Wednesday, December 25, 2013

20 Jom Lipat Plastik {jugakkk} :)

Assalamualaikum wbt, 

Untuk koleksi plastik ni, macam-macam cara saya pernah gunakan bagi memudahkan urusan penyimpanan dan kegunaan seharian - ada plastik untuk buang sampah, bungkus bekas makanan, plastik kecil buang sisa bersihkan lauk dan sebagainya.

Antara cara yang pernah saya gunakan ialah menyediakan satu laci khas {masa duduk rumah sewa dulu} untuk koleksi plastik ni dan tiap kali balik shopping, saya cuma renyukkan dan masukkan je ke dalam laci tersebut. Sungguh tidak kemas, tidak tersusun dan tidak efektif...

Ada laci tu dah bagus, masalahnya cara penyimpanan tu sangat tidak praktikal sebab kadang tu saya nak ambil plastik sampah tapi rupanya saya terambil plastik kecik, sebab tak ada sistem divide by size. Rugi masa betul nak kena bukak satu-satu tengok ooo ni rupanya plastik sampah...

Maka, semenjak itu saya dah mula amalkan tabiat melipat plastik dan susun ikut saiz bagi memudahkan penggunaan harian. Sama sebijik ngan pendekatan oleh peserta CB12 iaitu Umie Sue dan beberapa blog lain yang saya pernah terjah, macam cik hani dan beberapa lain lagi rasanya {tak ingat pulak blog mana satu}.

Saya gunakan kotak Apollo untuk letakkan koleksi plastik kegunaan harian ni...tu antara plastik yang ada warna hitam saiz besar, warna biru saiz medium dan warna merah saiz kecil. Ada juga plastik shopping pasaraya yang warna putih yang saya asingkan dalam satu kotak Apollo lain...kiranya ada dua kotak diperlukan....

Mula-mula sediakan bahan-bahan untuk operasi makeover kotak tersebut :))
  
Gunting-gunting, tampal-tampal...sampai siap. Sekejap je balut-balut dalam 10 ke 15 minit je diperlukan. 

Kerja menyambil-nyambil namanya ni, sambil tengok anak-anak, sambil zikir-zikir, sambil study-study, sambil tengok tivi pun boleh balut...gituuu :))




Masukkan balik plastik tadi ke dalam newly brand homemade deco kotak yang...macam comel jerrr ni... :)

Kerja menyambil-nyambil lagi namanya ni, sambil tengok anak-anak, sambil zikir-zikir, sambil study-study, sambil tengok tivi pun boleh lipat plastik...hihuhihu ;))






Ni menyambil tengok anak bermain kat luar rumah, sambil balut kotak ni...tu yang gambar background ada kereta, rumput segala ;p

Dua ketul kotak; satu untuk plastik khas dan satu untuk plastik pasaraya...{plastik pasaraya belum habis lipat, tu yang belum masuk dalam kotak ni lagi}






Dah sudah balut, bolehlah buh balik kat 'rumah' diorang semula. Kotak ni saya letak under sink compartment. Tu nanti saya tunjuk sebab nak share sekali story susunatur kain buruk lepas guna {harap sempat}. 

Sebenarnya tak susah sangat pun nak lipat melipat ni, kalau nak buat boleh je. Cuma perlu curi-curi masa, contohnya waktu unsupervised activity dengan kiddos, bolehlah buat kerja ni. Nampak je macam leceh, sebenarnya tak pun, lebih memudahkan pulak bila nak guna nanti di kemudian hari...

Dan, biasanya lepas balik shopping kan dah letih, nak kemas barang hasil shopping pulak lagi...memang takla nak ngadap lipat plastik ni semua kan, maka penyelesaiaannya adalah sediakan satu paper bag untuk simpanan sementara untuk plastik ni semua {temporary storage} dan lipatlah kemudian-kemudian hari nanti.

So, any idea lain dari kawan-kawan...camne korang simpan dan susunatur koleksi plastik kegunaan harian korang? Jom kongsi! :)

 photo footer.png

20 comments:

  1. kemas je cara lipat tu.sesuai sangat dengan kemasan kotak tu.

    tabik spring tau!

    ReplyDelete
  2. rajin betul k.fizah kita ni.hehe.sy sumbat dlm plastic container Variera IKEA tu je..agak sakit jgk mata ku melihatnya..

    ReplyDelete
  3. rajinnya....saya beli jek bekas plastik kat cosway yang kaler merah tuh...pas 2 ronyok2 jek dalam tuh...malas tol nak ngadap plastik2 nih...kagum betol dgn fizah nih....

    ReplyDelete
  4. Rajin betol fizah.....kita beli bekas cosway yang gantung kaler merah tuh..pas 2 ronyok2 plastik dalam tuh..malas tol ngadap plastik2 nih....kagum betol dgn kerajinan fizah...lagi 1 bab sampul2 kotak tuh..perghhh...becinta tol nak buat...hehehehe

    ReplyDelete
  5. Za pn wat gini gak utk bilik. Utk umh mak ni, mak simpan plastik mmg dh byk giler, xlrt dh za nk lipat. Hihi..

    ReplyDelete
  6. ni cara plng kemas..
    pastu sng nk amek kalo nk gune..
    lg2 plastik smpah..
    saye pon gune cara ni.

    ReplyDelete
  7. comei je kotak apollo tu lepas dibalut...

    ReplyDelete
  8. rajinnya fizah lipat plastik! kalau saya sorok dalam laci je. memang berterabur habis.. hahaha

    ReplyDelete
  9. ya allah..rajin nya..plastik pon lipat...phew!!!
    neway..kagum betul tgk fizah balut kotak2 tu..
    nape akak wat jd kemas cenggitu ek???

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa...balut2 je kak..mcm balut hadiah...kat edges tu kena tekan sikit bagi tajam...gituu ;)

      p/s lama tak dgr citer akk

      Delete
  10. aida x byk plastik.
    sebab selalu guna woven bag gi shopping.
    utk tong sampah je beli plastik biru kat market.

    ReplyDelete
  11. kotak apollo lagi, jeles tau saya tak ada...

    Nabilah pun nak up entri psal lipat beg plastik, sekali, bila nak transfer, gambar rosak lak, spoil btul. alek2 kat sini dah up dah entri, kalah ar cenggini... :P

    saya lipat2 bentuk 3segi. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa..lipat 3segi tu..kena share tu...sy mmg kagum kalu ada yg lipat gitu...mmg super duper rajin! :)

      Delete
  12. kagum betol lah..
    rajin sungguh buat susun atur.
    boleh di contohi nih~

    ReplyDelete
  13. Hah xsabonye tunggu entry kain buruk tu.. Neway comey jadiknye kotak apollo tu hihi..

    ReplyDelete
  14. Comelnya susun plastik mcm ni. Ok gak utk saya idea ni. Saya biasa main campak je plastik2 yg nak recycle. Hihi

    ReplyDelete
  15. Byk stok kotak apollo akak ni :D best2. Dulu kalau beg kertas saya biasa letak bwh tilam (antara tilam dan katil). Tg plastik beg renyuk je

    ReplyDelete
  16. salam knl Fizah... fizah guna gam apa yea utk balut kotak2 ni akak npk semua kotak2 yg fizah balut semuanya kemas sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbnrnya tak guna gam pun dear..pakai double tape nipis {utk lekatkan kertas dgn kotak bahagian dalam} dan guna sellotape biasa utk edges luar..klu nk bg kemas, tekan2 sikit kat edges tu bagi sama tajam dengan kotak.. :)

      Delete
  17. kemasnya lipat...saya lipat guna cara 3 segi tu je...still bole tau mana yang besar dan mana yang kecik...

    ReplyDelete

Terima kasih di atas semua komen-komen yang diberikan. Kehadiran anda semua di sini sangat-sangat saya hargai. Saya akan cuba yang terbaik untuk membalas dan meraikan setiap kunjungan anda, dan mohon maaf sekiranya ada sebarang kekurangan ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...