Monday, October 9, 2017

3 Boleh Ke Extend Kabinet Dapur Sedia Ada?

Assalamualaikum wbt,

Hai bertemu lagi!

Hari ni kita sambung cerita kabinet dapur lagi ok.

Cerita 1 {KC awal}
Cerita 2 {baiki table top retak}
Cerita 3 {tambah kabinet laci} --- hari ni!
Cerita 4 {sinki yang efektif}
Cerita 5 {dishwasher}
Cerita 6 {tempat tos pinggan}
Cerita 7 {tempat gantung kain lap}


Kabinet dapur saya ni sebenarnya ada ruang yang agak besar tak digunakan di hujung tu {anak panah}. Masa design dulu, saya ingat jadi sempit kalau buat sampai hujung, nanti susah nak keluar pintu. Sekali bila dah pakai ok je sebenarnya nak keluar masuk pintu walaupun ada kabinet sampai hujung.

Sebab tu, saya extend.

Ada dua pilihan masa ni. Boleh tambah laci, boleh juga rak biasa. Saya pilih laci sebab nak letak barang non-consumables {seperti pinggan mangkuk, cawan, gelas}, jadi lebih mudah guna laci. Tarik je dan keluarkan. Kalau rak biasa, kena keluarkan yang depan dulu baru boleh capai barang kat belakang.

Bermulalah operasi mencari kontraktor.

Lama juga proses survey kali ni. Kebanyakan kontraktor taknak ambil projek yang berskala kecil macam ni sebab untung tak banyak. Kalau adapun, mahal sangat pula.

Akhir pencarian, jumpa juga yang paling sesuai bajet iaitu Recon Stone Sdn Bhd, Melaka dan kerja-kerja ubahsuai pun bermula.

Mula-mula Ah-Keong (pekerja sub-con Recon Stone} cabut papan hujung ni dulu...ambil ukuran segala dan datang esoknya untuk pasang.

Mula pasang...





Siap...!

Nampak macam senang kan tapi lama juga dia buat ni. Hampir sehari...proses nak ngamkan kabinet baru dengan kabinet asal supaya kemas tu yang jadi lama. Tu sebab tak ramai kontraktor nak buat, kerja renyah. Baik buat kabinet baru terus, berbanding ubahsuai macam ni. huhu 

Sambil Ah Keong buat kerja, saya snap gambar ni. 
Nak tengok material dalam kayu ni. Ni melamine board Recon Stone...

Ni melamine board Sam Home Cabinet yang Ah Keong cabut bahagian hujung tadi... 

Now you know why Sam boleh bagi murah kan ;) 

Jenis Recon Stone tu nampak lebih kukuh {dan memang lebih berat pun}. Yang Sam punya tak ada lapisan kayu dan nampak lebih ringan. Kalau rendam dua-dua ni, sudah tentu jenis Sam lebih cepat rosak berbanding Recon Stone. Tu kalau korang nak rendam KC koranglah...hehe

So, ikut bajet masing-masinglah ya. Kalau bajet besar, tentulah bagus ambil macam Recon Stone ni. Kalau bajet sederhana, ambil jenis Sam pun sebenarnya dah mencukupi. Saya pakai sampai sekarang ok je. No regrets, worth buying.

Kalau bajet kecil pula, boleh ambil jenis Mica {ke apa tah namanya} tu memang jenis paling tak tahan kena air. Kalau nak buat area dry kitchen ok je. Syarat jangan kena airlah. Kalau rumah kat kawasan banjir, lebih baik buat konkrit terus. Tapi, kena pandai pilih kontraktor. Kalau tak betul pasang, nanti boleh tercabut juga tiles tu semula. 

Semua ada pro & cons. Pandai-pandai pilih nak mana.

So, jadi macam ni je ke atas ni? 

jeng jeng jeng...

Tentulah takkk...kita ada table top nanti atas tu...macamana agak-agak rupa dia? Main sambung je ke atau tukar baru ke atau macamana? 

Kita tengok next entri nanti ya {insyaAllah}. 

Kalau tanya saya ok ke tak Recon Stone ni, saya jawab OK. Saya puas hati dengan kerja diorang. Hasil kerja kemas. Walaupun tambah kabinet lain, tapi hasil akhir nampak macam sekali pasang je semua. Tak nampak pun macam tiba-tiba seketul berlainan kat situ. Harga pun tak overpriced. Kalau nak contact, boleh cuba:

Recon Stone Sdn Bhd, Melaka
Tel: 016-610 6023
Alamat: 31, Jalan Ttc 15, Taman Teknologi Cheng, 75250 Melaka, Malaysia

Atau Ah-Keong (013-320 5267)

Sama macam Sam hari tu ya. Takde komisen pun review ni. Perkongsian ikhlas dari hati untuk mudahkan orang yang nak survey-survey.

Jumpa di next entry ya!

#ceritaprojekdulu
#projeklama
#barunakkongsi
#caritasusunaturnantinanti
#semogaterusrajin

 photo footer.png

3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow semakin banyak tempat nak simpan brg

Azanna Radzuan said...

tq share. sy pun nak pindah masuk rumah baru nnt. boleh jadi panduan.

dorsett pink said...

nice entry (thumbs up). boleh buat sebagai rujukan bila saya nak buat renovation dapur di masa akan datang.. thanks for sharing ya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...