Friday, September 19, 2014

41 Susunatur Laci Sudu dan Garfu {Cutlery}

Assalamualaikum wbt,

Ada kawan-kawan emel tanya macamana saya susun sudu garfu, so kita off topic cabaran kejap ya...

Saya sebenarnya lebih suka asingkan laci untuk sudu garfu dengan peralatan memasak. Senang nak ambil guna bila asingkan camni.

Peralatan memasak saya susunkan di laci yang berhampiran dengan ruang bekerja {preparation & cooking area}. Di situ saya gunakan divider buat sendiri untuk membahagikan ruang antara peralatan. Perkara begini penting supaya setiap peralatan ada 'rumah' masing-masing dan tak bercampur aduk selepas digunakan. 

Sudu dan garfu pula di laci lagi satu, terletak di non-consumable area. Pembahagian area kitchen cabinet dah pernah saya kongsikan di SINI.

Tapi bila sebut pasal laci, tempat beginilah yang pallliiiinggg selalu perlu dire-organize. Selalu bersepah..! 

Antara faktor bersepah biasanya bila ada barang lain yang menumpang dalam laci tanpa disediakan 'rumah' untuknya. Kira aci-sumbat je la ni. Sudahnya padatlah laci tu dengan segala macam benda...

Ni cakap bukan sembrono tapi berdasarkan pengalaman...hehehee -___-"

Tengok tuuu.....macam-macam adooo.....

Macam biasa, saya keluarkan SEMUA benda dalam tu, lap dan basuh alas dan container yang ada...kemudian saya tambah alas baru untuk berikan sedikit keceriaan di laci ni.

Alas ni saya beli di Mr DIY. Material dia macam getah plastik...sangat sesuai untuk tugasan meng'grip'. Polka-dot pulak tu, lagilah iheart sangat-sangat! ;))

Kemudian masukkan balik container {from IKEA} yang berfungsi mengasingkan 'rumah-rumah' peralatan cutlery dalam laci ni.

Masukkan peralatan ke 'rumah' masing-masing.

Ada rumah untuk garfu dan beberapa peralatan makanan anak-anak.

Saya ada asingkan satu bahagian lain yang agak tinggi untuk pinggan-mangkuk-cawan anak-anak, tapi di sini saya selitkan sikit peralatan tu untuk mudahkan diorang ambil sendiri.

Sudu dan garfu kecil, toothpicks dan syringes.

Selesa mata tengok...

Selamat berjiran ya semua, jangan gaduh-gaduh...heheh ;p

Cuma perlu letakkan alas baru, susunatur semula dan hasilnya senyum-sampai-telinga! ;D

Tapi cabaran nak maintain ruang ni ialah bila nak kena asingkan sudu garfu tu semua setiap kali lepas membasuh. Kalau kena time nak cepat, memang saya longgok je semua dulu dalam 'rumah' sudu. Bila lapang, baru susun balik. 

Tapi, dengan sistem container yang ada ni, keadaan melonggok tu jauh lebih elok pemandangannya berbanding kalau takde container langsung. 

Bab sumbat-menyumbat tadi boleh diatasi dengan segera meletakkan semula barang yang ditumpangkan ke 'rumah' mereka sendiri. 


Ada sesiapa nak kongsikan idea susunatur sudu garfu korang pulak? 

Mungkin ada yang suka letakkan atas table top dalam bekas silinder?

Atau lebih suka letak kat tempat gantung sudu yang boleh diri tu? 

Berapa banyak sudu garfu yang korang ada? 

Mungkin ada yang suka kumpul koleksi barangan macam ni...

Jomlah kongsikan dengan kita-kita semua...kita-kita ajeeee....;D

 photo footer.png

41 comments:

Nurzakiah Hanum said...

selesa nengoknya kemas je

yana Jasni said...

hehhe...sikitnya sudu fizah.. hehe.. ermm kita pakai bekas silender jew yunk.. dalam laci pun ada gak tapi simpan, time makan2 baru gigih bawak kuar

Fizah said...

itula, lega juga klu dpt terapi cmni sekali sekala...selalu, tak rajin...hihi

Fizah said...

agak sikit jugak kan..igt nk tmbh tp taktahu nk cari katne yg berkualiti..ni dulu beli masa honeymoon kat langkawi...

ameris said...

lps basuh tu fizah terus letak dlm ni ke? ke lap2 dulu sudu tu?
yg guna harian akak buh dalam bekas silinder yg berdiri tu.

fazianbatrisyia said...

siapalah nak tolong kemas rumah sy...sob..sob..sob

ieza ashaari said...

Geram betul tgk susun atur kt sni. Rasa mcm nk buat lawatan sambil belajar. Hihi. Kt umh mak ni bykkkkkk sgt sudu garfu smpai kn simpan dlm stor, huhu.

ummi affendi jr said...

Bekas plastik transparent tu beli di mana ye

zarith said...

cerianya laci.. saya sudu garpu sudip segala.. semua letak dalam container yang disangkut pada grill tingkap...
Sebabnya laci takda kat ruangan wet kicthen. jadi sangkutlah alternatifnya

Ezy Loy said...

bestnye! kemas je.. saya main campak je sudu garfu.. hihi..

Fizah said...

sy keringkan dulu kat sinki {ada basket}....da kering baru masukkn dlm laci....sudu garfu mmg tak byk, so blh letak semua dlm laci :)

Fizah said...

hehe...selow2 dear fazianbatrisyia :)

Fizah said...

tak kemas selalu dear ieza...ada masa jadi gak mcm gmbr sebelum tu...hihi...cuma bila ada masa and ada kerajinan, baru masuk dapur, terapi mengemas apa yg patut...

Fizah said...

from ikea kak...ada mention kat atas..;)

Fizah said...

asalkan bersih dan praktikal kan?

Fizah said...

baik2 campak, nti patah...hihi ;p

Syazwani Mohd Noh said...

Wahhhh!!! Kemasnya...Saya ni selalunya tak konsisten kemasnya...Tapi klu cam ni memang sedap mata memandang lah...

Fara said...

sy pun laci ni selalu main longgok bila nk cepat. rumah kau jd rumah aku rumah aku jd rumah aku. hahaha...kena selalu reorganize. mana nak cari zat rajin ye? huhuhu

Hartini Zulaikha said...

kemasnya...emm....bila nk transfer kearah camtu ni..huhuhu..
masih bertatih belajar bab ngemas ni...huhuhuhu

suri said...

comey benor polkadot tu... I pun dah iheart.... huhu...

Fizah said...

itula, suka tgk bila da kemas kan...tp nk mula ngemas tu kemain payah..;)

Fizah said...

haha...kongsi2 umah ekk...;D

kena tanya doktor kot ada jual...haha...;D

Fizah said...

insyaaAllah blh..pelan2...biasanya dia block bila brg kita byk dan syg nk buang..try sisih pape yg patut dulu..

Fizah said...

<3<3

:)

✿ Atin ✿ said...

Kemas. Mmg sedap memandang..

ch@ said...

fiza, kau mmg sentiasa yg terbaik. aku suka tengok.
aku punya tmpt sudu garfu mmg da ada pembahagi sendiri, setiap kali aku basuh, aku keringkan dulu dlm bekas silinder ikea yg aku bubuh alatan utk masak besar2 (senduk, sudip, tapi, dsb) yg mmg duduk di atas sinki.
tempat sudu ni mmg tak boleh maintain kemas, sebab trio aku suka sgt main sudu lagi2 yg paling bongsu. makanya, aku tak dapek la nak men join kan diri di cabaran mu ini. sekian...

JaJa_NoRLiza said...

wow...kebabom!!! caner nak bg saiz container tu ngam2 ngn laci...mmg fizah ukur dulu sebelom beli ek??? dah cuba buat..tp ade ruang yg nampak kosong...haish...harus cuba lagi nih...

Fizah said...

time kasih....:)

Fizah said...

haha...ko jgn bg alasan. cabaran kali ni ttg laman/garaj...sudu tu aku saja selit-selit cerita. jd ko tetap blh join....hehehehe

Fizah said...
This comment has been removed by the author.
Fizah said...

kecik sikit dari laci takpe kak...klu besar, tak muat lg geram nengoknyee...hehe....yg ni pun kecik sikit dari laci...ada ruang sikit depan container tu tp klu blh letak brg2 berkaitan je kat ruang tu...;)

Mama Rizqin said...

Sangat suka dengan alas polkadot tu...nak gi cari kat DIY lah ....kemas sangat...Cutlery saya sangatlah bersepah2 buat ms ni...kena merajinkan diri hari minggu ni...

Fizah said...

kena terjah cepat diy tu...barang dia sekejapan habis..pastu kadang tak restock..saborr jee...;)

nini said...

cantiknya kak....

Shasratul Kamaruddin said...

Cantik.. Akak, diy tu mr.diy ea?

Fizah said...

haah dear...mr diy..

Fazidawani Ari said...

bekas transperent tu akk beli kat mana yer..berapa rm??

Fizah said...

ikea mari :)

Wawa Chan said...

Sis fizah.. sy cuba search kt ikea online tp tak jumpa pulak compartment macam ni.. apa nama modelnya eh? Hehe. Tq

Wawa Chan said...

Sis fizah.. sy cuba cari compartment macam ni kt ikea website tapi tak jumpa.. apa nama modelnya eh.. hehe. Tq

Fizah said...

alamak model tak igt pulak...sorry...tp tgk kat ikea pun mcm dah takde je container ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...