Sunday, November 18, 2012

7 Lipat Baju Cara Saya

Bila datang keadaan tak larat nak melipat baju, mulalah baju tu menggunung macam susah sangat nak di'rata'kan semula.

Seperti gambar di bawah: (gambar kiri)

klik untuk besarkan gambar

It takes about ONE HOUR for me to clear this 'mess'. Huhu. Satu jam tu mengadap lipat baju. Nasib baik akak minat nak buat benda-benda cenggini. 

Saya lipat baju dengan 3 langkah di bawah. 


Mula-mula Step 1, saya akan lipat baju yang besar-besar supaya peratus pengurangan pemandangan semak berkurangan dengan banyak. Baju besar kan banyak makan ruang.

Lepas tu, Step 2, saya akan lipat baju yang kecik-kecik. Baju anak-anak, saya akan lipat ikut kategori iaitu baju tidur malam, baju siang, baju adik dan kakak yang sama pattern...dan semuanya akan saya lipat together iaitu seluar dan bajunya sekali supaya nanti bila nak ambil dan pakai from almari taklah leceh nak cari pasangannya.

Akhir sekali, Step 3 iaitu pengasingan baju untuk digantung iaitu baju yang tak perlu lipat.

Langkah-langkah ni bukan sequence, iaitu ikutlah keselesaan kadang-kadang Step 3 jadi Step 1, Step 1 jadi Step 2 dan sebagainya. Tapi inilah dianya 3 langkah asas pusing kok mana pun, yang saya guna supaya kerja melipat baju lebih mudah (bagi saya). Uols pulak macamane? Ada cara yang lebih efektif tak untuk dikongsikan?

*   *   *   *   *

Jangan lupa, please keep praying for our Palestine and keep boycotting and prepare ourselves to be a BETTER Muslim. In Shaa Allah!

7 comments:

  1. Hooo. Sama la kt step tu. Step sk bmuls dari angkat jemuran. Y perlu dlipat dbuka trs dr hanger. Y prlu dhanger just angkat n msuk almri. Ckup tension klu org lain y angkatkn.

    ReplyDelete
  2. aah senang jemur cara hanger..bile kering yg dihanger terus masuk lemari je..

    ReplyDelete
  3. GREAT idea lynd n imah!!!

    ambe mmg ada fikirkan jgk, cuma obstaclenya skrg hanger yg sama tak berapa mencukupi.

    dalam almari ambe, hanger semua sama jenis warna itam...so kena cari hanger dululah ni? ye dak? hehe..

    ReplyDelete
  4. hohoho...bab kain baju laa aku sgt cerewet..percaye tak, dalam byk2 keje, kain baju je laki aku tak pernah tlg buat.bkn ape, sebab tak capai standard:P. pernah mak mentua dtg dan tolong melipat kain baju menggunung(sebab aku jenis simpan baju seminggu baru lipat)..sekali aku balik keje, tgk mcm nk nangis sebab tak ikut standard aku.hahah..sudahnye, aku LIPAT BALIK!!!oh same laa..tempoh lipat baju mmg minimum 1jamsetengah. kalo ade 'org tlg melipat' mmg makan mase dekat 2jam. Petang td aku terlelap, kain baju tak simpan lagi dalam lemari sekadar susun kat bakul..selambe ank2 aku p keluarkan!!!!uwaaa~!!hulk hogan aku tadi!!!(diorang da tkt tgk aku mengamuk,lalu cuba utk lipat kembali...aku tergelak la..tak jadi nk tukar HIJAU)

    ReplyDelete
  5. sama ngan aku take, tak brp gemar org lain yg lipatkan baju..nti cacamerba bila nak cari balik nanti..standard ko cmne lak? sharelah..hihi

    anak-anak bila wat comel mmg nak tergelak kan? tak jadi nak marah ahli2 syurga tu..:))

    ReplyDelete
  6. ~Leyyatasha~ has left a new comment on your post "Lipat Baju Cara Saya":

    actually, nk lipat baju ni kekadang ikut mood gak.
    bila time rajin, basuh terus lipat, cer time malas, menggunung.hihi..

    proses lipatan kita lebih kurang sama!! akan lipat yg besaq2 dlu supaya kurang sket skit mata.

    tp lg sentap kalo dah lipat2, sikecik sepahkan balik.huhu..mencabar tu.. :)

    ReplyDelete
  7. samalaa lydiaa oiii...haha mmg kalu angin M datang, menggunung baju..

    ReplyDelete

Terima kasih di atas semua komen-komen yang diberikan. Kehadiran anda semua di sini sangat-sangat saya hargai. Saya akan cuba yang terbaik untuk membalas dan meraikan setiap kunjungan anda, dan mohon maaf sekiranya ada sebarang kekurangan ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...