ni bila menulis. Boleh membantu untuk menulis tesis nanti kira-kiranya. (apa kaitan entah? huhu)

Oklah, memandangkan takde entri wish Raya untuk tahun ni, maka saya ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin untuk semua pembaca budiman blog kecil saya ini...

Diharap workspace yang ada di rumah saya ni boleh menjadi medan perjuangan terbaik saya menyiapkan kerja-kerja. Ameen.




Sebelum ni, kat meja saya cuma ada PC tapi, lepas balik present tu, saya mula design guna software yang saya kata tu, HFSS, sekali punyalah slow jadi saya pun terfikir macamanalah saya nak guna laptop kat meja yang sama sambil boleh study/tulis paper [tulis paper ke? ngehngeh].

Dan-dan tu jugak idea keluar untuk alihkan semua kotak-kotak fail tu dan jadikan tu tempat untuk lappy. Tapi, fikir punya fikir, nak letak kat mana tah kotak-kotak ni, sekali lagi idea keluar. Saya ada lebihan kayu masa buat kitchen cabinet dulu, maka tinggal nak beli bracket je dan pasang dengan khidmat bakti Encik Suami. Tapi buruk sikitlah, sebab kayu tu takde laminate, jadi nampak kayu bahagian dalamnya. Tapi, tak kisahlah sementara waktu je. Kut ada idea lagi nanti, boleh ubah kan? Hee...


Bawah meja tu semak dengan wayar...tengah fikir cemana nak sorok semua tu. Adoi macam-macamlah makcik ni nak buat. Pelan-pelan kayuhlah ye...Sambil tu jangan lupa, ada hutang jurnal dengan Prof...;>

7 comments:

  1. Bila ko berorganising terus aku kecik ati.Sebab cantik sangat la. Sukeeee.. Anyway ko mmg wanita yang tabah la beb.

    ReplyDelete
  2. sukee jugee tgk ruang aktiviti anak mu...nanti ada masa nak share jgk teman punya..

    doakan teman terus tabah..

    p/s bila nak mai melake?:)

    ReplyDelete
  3. Pijot. Cepat share.. Ada rzki kami samapi..

    ReplyDelete
  4. wah wah..berorganizing korang ye...umah aku minggu ni berhabuk2 sebab tengah renovate bilik air...rindu korang semua!!!!!-KAM

    ReplyDelete
  5. lynd: insyaAllah..baru dtg mood blog dah kena diarrhea sgt teruk..coti kejap..huhu

    kam: tunjuklah gmbr umah ko kam..leh jadi sumber inspirasi kami...hehe

    ReplyDelete
  6. weh.. terkagum2 makcik!

    bilik dah canggih.. smoga semua kerja dpt dibereskan dgn jayanya. hihi chaiyok2!! kem slm prof (rindu wess ^__^)

    ReplyDelete
  7. prof sedia ada menunggumu utk sambung mawar..hehe

    ReplyDelete

Terima kasih di atas semua komen-komen yang diberikan. Kehadiran anda semua di sini sangat-sangat saya hargai. Saya akan cuba yang terbaik untuk membalas dan meraikan setiap kunjungan anda, dan mohon maaf sekiranya ada sebarang kekurangan ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...