Friday, January 4, 2019

3 Susun Atur Back To School 2019

Assalamualaikum wbt/Hi,


Sempena anak-anak dah masuk sekolah ni, saya nak kongsikan sedikit cara saya mengurus susun atur back to school anak-anak. Terutama sekali buku-buku yang berdozen tu, supaya dapat menjimatkan masa mengemas beg sekolah setiap hari.

Macam biasa, kita tengok dulu sejarah di sebalik sistem ni...;)

 2016
Pada tahun 2016, saya menggunakan kaedah tampal STIKER HARI pada buku sekolah - yang ada stiker hari Isnin, hari Selasa semua tu. Cara ni bagusss...tapi tak cukup efektif sebab buku mudah bersepah dan mengambil masa nak ambil satu-satu buku masuk ke dalam beg.

Maka pada tahun 2017, saya ubah kepada sistem FAIL SUBJEK. Satu subjek = satu fail; di mana SEMUA buku dan kertas aktiviti berkaitan subjek tu akan diletakkan dalam satu fail sahaja. STIKER HARI tetap dikekalkan dan masa ni saya DIY stiker tu guna color-coded-system. Konsepnya sama seperti sebelum ni, bezanya kali ni terus ambil fail subjek masuk beg...JIMAT MASA!!

Pada tahun 2018, dua anak mula sekolah {sebab tu ada fail pink dan biru}, sistem FAIL SUBJEK masih dikekalkan dan STIKER HARI telah ditambahbaik dari color-coded-system kepada turut ditulis nama hari tersebut.

Untuk tahun 2019, masih menggunakan cara yang sama {FAIL SUBJEK & STIKER HARI} cuma disebabkan saya dalam proses mengemas SOHO, so letak luar dulu fail-fail ni.

Supaya tidak bersepah, saya kumpulkan setempat macam ni...

...menggunakan kotak mochi sebagai temporary storage...{ada banyak kotak ni sebab ana saudagar mochi lah ;P}

 Ni kotak untuk anak pertamo...

anak keduo...

dan anak ketigo...

Selesai mengumpulkan bahan keperluan setempat, masa untuk melabel buku-buku pula. Ada beberapa kaedah boleh digunakan, yang pertama guna kertas stiker seperti tahun 2017

Kedua, guna set stiker seperti tahun 2018. Set ni lengkap, semua jenis stiker ada; stiker alat tulis, stiker botol air, stiker buku, stiker fail subjek, stiker hari, no contact parent dll.

Ni contoh stiker fail subjek.

 Saya tampalkan pada semua fail...

...boleh guna button file atau fail berzip ikut suka.

Lepas dapat jadual, baru lekatkan STIKER HARI pula.

Dah setel fail subjek, nak label buku, kasut dan baju sekolah pula. Kali ni guna cara melabel yang ketiga iaitu label maker yang boleh cop kertas dan juga FABRIK..!! ❤

Label maker ni kena slot in satu-satu huruf, leceh sikit tapi sangat MENJIMATKAN terutama bagi yang anak ramai, boleh guna satu ni je untuk cop semua nama...

 ...rasa macam CSI pulok tengah investigate kes ;p

 Bagi budak-budak buat...

 ...sampai siap dicop!! ^____^

1. Penyepit huruf
2. Ribbon putih
3. Keyboard
4. Label maker

Ribbon putih kat no.2 tu gunanya kalau nak cop nama pada kasut hitam camni. Cop pada ribbon dan lepas tu iron supaya dia melekat.

 Kalau pada fabrik selain hitam, boleh terus cop tak perlu guna ribbon putih.

 Label botol air guna cara 1 dan 2...

 Label beg sekolah dan beg bekal guna cara 3 tapi belum buat lagi heheh

 
Yang penting pastikan semua cukup dalam beg.

Selesai beg sekolah, kemas baju-baju sekolah pula. Baju-baju semua saya gantungkan setempat di bilik baju termasuk baju sekolah. Untuk baju yang dah pakai, gantungkan di airwell untuk pengudaraan. Saya dah sangat-sangat kurang melipat baju sekarang ni, minimalis ok minimalis - jangan lupa tu tema 2019 ^^, 

Untuk anak tudung, stokin dan yang kecil-kecil tu letak dalam kotak ni. Yang dah pakai, letak di airwell dengan baju tadi. Kotak ni semua tunggu masa nak pakai 'baju' je. Tunggu kerajinan tuan dia ;P

So, setel beg sekolah, setel baju sekolah. 

Basically begitu jelah saya susun keperluan anak kembali ke sekolah. Kiranya nak pergi sekolah ada dua tempat nak dituju;

1. Hanger baju sekolah {pakai baju}.
2. Kotak beg sekolah {ambil beg}.

Balik sekolah, letak beg di kotak, gantung baju di airwell. Bekal perlu dibasuh dan siapkan beg sekolah untuk esok pula.

Yang penting, anak-anak tahu apa mereka kena buat untuk membantu melancarkan urusan persekolahan mereka sendiri dan berdisiplin dalam menjaga barangan mereka. Diharap tercapailah objektif ke-4 dan ke-5 dalam misi Cabaran Bulanan kita yang sedang berlangsung sekarang ni. ^^

Di bawah ni saya sertakan rujukan tempat saya beli barang-barang tadi:

1. Kertas stiker
Kedai buku Popular

2. Set stiker RM35 inc. postage

5. Beg sekolah flowers RM37 inc. postage
https://shopee.com.my/product/8292524/49668432

6. Beg sekolah Spiderman RM30 inc. postage
https://s.lazada.com.my/s.jI8r
 
7. Beg bekal plain blue RM5.60 
Daiso

8. Beg bekal flower RM12 inc. postage 
https://shopee.com.my/product/63494020/1073190807

9. Beg bekal owl RM18 inc. postage 
https://shopee.com.my/product/12670031/97884461

10. Baju sekolah murah Melaka
Kedai B Gee Taman Asean Melaka

11. Kasut sekolah murah RM12.50/sepasang
Kedai Hari-Hari

12. Stokin hitam online RM2.80/sepasang
https://shopee.com.my/product/3907624/628304735 

13. Alat tulis/pembalut buku/abakus/etc
Kedai Eco/Soon Siang Melaka/Tong Hup Melaka/Popular

Semoga entri ni dapat membantu ibu ayah di luar sana mengurus keperluan back to school anak-anak...dan supaya jangan terkejut sangat tengok belanjawan hujung tahun ni luar biasa angka dia. ;P

Selamat maju jaya semua dan jom kongsi cerita back to school korang pula!

 photo footer.png

3 comments:

bondalesungpipit said...

Jemput bace story kite lak...
x banyak tp ade la sikit...
kot2 bermanfaat utk org lain

http://insyimanhafiz.blogspot.com/2019/01/susunatur-tempat-penyimpanan.html

Lynd Abu Bakar Vitalynd said...

Wahai sohabat. Beg anakanda 1 ja ka? Sekolah kafa? sbb ada 2 beg aku xjmpa bekas y cukup besar.

Fizah said...

bondalesungpipit : nanti kita terjah ;D

Lynd Abu Bakar Vitalynd : depa sekolah macam integrasi so tak skola ptg dah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...