Wednesday, September 17, 2014

42 Pasang Awning Tepi Rumah

Assalamualaikum wbt,

Rumah saya menghadap matahari petang, dan kepanasan suhunya tu menyebabkan dinding rumah mudah nampak kusam dan lapuk. Cat pun macam nak terkopek-kopek dah. Kalau dari dalam rumah, kita pegang dinding boleh rasa bahangnya menunjukkan betapa panasnya sinaran mentari tu. Kadang-kadang waktu tengahari kalau duduk kat ruang tamu tu memang terasa betul bahangnyaaa...berpeluh-peluh...

Fikir punya fikir, kitorang terpaksa decide untuk pasang awning. Cari yang basic je sebab nak memenuhi keperluan, bukan kehendak ;). Pertama, untuk kurangkan sikit suhu dalam rumah {and it works, alhamdulillah!}. Kedua, nak protect dinding luar daripada cepat rosak.

Pasang Awning Tepi Rumah
Kerja-kerja pemasangan pun dimulakan.

Pasang Awning Tepi Rumah
Tak tahulah apa fungsi tong besar ni...power supply kot?

Pasang Awning Tepi Rumah
Peralatan yang dibawa. Bos diorang ni foreigner {Bangladesh/India kot}, tapi dah build company kat sini. Kagum dengan semangat bekerja diorang ni!

Pasang Awning Tepi Rumah
Potong-potong, pasang-pasang...

Pasang Awning Tepi Rumah
Ukur-ukur...

Pasang Awning Tepi Rumah
Mula memanjat...

Pasang Awning Tepi Rumah
...untuk pasang tiang-tiang sokongan.

Pasang Awning Tepi Rumah
Laman tepi rumah yang gersang...nanti kita try tanam rumput. Tengok boleh pergi ke tak boleh pergi...;p

Pasang Awning Tepi Rumah
Paling suka tengok dia cat ni. Sebab jadi cantik warna besi sokongan awning tu. Rasanya dia cat untuk protect besi tu daripada berkarat.

Pasang Awning Tepi Rumah
Dah sudah cat, jemur sampai kering.

Pasang Awning Tepi Rumah
Pemilihan awning yang biasa je...sebab ni yang paling cun within budget dan tahan lasak...

Pasang Awning Tepi Rumah
Kerangka sokongan dah siap.

Pasang Awning Tepi Rumah
Sangat penting. Pemasangan laluan air hujan. Kalau tak, kesian kat jiran air mencurah-curah kena rumah dia kalau hujan.

Pasang Awning Tepi Rumah
Pasang kepingan awning pulak...

Pasang Awning Tepi Rumah
Separuh siap...

Pasang Awning Tepi Rumah
Mula redup...

Pasang Awning Tepi Rumah
Korek tanah untuk laluan saluran air hujan...

Pasang Awning Tepi Rumah
Ni masa dah siap, sekali hujan petang esok tu, tengok air hujan dalam saluran tu melimpah-limpah. Cuak sekejapan! Takut roboh je saluran tu....-.-''

Pasang Awning Tepi Rumah
Panggil balik kontraktor datang, tukarkan penyangkut yang ada tu...asalnya plastik, tukar kepada besi. Baru OK! No added fees...{gambar AFTER nanti compile dalam entri berikutnya ok}

Bila dah pasang awning ni, memang terasa kurang panas dalam rumah, redup dan cozy je. Kalau hujan pulak, tak teruk sangat tempiasnya macam sebelum ni, dinding luar rumah pun tak cepat rosak kena panas-hujan-panas-hujan. 

Ada sesapa nak kongsi cerita pemasangan awning jugak? Jom share untuk kebaikan bersama kat SINI...!! :)

 photo footer.png

42 comments:

cik hani said...

rumah saya teres tengah-tengah. so awning just kat depan rumah. Rumah saya bahang sangat. Tengahari pun peluh-peluh

cinta polisas said...

dah pasang awning teduh la ckit kan....

Rizziela said...

Huhu..kami x pasang2 lagi kat porch depan tu..memang panas kalau x ada awning

juls julie said...

Assalam..salam ziarah.. .cantiknyaaaa rumahhh.... :)

~ NANA ~ said...

kitorang pon baru berkira2 nak pasang awning kat belakang rumah...tgh cari supplier & nk tengok harga...hehe

Azziah Nawawi said...

ruang panjang mcm ni pasang awning nmpk cantik. umah saya gini gak la, tapi pendek je ruang. klau pasang awning mcm xcun. ada gak ruang yg terpikir nak pasang awning, tapi kiv dlu sebab duit tak turun dari langit lagi. eheh..

Fizah said...

panas skrg lain macam kan cik hani...phewww

Fizah said...

lbh kurang 65% jugak kot pengurangan kadar kepanasan...

Fizah said...

betul tu, panas bebenor...

Fizah said...

wslm wbt, terima kasih, alhamdulillah

Fizah said...

goodluck dear!! :)

Fizah said...

haha, turun dari langit ekk...;D

Mila@Rimbun said...

Masa survey2 awning arituh, kontraktor rumah tuh nasihatkan kami supaya tak ambil awning zink.. katanya panas dan bising bila hujan. So kami pilih awning polycarbonate ker apa ntah namanya.. so far ok lah. Cuma after 4 years mcm kena reapply balik gam/seal tuh, sbb kalau hujan ada gak menitis air skit2 terutama hujan yang lebat sgt

Fizah said...

ada pro n cons dua2 tu...sy plak kontraktor kata poly tu nti dia pecah2 kalau dah pakai lama...lgpun harga dia lebih tinggi berbanding awning zink..so mmg kena pilih zink jgk...;p

just azura! said...

lama tak menyinggah sini. apa khabar fizah? hehe. cantiklah rumah fizah. seronok tengok banyak tanah kat tpi boleh tanam pokok banyak tu.. letak batu batu refleksiologi..

suri said...

Fizah... saya pun pasang awning juga. x sempat nak share dekat blog lagi... pasang tu sebab nak elak air hujan masuk rumah, sebab everytime ujan, air hujan kena sliding door. langsung tak boleh buka sliding tu..

Fizah said...

zura...sihat alhamdulillah...hehe yelah kan...lama tak dgr kabar...zura pehabaq...hope sihat slalu k...

igt nk tanam juga beberapa pokok tapi entah menjadi entahkan tidak...letak batu2 putih macam batu sungai tu pun ok kan...klu refleksologi takut sakit kaki pijak...hehe

Fizah said...

haah..betul tu, lupa nak bgtau, antara sbb pasang awning bila hujan lebat, tempias masuk smp dalam umah kalu tak tutup tingkap...dah ada awning tak tutup tingkap pun ok..alhamdulillah :))

nayfatimah rasyid said...

cantik lah rumah tuan tanah;) kawasan tanah pon banyak boleh tanam macam-macam...

Fizah said...

alhamdulillah, terima kasih...igt nak berbudi juga dgn tanah...harap berjaya....:))

ch@ said...

ada, ada. rumah daku di tengah makanya awning di bhgn hadapan, menjadi garaj kereta dan tempat anak2 main.

Fizah said...

redup sket kiddos nk main2 kannn....

Yusuf Yeow said...

https://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=3395637&hl=

Mar Mansor said...

untung ye rumah ada tanah tepi..

Unknown said...

Bagi cadangan utk buat awning yg sama mcm pic kat atas tapi tanpa tiang

Fizah said...

tak pasti pula..polycarbonate kot blh..

Jhon Rangga said...

keren...
http://www.teknikawning.com/our-services/canopy-kain.html

Jhon Rangga said...

mantap dah...
http://www.teknikawning.com/our-services/canopy-kain.html

mfaz said...

mcm nie brape kos habis...

Zainab Abu Kassim said...

Tanpa tiang hanya boleh pjg lebih kurang 2m je. Kalau lebih pjg, tak kuat..takut runtuh lak..

Unknown said...

Ade yg kate, awning zink ni panas.. wap panas zink tu masuk ke dlm rumah, suasana jd makin panas. Betul ke?
Tgh survey nk psg awning jgk ni..

lobolatino said...

berapa kos pemasangan ni? tq

Anonymous said...

Boleh share berapa kos pasang?

Fizah said...

lebih kurang rm4k - rm5k

Fizah said...

lebih kurang rm4k - rm5k

Fizah said...

alhamdulillah setakat ni tak panas..

Fizah said...

lebih kurang rm4k - rm5k

Fizah said...

Zainab Abu KassimApril 30, 2016 at 4:29 PM

Tanpa tiang hanya boleh pjg lebih kurang 2m je. Kalau lebih pjg, tak kuat..takut runtuh lak..

zoro said...

boleh tau panjang rumah puan brape

zoro said...

ni pasang bahagian tepi keseluruhan ke puan

Fizah said...

pjg 70 kaki hjg ke hjg

Fizah said...

keseluruhan tepi hjg ke hjg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...