Monday, October 30, 2017

2 Ok Ke Pakai Dishwasher Untuk Basuh Dan Tos Pinggan?

Assalamualaikum wbt,

Mula-mula nak bagi announcement sikit kepada peserta GA:

1. Dorsett Pink
7. Kak Yong
8. Lynd Abu Bakar
10. CIKCAPPUCCINOLATTE
12. Nisha
14. Aziah
16. suprmomnunu
17. Umi Arbee

Kena share entri GA tau. Klik je button share di hujung bawah entri tu. Nak share di fb boleh, di blog pun boleh. Tq kesayangans. :)

v
v
v

Seterusnya, cerita hari ni ialah - masa saya nak tambah kabinet laci, saya terfikir nak pakai dishwasher. Kiranya, nanti basuh pakai dishwasher dan letak jelah pinggan mangkuk dalam dishwasher tu.


Cerita dia macam ni, asal KC saya ni kosong je di nombor 1 kan. Washing machine kat nombor 2. Kemudian, saya beli dishwasher dan letak kat nombor 1.

Tak efektif sebab piping buang air dishwasher tak ada.

So saya alih dishwasher kat nombor 2 dan washing machine saya letak tempat lain.

So jadi kosong balik kat nombor 1 tu. Tu yang tambah kabinet laci.

Lepas projek tambah laci, jadilah kedudukan dia macam ni...


Dishwasher ni saya beli second hand je, tapi condition tiptop. RM 1.3k masa beli. Brand ELBA.

Harga dishwasher yang baru sangatlah mahal. Sekitar RM 3k ke atas. Bagi saya, tak berbaloilah untuk sekadar basuh pinggan je. Beli second hand macam ni pun dah ok. Janji cari yang elok. 

Tapi, kalau ada duit, ikutlah nak beli sepuluh yang baru pun - tak sapa marah aih ;p


Untuk yang nak pakai dishwasher, jenama ELBA ni pun dah ok sangat. 

Dishwasher secara general beroperasi seperti washing machine dan dia membasuh pakai air panas/suam {ada suhu dia}. Lepas tu, dia ada sabun khas {boleh DIY kalau rajin}. 

Dalam dishwasher biasanya ada dua tingkat macam dalam gambar. Tingkat atas boleh letak barang-barang yang kecil macam cawan-gelas-sudu. Tingkat bawah letak pinggan-mangkuk-periuk-belanga.

Selalu orang tanya - 

Periuk belanga segala bagai tu boleh ke masuk dalam dishwasher
Muat ke? 
Hilang ke kotoran dia? 
Bersih ke? 
Betul-betul bersih ke? 
Betul-betul shining ke? {amboihh ;P} 

Yalah, kita makan bukan macam orang putih. Lauk pauk kita semua jenis yang kadang tu susah nak sental, contoh periuk nasi, periuk gulai, kuali rendang, kan. Belum masuk cerita kuih-muih-kek segala bagai lagi.

So, jawapannya BOLEH aje. 

Periuk belanga kuali semua muat je dalam ni. 

Tapi, janganlah yang untuk masak kenduri tu hang sumbat...;p 

Kerak periuk nasi pun boleh hilang tapi dengan syarat kena rendam dulu bagi kerak tu lembut. Hasil basuhan memang bersih. 👍👍

Cuma kelemahan pakai dishwasher ni adalah - nak basuh satu cycle tu LAMAAAA...

Selalunya 30 ke 40 minit baru siap. 

Kalau jenis pinggan tak banyak, tengah nak makan kenalah tunggu kejap...hehe

Elektrik dan air pun pakai banyak. Macam mesin basuhlah. Ada air masuk, basuh-basuh-basuh, pastu air keluar. Nak basuh banyak-banyak kali satu hari pun rasa macam membazir pula. So, nak taknak kena basuh kat sinki. 

Macam kes saya ni, kononnya nak jadikan dishwasher sebagai tempat basuh dan tos pinggan sekaligus. Bila basuh lain kat sinki dah tak ada tempat nak tos. Nak letak dalam dishwasher nanti nak basuh yang lain macamana pula? Kena clearkan dulu pula, eh lecehhh pulaaa... 

Pening juga masa ni. Puas fikir nak buat macamana. 

-googled-

Saya cuba jugalah beli rak pinggan dua tingkat, lepas tu tiga tingkat, letak atas table top untuk tos pinggan tu semua. Maksudnya tak kacau dishwasher la. Macam gambar atas tu.

Tapi, semak sangat rasa. Sama macam pakai sinki 2-3 bowl dulu. 

Lepas tu ruang bekerja pun back to square one, terhad sebab letak benda tu. Tak ambil gambar pun masa ni sebab sakit mata sangat. heheh

Lepas perah otak -- tercetus idea nak buat kabinet tos pinggan! Bukanlah tambah kabinet pun, maksudnya modify je apa yang ada. Proses dia tu nanti saya kongsikan di entri lain. 

Kesimpulannya, bagi saya dishwasher ni bagus je, memudahkan kerja sangat-sangat. Tangan pun kekal halus dan mulus - tak kecut membasuh pinggan. ;p

TAPI tulah, ada pro-cons dia.

Ada yang lebih, ada juga kurangnya. 

Ikut masing-masing nak macamana. 

Kalau nak pakai juga - saya cadangkan:

1. Sediakan tempat tos pinggan lain untuk basuhan biasa di sinki.
2. Pastikan ada tempat untuk plug dan piping air {air masuk dan keluar}.
3. Jadikan rutin membasuh sekali je sehari di hujung malam waktu nak tidur. Esok bangun pinggan dah siap berbasuh.
4. Kena rajin clearkan pinggan yang dah basuh supaya nak basuh pinggan baru nanti senang.

Ada sesiapa ke pernah pakai dishwasher? Bak mai tengok sikit... 

Cerita 1 {KC awal}
Cerita 2 {baiki table top retak}
Cerita 3 {tambah kabinet laci}
Cerita 4 {sinki yang efektif}
Cerita 5 {dishwasher} --- hari ni!
Cerita 6 {tempat tos pinggan}
Cerita 7 {tempat gantung kain lap}

 photo footer.png

2 comments:

  1. saya dah share dah entry GA tu di blog saya. hehe

    ReplyDelete
  2. dorsett pink: ok2 da tgk..hihi ta perasan...;)

    ReplyDelete

Terima kasih di atas semua komen-komen yang diberikan. Kehadiran anda semua di sini sangat-sangat saya hargai. Saya akan cuba yang terbaik untuk membalas dan meraikan setiap kunjungan anda, dan mohon maaf sekiranya ada sebarang kekurangan ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...