Monday, October 28, 2013

46 Susunatur Keseluruhan Almari Baju Anak {Bhgn 1}

Assalamualaikum wbt,

Sementara menunggu result simulation yang lamaaa ni, saya nak kongsikan susunatur almari baju anak-anak saya. Ada dua almari sebenarnya, tapi almari yang ada cermin macam gambar kat bawah tu kita cerita nanti.

Hari ni kita cerita almari yang besar tu je. Almari ni ada tiga bahagian.

1. Ruang baju yang digantung.
2. Dua bahagian untuk lebih tempat storan.
3. Dua laci.

Pemandangan dari pintu...

Bilik ni kami memang siap cat sebelum masuk, sebab ada buat wiring jadi memang kena touch up. Alang-alang touch up, cat je terus. Ada dua warna, dark pink dan light pink. Anak pertama dan kedua girl jadi ini kira bilik dioranglah...tu yang pink semua...

Saya pilih roller blind untuk kebanyakan bilik di rumah saya ni termasuk bilik ni. SATU sebab nampak kemas, KEDUA sebab kena dengan tema minimalis, KETIGA senang nak maintain - tak perlu basuh dan KEEMPAT sebab MURAH!!!

Karpet pulak, bukan karpet sebenarnya tu...tu tikar evamatik. Rumah saya memang tak ada langsung apa-apa unsur karpet sebab suami acuum acuum kalau berkarpet...

Almari ni pakai solid kayu, agak berat nak alih ke sana sini...tapi takpe, berkualiti di situ...

Bila pintu dibuka...

Sebelum dan selepas penambahbaikan bekas letak keperluan anak...

Bahagian baju yang digantung...


Ingat lagi LABEL ni? 
Yeah, saya masih menggunakannya dan ianya SANGAT membantu!

Ini pulak bahagian kedua yang menempatkan koleksi tuala...


Dan bahagian terakhir iaitu laci. 
Laci bawah untuk Kakak Adni, laci atas untuk Kakak Alya. Laci Zuhair kat almari lagi satu.

Camne pulak korang susunatur baju anak-anak korang? Ada almari khas? Atau kongsi ngan almari mak ayah? 

Ada yang nak tokok tambah cerita? Hehe, JOM kita!

 photo footer.png

46 comments:

  1. saya pakai kabinet bertingket² tu jer awak.. takda bajet lagi nak beli almari huhuhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tetap mudah nak maintain tu dear..bebudak nak amek pun senang :)

      Delete
  2. seronoknyeeeeeeeeeee tengok almari akak ni...suke dan jatuh cinta.tunggu anak su anak dara baru nak beli alamari baju yg besar sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni kongsikan tiga beradik ni dulu sue..rasa2 blh pakai lama ni...:)

      Delete
  3. kemasnya. almari anak sy kejap jek kemas...pastu ibu dia rasa nak migrain....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha,,,budak makin besar semua nk buat sendiri...mak-mak kena mentally prepared,,;p

      Delete
  4. canteknyee. kemas sgt dan mudah utk mencari. sedap mata memandang ^_^

    ReplyDelete
  5. comelnyer almari tu...kongsila beli kt mane..ke sy yg miss?hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli kat kedai perabot area ruma ni jer..:)

      Delete
  6. cantik sangat almari tu.berkenan akak.. beli berapa RM ye..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli satu set kak..rm1k lbh..klu almari je rm500 lbh kut..sbb kayu solid..

      Delete
  7. saya dah mulakan cara melipat baju mcm ni..cuma sekarang ni nak cari kotak2 utk susun seperti ini :D Comel sangat

    ReplyDelete
  8. kemas tersusun je tau..jeles tengok...mun biler mood rajin datang mengemas ler macam nih..tapi biler malas....main letak letak je baju mirza..hehehe..pastu nanti tunggu mood rajin datang semula baru kemas balik....hehehehe

    ReplyDelete
  9. Kemasnya..suka almari baju tu..cantik. Saje nak bg tau fizah, daiso dah bukak kat jj Ayer Keroh. Tak yah gi jauh2 ke bandar nu;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. asma..oh baguslah sangat2..senang bila saya balik melaka, tak yah nak cari mana lagi..hidup jj melaka..yeeehaaa

      Delete
    2. haaa betul tu kakk...tgh tgu daiso tu laa...da siap ek kak...hr tu g lum siap lagi...tak sabau tgu...;)

      Delete
  10. sedehhh..anak-anak akak buat masa ni pakai gobok plastik jer..hari-hari wajib kena displin bila ambik baju..tak mo senget2..penyakit anti-senget baju yang sangat manic woooo *_*

    ReplyDelete
    Replies
    1. janji kemas dan sng nk guna kak :))

      Delete
  11. Ya Allah kemas nyer..meh fizah kemas almari ank nora plak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...blh tu nora pelan2 kemas :)

      Delete
  12. kemas nyer fizah.. mmg girlish sbb pinky gitu yer.. acumm acuumm sb carpet yer.. hubby kite pun, tp utk bilik anak sesuai pakai evamatic tu.. design evamatic tu dh match sgt dengan kaler bilik yang plain.. terbaek!! oragnizing pun superb.. tak sabar nyer la nak pindah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. faham sgt perasaan nak masuk rumah sendiri...dah pernah mengalaminya...hihi...insyaaAllah semuga dipremudahkan urusan ya :)

      Delete
  13. Cantek-kemas-simple-sejuuuuuuk mata mandang...Tgk baju yg tergantung tu,teringat almari ank2 saya,mesti ada baju yg sama..sbb dua2 ank girl kan...feeling twin la sikit2..ha3..
    InsyaAllah, esok lusa nak submit entri pasal bilik budak2 tu jgk kat "cabaran oktober" ni. Harap2 xde aral...haish...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...take ur time dear..:)

      bdk2 ni klu pkikn baju sama mesti org ckp kembar padahal beza 2 tahun :)

      Delete
  14. kalau lah blog ni mcm facebook, nak saja saya tag sorang member saya ni..dia susun baju mcm ni la.. jarak antara hanger ke hanger mesti kena sama...pastu dia lipat baju pon bulat2 tembam2 mcm ni lah..pergh...memang kagumlah dgn korang yg kemas tahap macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ada org ada penyakit camni kan...mesti kwn awak tu pun tergolong jugak..hihi

      Delete
  15. boleh kongsikan dimana beli roller blind dan alamri yang cute tu?. Kagum betul dengan susun atur awak ni

    ReplyDelete
  16. Boleh kongsikan dimana awak beli roller blind murah dan almari cute miut tu?? kagum betul dengan susunatur barang awak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy beli roller blind di sebuah pasaraya borong (cowboy) melaka...mudah guna roller blind ni..simple n minimalis =)

      almari pula di kedai perabot biasa...hope it helps =)

      Delete
    2. Boleh tahu harga nya?? (kalau tak keberatan utk share)

      Delete
    3. if sy tak silap (lama dah beli ;p) set perabot tu dalam 1.5k. yg roller blind rm60..

      Delete
  17. salam,
    kawasan umah awk kat mana? saya tgh crk almari mcm ni.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy beli di kedai perabot cheng melaka..

      Delete
  18. As salam kak..katne akak beli almari ni ek?cantikkk laa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt...kedai perabot kat mlk dear..

      Delete

Terima kasih di atas semua komen-komen yang diberikan. Kehadiran anda semua di sini sangat-sangat saya hargai. Saya akan cuba yang terbaik untuk membalas dan meraikan setiap kunjungan anda, dan mohon maaf sekiranya ada sebarang kekurangan ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...