Wednesday, April 30, 2014

31 {Sticky Post} Cabaran Bulan Mac & Apr :: Family Area

Assalamualaikum wbt,

Ruang keluarga merupakan satu ruang yang bukanlah selalu menjadi pilihan untuk disediakan bagi kebiasaan orang Malaysia {pendapat saya}. Biasanya ruang tamu yang ada itulah ruang untuk keluarga bersantai.

Tak salah.

Cuma, jika ada ruang lebih, saya memang memilih untuk ada ruang khas untuk keluarga. Bukan apa, dengan cara mengasingkan ruang tamu dan ruang keluarga, tugas untuk mengekalkan dan memaintain kekemasan rumah lebih mudah.

Saya sendiri masih banyak kekurangan pada ruang ini di rumah. Ada banyak perkara yang kadangkala menjadikan ruang yang ada ni tak efektif dan tak berfungsi sebagaimana sepatutnya namanya diberi.

Jika yang berkongsi ruang tamu dan ruang keluarga pula, saya sangat-sangat ingin tahu apakah tips yang anda gunakan untuk mengekalkan keadaan ruang tamu sentiasa {atau agak} bersedia menerima kunjungan 'tergempar' para tetamu.

Kalau tanya saya, saya masih buntu. Huk huk. Kadangkala memang datang waktu kelam kabut mengemas bila tetamu dah kata 'kami on the way'. -___-

Jadi, di sini medannya kita saling kongsikan, ayuh apa tips para pengurus rumahtangga semua untuk ruang keluarga anda, tak kisahlah baik yang ada ruang khusus ataupun berkongsi dengan ruang tamu.

Atau apa-apa projek DIY yang melibatkan ruang keluarga, atau projek susunatur yang ada gambar 'before & after', atau apa-apa projek mengecat...tak kira kecil atau besar projek yang dijalankan...di sini kita berkongsi untuk panduan sesama kita berkaitan ruang ini.

Dan berita baiknya kali ni, tak menyempat entri cabaran dipublish, dah ada penaja yang berbesar hati untuk menaja hadiah. {sukalaaa tewwww ;P}

Penaja kali ni akan menaja hadiah yang begitu GRAND dan sangat mengidam kalbu pihak penganjur. Hikhiks.

HADIAH PERTAMA:

Hamboiiii....lazat sangat hadiah ni...geram tengok ;)

HADIAH KEDUA:

Hand blender...senang nak buat baby food...=)

SYARAT:
2. Masukkan link blog penaja di entri anda.
3. Follow blog www.akubukanpenulistegar.blogspot.com

Best kan hadiah tu? Best sangattt....;)

Seperti biasa, kalau nak join cabaran kali ni, cuma ikut langkah di bawah ni ok, simple je...:)

1. Buat satu entri berkaitan susunatur ruang keluarga anda.
2. Masukkan entri tersebut ke entri ini dengan menekan butang 'Add Your Link' pada inlink tools di hujung entri ni.
3. Masukkan maklumat yang diperlukan.
4. Done!

Entri lama-lama boleh dikongsikan :)


Senarai peserta KLIK SINI.

Perkongsian SusunAturSioca:

1. Sofa Bed Untuk Ruang Keluarga
2. Ruang Membaca Di Bilik Keluarga
3. Tambah Unsur Ceria Di Ruang Keluarga

 photo footer.png

31 comments:

  1. Xsangka jadi org pertama. xdela hep sgt..tp seronok pulak nak join komuniti susun atur ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gud job!! nanti sy terjah okehhh =))

      Delete
  2. Cikgu, [sambil angkat tangan] nak tanya boleh, heee
    kalau rumah teres setingkat, kat mana sesuai nak kategorikan sbg family area?
    stkt ni, saya cuma nampak org yg rumah dua tingkat je yg ada istilah tu..
    saya nye kes, camne cikgu :) ???
    TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu jawab ye..ehem. ;p ;p

      Kalau ada 3 bilik, mungkin setiap bilik dah ada fungsi masing2. Untuk kes ni saya cadangkan ruang tamu yang ada tu divide dua. Satu utk tetamu, satu utk keluarga. Cara divide tu ada pelbagai. Boleh letakkan divider yang ada dijual kat kedai atau letakkan satu sofa yg takde arm antara dua ruang tu...atau lain-lain.

      Macam rumah kakak saya, ruang tamu dia memanjang, jadi saya bahagikan ruang tu kepada tiga. Area ruang tetamu ada sofa L-shape dan satu meja kopi. Bahagian tengah ada meja makan 4 kerusi...yang juga berfungsi sebagai divider ruang tamu dan ruang keluarga. Bahagian ketiga ada ruang keluarga yang diletakkan sofa 3+2+1 dan meja tivi. Kena extra care bab susun supaya tak nampak semak. Pemilihan warna cat dinding, langsir dan karpet juga perlu bersesuaian supaya ruang yang ada tak crowded dan boleh berfungsi dengan baik..:)

      hope membantu...=)

      p/s dari cikgu yg tak berapa nak cikgu ;p

      Delete
    2. cikgu fizah,

      boleh share pic umah kakak cikgu tu..sbb sy pon spt yg cikgu fizah sedia maklum ada masalah nak divide area family and ruang utk tetamu

      Delete
    3. alamax kita takde la gmbr rumah kakak...tp nti i figure out cmne nk kongsi ok...=)

      Delete
    4. a'ah nak tgk gak deco rumah kakak tu

      Delete
  3. Hadiah best tu....yg benor dlm tu yg buat tekak haus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulanya...panas2 ni tgk jus macam tu..aduhaiiii dahaga benar rasanya...;p

      Delete
  4. ruang keluarga takde, ruang tamu satu je..

    boleh try x?? hehehe..

    ReplyDelete
  5. blh je cik hani...jom JOM jOm..!! =)

    ReplyDelete
  6. yes suka :) boleh join..kebetulan baru je siap deco2 ruang family ni..umah akak ada 4 bilik tapi satu bilik tingkat bawah kitorang dah buat jadi family area..setuju dengan fizah memang kena separate ruang family n ruang tamu..

    ReplyDelete
  7. Saya setuju tang part pentingnya ruang family tu..
    Tapi mcm rumah sy duduk sekarang ni mmg xde ruang pun utk dijadikan ruang family. biasala "rumah merpati" kan bukak pintu terus dapur, ruang makan, ruang tamu....gituuu...pastu bilik bilik bilik dan bilik..
    pasrah je laaaa guna ruang tamu ;p

    ReplyDelete
  8. i dah join!! jemput singgah teratak x-presi! =)

    ReplyDelete
  9. Hati meronta-ronta nak join..sampai bulan 4 kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kak bulan 4..jom-JOM-joMmmm...! =D

      Delete
  10. Suka sangat baca blog awk :) Baru-baru ni saya ada buat blog, jemput singgah dan follow blog saya awksweetgitu.blospot.com :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih muhammad..insyaaAllah =)

      Delete
  11. askum sue...saya joint lagi ya. penyertaan nom.18 :-)
    terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. fizah...actually..hehehe ;p

      p/s tq join dear! :)

      Delete
  12. Salam fizah,suka baca blog awak..btl2 bg sy inspirasi tuk sy yg baru bjinak2 nak buat rumah lebih organize..nak jugak join contest bln nie tapi rumah sya xde ruang tuk family area..xpe..next contest maybe..:)..insyaAllah..tq for tunjuk ajar Fizah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cik far...terima kasih...next time blh join =))

      Delete
  13. Yeay yeah berjaya join dan memenuhi syarat.
    Xsabar nak veri nafas baru kepada blog ku itu..
    Yeah.. semangat..

    ReplyDelete
  14. teringin nak masuk dlm cbrn deco ni..tp umh sy tu,dah pindah sbln lbh x hbs kemas lgi..huk3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelan-pelan kayuh ok cik may...kami menanti penuh sabar perkongsian dari cik may =)

      Delete
  15. alahai...br nak belajar mendeko2 rumah...anyway, thanks sudi singgah...terus melekat di sini...

    ReplyDelete
  16. yeay...kali ni dah tak ada tanda pangkah bila kongsikan di sini...suka3..

    ReplyDelete

Terima kasih di atas semua komen-komen yang diberikan. Kehadiran anda semua di sini sangat-sangat saya hargai. Saya akan cuba yang terbaik untuk membalas dan meraikan setiap kunjungan anda, dan mohon maaf sekiranya ada sebarang kekurangan ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...