Friday, March 15, 2013

19 Daily Routine - Kitchen Clutter Free

Jom kemaskan dapur anda!

Apa agaknya aktiviti para ibu sekalian sebelum masuk tidur yek? Ada tak yang berpenyakit macam saya, suka kemas dapur dulu dan pastikan ianya bersih sebelum dapat tidur nyenyak?

Sebenarnya, kalau datang angin M ataupun tengah demam ke, atau anak demam ke, atau tengah sibuk siapkan study ke, memang berlonggok jugak la dapur tu. Tapi, most of the time saya akan pastikan my dapur is clutter-free. Tidak semak!..Macam kat bawah ni . . .


Bukan apa, kalau tak siapkan waktu malam, nanti esok pagi tu mesti tak berapa nak ada mood nak siapkan sarapan. 

Yelah, nak amek tu, terlanggar ni, Nak amek ni, terlanggar tu...

Dah kena basuh balik pulak pinggan-pinggan yang jatuh tu pulak...Nak tunggu kering pulak, baru boleh masuk kabinet. Kan banyak kerja jadinya tu? 

Tak kemas, tak tersusun dan tak efektif jadiknya . . . hihi {selit tagline lettew ;p}


Haaa...kalau macam ni kan dah selesa nak bekerja... I loikeeee~...

Sebenarnya, tak ambil masa yang lama pun nak buat semua ni. Adalah lima minit kut. Ke kurang kalau anda berkerja dengan pantas dan tak leka? Saya dah cuba, memang sekejap je...Sekejapan siap! ;D

Itulah sebabnya penting susunatur di dapur ni. Supaya kerja-kerja macam ni jadi mudah dan lancar. 

Kalau kita tak ada sistem yang betul untuk kabinet dapur kita, memang semua ni akan nampak teramatlah sukar untuk dilaksanakan. 

Nak letak sudu kat mana, pinggan makan kat mana, cawan kat mana, daily usage kat mana, untuk tetamu kat mana, untuk kids kat mana dan sebagainya...So, plan carefully for your kitchen cabinet, ok! Nak consult ahkak pun boleh...kikiki

So, r u ready for the before and after? Tak sahlah kalau tak letak selepas dan sesudah yang membahagiakan itu kan...? ;P

*


*


*


*


*


*


*


*


*


Inilah antara rutin harian ibu di rumah. Mau tak boring hari-hari ngadap benda yang sama? 

Tapi, kalau tak buat sakit mata pulak! 

Jadi, ikhlaskan hati, betulkan niat...mudah-mudahan Allah kira sebagai ibadah dan mengurniakan pahala berterusan ;) ameen

19 comments:

  1. salam kenal dari akak... suka tengok info pasal rumah... kemas...teratur.. dan sistematik.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal kak! sy suka tgk deko umah akk..pandai match kaler n perabot..satu inspirasi buat saya!

      Delete
  2. Cer buat entry pasal isi dalam cabinet lak. Aku tunggu penuh tak sabar.. Cepat..!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah mama..will do some day...kitchen cabinet tour maybe? ;))

      Delete
  3. salam kenal.
    baru jumpe blog ni, terjumpe kt blog kak Xora.
    actually kemas ni best, nmpk teratur aje kan.

    mehla ke blog saya :)
    leyyatasha.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudah melawat! =)

      welcome here leyya...very nice knowing you..!! =)

      Delete
  4. salam...found you @ Jen's blog..

    ReplyDelete
  5. kte serupe..malam kena setel kemaskan dapur baru seang hati nak tido

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan umie sue?

      malu je org glemer terjah blog kita . . . hee

      Delete
  6. Faeza tgk mood jgak ni. Tp mmg slalu kna kemas sbb dr pintu masuk rumah dah nampak dapur. malu especially kalo bersepah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk tgk dapur faeza..mesti cantek-menarik-dapur-mu-memang-debom! hee

      Delete
  7. salam,

    sis u punya penyakit sama macam I.....kalau x kemas x leh nak tido.....
    I jgk ade blog tp dh lama x update hannahmadi.blogspot.com I suke baca blog u sbb hobi I adelah mengemas x suke tgk rumah bersepah w/pun blk keje penat tp tgk rumah kemas je hilang penat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...jomlaa tulis balik..jom jom! =)

      Delete
  8. saya malas sikit, kalau tak kemas pon boleh tido...kaki tido ler katakan...kekekeke

    ReplyDelete
  9. memang betul lah... tak serabut! must try ni

    http://www.nuruldahlya.com/

    ReplyDelete
  10. salam perkenalan... best sgt baca tip dr awak. jd inspirasi buat sy.

    ReplyDelete
  11. Salam pn fizah.. blog yg sgt menarik. klu nk minta pndgn utk design KC boleh? ada charge apa2 ke utk concultant ni? tengkiu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam anon...blh je emel sy yuzai_angah@yahoo.com...takde apa2 charge pun..kongsi2 je di sini =)

      Delete

Terima kasih di atas semua komen-komen yang diberikan. Kehadiran anda semua di sini sangat-sangat saya hargai. Saya akan cuba yang terbaik untuk membalas dan meraikan setiap kunjungan anda, dan mohon maaf sekiranya ada sebarang kekurangan ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...