Tuesday, December 12, 2017

388 Cara Pos Barang Melalui Shopee (FREE SHIPPING PROGRAM)

UPDATED 1/4/2018:

Berikutan lambakan dan kebanjiran inbox/e-mail/whatsapp kepada saya yang bertanyakan tentang Shopee, maka saya kini membuka tawaran kepada sesiapa yang memerlukan, untuk join;

Shopee Support Group by Sioca menggunakan platform whatsapp

; dengan syarat pembelian e-book Tutorial Shopee Malaysia by Sioca.

Sekiranya berminat, klik terus link di bawah untuk perincian.

www.wasap.my/60132068411/ebookshopeesioca
www.wasap.my/60132068411/ebookshopeesioca
www.wasap.my/60132068411/ebookshopeesioca

***

Assalamualaikum wbt,

Seperti yang dijanjikan, entri Shopee diteruskan hari ini.

So, sebelum nak jawab "nak buat apa bila order dah masuk selepas kita iklan dan menjual di Shopee?", izinkan saya berkongsi dahulu perihal Free Shipping Program oleh Shopee ya.

FREE SHIPPING PROGRAM ni adalah satu kolaborasi antara Shopee dan Pos Laju untuk mengajak lebih ramai orang membeli secara online. Program ni bermaksud, sebagai buyer mahupun seller, kedua-dua pihak tidak perlu membayar kos postage apabila berjual-beli di Shopee. Program ni juga dipanggil Pengeposan Poslaju Berkontrak.

Walau bagaimanapun, terdapat terma dan syarat untuk program ini iaitu:

1. Free shipping terhad kepada pembelian RM30 ke atas.

2. Berat parcel terhad kepada 5kg ke bawah untuk Semenanjung dan 1kg ke bawah untuk Sabah Sarawak.

3. Free shipping dibenarkan sehingga 5x pembelian sahaja sebulan untuk satu akaun buyer. Seller takde masalah boleh berapa ramai buyer pun, tetap dapat free postage.

Tetapi dalam kebanyakan keadaan, walaupun terma no 1 tak dapat dipenuhi, contohnya harga Planner 2018 yang saya jual RM20, bila buyer nak beli 1pc je, fee postage tetap akan dikenakan sebab di bawah RM30. Tetapi fee tersebut tidaklah mahal, malah jauh lebih murah daripada pos biasa iaitu sekitar RM1-RM5 sahaja.

Nilai fee ini bergantung kepada berapa yang Shopee tetapkan dan bukan di bawah kuasa seller. Sebab tu, kalau buyer tanya berapa postage untuk 1pc, seller pun taktahu. Buyer yang kena klik sendiri Shipping Option untuk tahu berapa postage yang Shopee kenakan mengikut alamat buyer.

Apa kelebihan program ni?

1. Free shipping la, apa lagi ? ;P

2. Tak perlu bayar apa-apa di kaunter, drop off je parcel.

3. Tak perlu tulis borang Pos Laju lagi, print je.

4. Kalau banyak barang dan berat melebihi had free yang ditetapkan, maka fee akan diadjust secara automatik mengikut berat yang lebih tu. 

Dalam kes yang saya pernah alami, iaitu buyer nak beli planner 130pcs, kos pos jadi RM50++. Nampak mahal tapi sebenarnya nilai tu jauh lebih murah daripada kos pos biasa yang boleh menjangkau lebih RM100. Dah jadi separuh harga je kalau melalui Shopee.

Apa yang berlaku bila dah aktifkan Free Shipping Program?

1. Di bahagian maklumat Shipping tu automatik bertukar kepada Poslaju sahaja (rujuk gambar).

2. Kemaskini berat produk yang dimasukkan supaya tepat dengan mengambilkira packaging.

Apa nak buat SEBELUM apply Free Shipping Program?

1. Kena ada PRINTER. Sebab nak kena print waybill (yang menggantikan borang poslaju tadi tu).

2. Kemaskini maklumat shipping (address seller).

3. Siap-siap timbang berat produk supaya tak exceed berat ditetapkan.

4. Sediakan borang PL9.

Apa itu borang PL9? Kat mana nak dapatkan? Macamana nak isi borang PL9?
Baca bawah ni.



Ok, sekarang menjawab soalan "nak buat apa bila order dah masuk?".

Bila dah iklan, dah share, dah promote...orang pun beli kan. So, apa langkah-langkah seterusnya?

1. Klik 'Seller Centre'.

2. Keluar tetingkap atas ni, klik 'My Sales' yang mengandungi maklumat order yang masuk.

3. Di bahagian 'To ship', tersenarai order-order yang perlu kita proses. 
Macamana nak proses? Klik 'Arrange Shipment'.

4. Ada dua pilihan untuk proses iaitu 'dropoff'atau 'pickup'. Pilih salah satu dan klik 'Confirm'.

TIPS: Pilih dropoff kalau rasa lama nak tunggu posmen datang pickup - contohnya kalau saya dapat order hari Jumaat, saya akan poskan Sabtu/Ahad. Kalau nak tunggu posmen kena tunggu Isnin.

TIPS: Pilih pickup kalau anda ada masalah transport nak ke pejabat pos.

TIPS: Bagi yang tiada pilihan pickup, boleh cuba tanya Shopee kot depa boleh tambah untuk anda. Dia terhad kepada 500 subscribers pertama sebenarnya, tapi bolehlah cuba tanya kot ada rezeki.

5. Selepas pilih shipment, akan keluar tetingkap atas ni yang ada maklumat tracking numberYang best di Shopee ni - seller tak perlu update tracking number pada customer sebab dah auto-generated dalam sistem buyer/seller. So buyer boleh terus cek tracking number diorang dalam Shopee tanpa perlu tanya seller.

TIPS: Walaupun sistem Shopee dah mudahkan untuk cek tracking number, tapi ada juga buyer yang suka bertanya, dah pos ke belum, dah hantar ke belum, so jawablah dengan tabah dan sabar ;p. Bayangkan kita pun as a buyer, mesti tak sabar nak dapat barang yang kita beli kan. Jadi bantu gembirakan customer.

6. Ni langkah-langkah untuk proses waybill. Waybill tu apa? Waybill tu macam consignment notes yang menggantikan borang Poslaju. So tak perlu isi borang lagi, print je. 

7. Klik 'Print Waybill'.

8. Inilah waybill - yang ada maklumat alamat pengirim, alamat penerima, tracking number dan poskod. Ada lagi maklumat lain tapi ni yang pentinglah. Perlu diingat ya, maklumat ni bukan Seller yang isi, ni auto-generated dalam sistem. Maksudnya bila buyer place order, waybill ni akan terus tersedia dan seller tinggal nak print je. Tak perlu key-in apa-apa.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
PROSES UNTUK POS:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Print waybill
v
Gunting waybill jadi 4 helai
v
Simpan salinan pengirim
v
Lagi 3 selit dalam pocket parcel
v
Isi borang PL9 dan letak sekali dengan parcel
v
Dropoff di pejabat pos atau arrange pickup
v
SETEL!!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
KOS TERSEMBUNYI:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
Kertas A4
Ink printer
Bubble wrap
Soletep
Plastik poslaju berpoket
Minyak kereta (kalau dropoff)

Untuk payment pula, duit yang buyer bayar akan dihold oleh Shopee sehinggalah parcel selamat sampai pada buyer. Selepas itu, barulah payment direlease kepada seller. Di peringkat inilah buyer akan klik Order Received, dapat coins dan akan Rate Seller. Lepas tu, as a Seller, kita pun boleh Rate Buyer. Cakaplah buyer tu supportive ke dan sebagainya.

Perlu diingat ya, Shopee akan release payment ke dalam Wallet seller dan bukannya terus ke akaun bank. Ada dua cara untuk withdraw duit tu sama ada secara manual setiap hari dengan klik withdrawal atau buat auto-withdrawal - yang bermaksud duit dari Wallet Shopee akan diauto-tansfer ke akaun bank kita setiap hari Rabu pada setiap minggu.

Ok, setakat tu jelah dulu. Boleh faham? Ada soalan? ;p

Tak faham kalu, kakak buat kelas tuisyenlah nanti haha ;D

#dutashopee
#dutatakberbayar
#kongsipengalaman

Klik untuk baca:

CARA MEMBELI DI SHOPEE MALAYSIA
CARA MENJUAL DI SHOPEE MALAYSIA

 photo footer.png

388 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 388 of 388
Fizah said...

wslm wbt. betul tak perlu print apa-apa

Fizah said...

wslm wbt. ya perlu

Fizah said...

wslm wbt. mmg terhad borg pl9. kne rayu sikit huhu

Fizah said...

haah akan masuk dlm shopee wallet semula dan boleh beli brg lain guna duit tu

jeri said...

Slm sis... Boleh terangkan cara claim duit drp wallet...
No. Acc bank kita kena key in dlm shoppee seller ke?

Nor Naquiah Azmi said...

flyers set 10 / 50 berapa harha dekat poslaju? yang warna oren putih tu ke? ke warna hitam?

Nor Naquiah Azmi said...

flyers set 10/50 tu berapa harga nya? warna oren putih tu kee? ke warna hitam ? If nak beli kat poslaju kena mention ke kita menjual via shopee?

Hawary Mohdnor said...

salam...saya dropshipper satu supplier ni. maknanya cust beli brg, supplier sy akan terus pos kepada cust. supplier saya pakai standard pos mcm citylink, nationwide semua tu. kalau saya nak berniaga kat shopee dan guna postage yg berbayar boleh ke kalau selain pos laju? maknanya saya sendiri akan fill in tracking number yg diberi supplier. boleh ke macam tu?? ada sape penah buat tak?

Hawary Mohdnor said...

salam...saya dropshipper satu supplier ni. maknanya cust beli brg supplier sy akan terus pos kepada cust. supplier saya pakai standard pos mcm citylink, nationwide semua tu. kalau saya nak berniaga kat shopee dan isi harga postage seperti yang ditetapkan supplier boleh tak? lepas tu saya sendiri yang akan update tracking number. boleh ke macam tu? ada sapa penah buat?

**Vespa** said...

salam, di shopee boleh gunakan akaun simpanan bg seller mengambil hasil jualan?

Hawary Mohdnor said...

mcm mana nak apply free shipping program ni??

anonymous anonymous said...

Sis kt mana blh dapatkan sampul flyer biasa tu sis?

Syahrol Anuar said...

Assalam sis, kalu buyer dah beli brg kita, buyer byr pd shoopee dulu kan. Pastu kita nk dptkn duit kita dari mana ye. Maaf brtanya, baru nk register

Syahrol Anuar said...

Assalam sis, kalu buyer dah beli brg kita, buyer byr pd shoopee dulu kan. Pastu kita nk dptkn duit kita dari mana ye. Maaf brtanya, baru nk register

Fizah said...

wslm wbt..betul kena set nti no acc bank...dia bg pin number mcm tu nti

Fizah said...

wslm wbt. boleh. ada je pilihan selain poslaju.

Fizah said...

wslm wbt, boleh.

Fizah said...

ada link dan penerangan di dalam entri sis

Fizah said...

wslm wbt, betul shopee akan hold sehingga buyer dpt brg, bru release pd kita. nti masuk shopee wallet boleh withdraw masuk acc bank kita.

Fizah said...

ada dijual di pej pos dan online juga

Fizah said...

tak mahal, dalam rm15 je cmtu utk set 50. oren putih. tak perlu bgtau kita jual di shopee pun, sbb flyers tu universal semua org guna. cuma tak perlu ambil borang poslaju yang biasa tu, ganti mintak borang pl9

Unknown said...

salam akak , terima kasih share tntg ni . mmg bnyk membantu . semoga ALLAH limpah kan lg rezeki akak . cuma sy x berapa faham lg tntg PL9 tu . kita kena pergi ambik borang tu di poslaju ke ?

Unknown said...

Assalam sis, kalau jdi dropship dan supplier tak nak gune waybil kat shopee tu mcm mane ye?

Anonymous said...

Salam😊 sis, Borang pl9 tu kalau p pos ofis kecil kena isi satu2 kan tracking no?camne cara isi yg proper kat bahagian no siri mula, 3 kotak sebelah no siri mula tu dengan no siri akhir? Kalau ade contoh picture harap sis boleh share..tq sis😘

Anonymous said...

Assalam sis fizah. Banyak sangat membantu saya memahami urusan bisnes dalam Shopee ni. Sy baru nak belajar. Cuma ada yang saya tak faham, macamana yer kalau saya dah promote barang kat kedai shopee tapi bila customer nak klik kat gambar tak keluar untuk urusan pembelian tu. Satu lagi macamana kita nak tengok balik barang yang kita jual samada sudah ada dalam senarai jualan kat Shopee ke tidak? Terima kasih.

Unknown said...

Salam sis..nak tye..untuk free shipping, plastik poket yg Pos brg tu sis guna flyers ke? Kalu brg banyak blh ke kita pakai kotak sndiri dan balut kertas Minyak je?

Amy's said...

Salam..hai sis..kalu utk free shipping sis post barang pakai flyers ke? Kalu customer beli byk blh ke kita bungkus pakai kotak sndiri?

Arziawaty Ardila said...

Salam,nak tanya klu bukan melalui free shhiping program, kita pos item buyer spt besa, then cm na dgn cas pos yg diberikan pada shoppe tu, nanti nk hntr ke pos laju kna cas juga ka?

Arziawaty Ardila said...

Salam,nak tanya klu bukan melalui free shhiping program, kita pos item buyer spt besa, then cm na dgn cas pos yg diberikan pada shoppe tu, nanti nk hntr ke pos laju kna cas juga ka?

Fizah said...

wslm wbt, betul. nti withdraw dari shopee wallet tu ke bank acc.

Fizah said...

wslm wbt, maka tak blh guna free shipping program. pilih pos biasa

Fizah said...

wslm wbt. betul isi satu2. isi je semua no tracking tu er---my

Fizah said...

wslm wbt, gambar akn kluar. klu tak kluar tu mgkn it prob. cara nk cari blk, tekan butang searh.

Fizah said...

wslm wbt. betul flyers. klu byk boleh guna kotak dan kertas myk. nti tampal waybill atas tu.

Fizah said...

wslm wbt. ya byr pd poslaju nti.

Fizah said...

wslm wbt. haah di poslaju. tq:)

Anonymous said...

Hi sis, saya kurang faham tentang cas pos yang akan dibayar kepada shopee tu, adakah seller kan guna duit sendiri dahulu untuk post out item tu, dan adakah seller akan dibayar balik kos tersebut? Tq

msnaem said...

Sis, flyers plastik tu bli di mana? Brapa rm?size?

Nurul Wahida Mohd Nasir said...

Assalamualaikum..

Nak tanya.. As cust kita ada had ker beli barang free postage sehari??? Walau pun setiap barang kita nak order tu lebih dari rm30???

Unknown said...

Salam sis.. Kalau barang xde kt kita (dropship) boleh ke join utk free pos ni? Sebab nnti nk kene print n tampal borang tu kan

Miza said...

Salam sis..mcmne nk apply free shipping tu..sy dh buka acc hmpir 2 thun..tp cari noty tu xjmpa dah

Miza said...

Mcmne nak join free shipping tu

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
chik said...

saya terlupa letak no tracking dalam sistem mcm mna ya sis..adkah payment akan dibayar jgak..mohon pencerahan

Anonymous said...

Kalau sy dropship shoppe. Nama pengirim blh tukar nama dropship tak

Fizah said...

wslm wbt, haah byr pada poslaju

Fizah said...

utk yg bukan free shipping ke? kos pos buyer byr pada seller, nti seller byr pd poslaju

Fizah said...

di pejabat pos sis.

Fizah said...

wslm wbt. ya sbg buyer ada had. limit mungkin 5 kali seminggu kalu tak silap sy. lebih dri tu kena postage.

Fizah said...

wslm wbt. boleh deal dgn supplier kita akan emel waybill pd dia. kalu dia ok, boleh proceed.

Fizah said...

boleh baca balik tutorial ni. ada s lampirkan link utk apply free shipping program.

Fizah said...

nama pengirim tak boleh ubah. melainkan awak ada option utk pickup, dan di situ boleh ubah ke alamat pickup.

Fizah said...

akan dibayar juga. tracking no tu optional

Fizah said...

cuba baca balik tutorial ni sis.

Amim Blog said...

Harini saya dapat 1st order. Menggagau carik cara nak hantar guna free shipping program ni. Sebelum ni Shopee dah approve untuk free program ni. Tapi bila dapat 1st buyer, jadi kelam kabut sebab tak tau cara nak hantar guna free shipping. Thanks sebab share post ni :D

Nur Nazihah said...

salam,sis. nak tanya klu supplier yg hantar barang tu boleh ke?tapi kita dah isi alamat tempat kita dekat borang PL9.so nnt kt waybill akan keluar kita punya alamat la kan tp barang tu dihantar dr tempat lain.

Nur Nazihah said...

lagi 1 klu kita nk mohon free shipping ni kalau org dh start beli barang kita ke?klu org xbeli lg kita xblh apply ke ye??maaf byk tny sy masih baru..hehe

Zatie Ucu said...

assalammualaikom hai sis . kalau kita dropship , means abik brang atas org . mcm mne nk pos and update tracking

Zatie Ucu said...

assalammualaikom sis , saya dropship satu saller ni , mcm mne nk pos brg melalui shopper ?

Amer said...

salam sis kalau saya nak join shopee ni ad dikenakan yuran atau x sis?

Azura said...

Salam...saya baru join shopee ni..sy xcetak lg waybill tu..tp bila nk tgk.balik dh tak ada dan mcm mn sy nk cetak semula waybill tu utk hntrkpd customer..tq

Azura said...

Salam...saya baru join shopee ni..sy xcetak lg waybill tu..tp bila nk tgk.balik dh tak ada dan mcm mn sy nk cetak semula waybill tu utk hntrkpd customer..tq

Anonymous said...

salam nk tanya, borang pl9 perlu diisi utk yg join free shipping program sahaja atau semua jenis penghantaran?

HanaZuki said...

Hai sis, saya nk tny saya da reg utk free shipping and dah approve dah..masalah yg say hadapi skrg ni, kenapa di bhgian yg ke 3 arrange shipment tu saya xde? Die cume kelua ship sahaja

Nini Mohamad said...

Assalam sis. Saya baru jer start menjual kat shopee. Kenapa yer ada satu produk tu ada tanda 'Your product is under review' & ada button 'Update' sahaja. Terima kasih.

amy meow said...

salam sis...kenapa saya tak boleh print waybill ye ? pastu nak tanya shoppee beri no tracking sekali ke atau kita key in no tracking sendiri (borang pos laju).. saya sangkut kat situ laa

Anonymous said...

Tq sangat membantu. Jelas dan cantik serta tersusun penerangan nya. Good job!

Saya nak HIGHLIGHT sikit pd seller di shopee since kita akan print sendiri WAYBILL dan saya antara org yang akan scan uols punya parcel di pos laju saya selalu perhatikan ada sikit problem bila print sendiri.
Sikit jela, tapi kalau x amik serius boleh jadi melambatkan :

1) please make sure printing kita tu cantik, bukan dakwat nak habis, jadi kabur pada bar kod atau sesetengahnya jadi kembang. Sumpah SCAN Susah nak detect n kami terpaksa key in secara manual no tracking uols... ��

2) Please make sure JANGAN TUTUP BAR CODE! tak kira lah yang panjang / petak tu. Sebab kami akan scan kat situ. Ada yg saya jumpa elok je dia lipat2 kemas2 bahagian bar code cuma nampak alamat seller dan buyer je ����

Kami kena buka, betulkan supaya boleh scan tau. Uols nak barang sampai cepatkan? Kami pun nak scan dengan laju barang uols.

3) kalau pakai kotak especially pos laju punya kotak pls wrap it properly. Ada yg tak salotep langsung uols... Percaya bulat2 dengan gam dekat kotak tu. Tak cukup tau. Kdg2 bila kami angkat brg uols isi perutnya dah terkeluar... (surat dalam envelope pun sama jangan gam gitu je better salotep sikit)

Sebab x salotep langsung. ���� kena ingat parcel uols melalui banyak proses, banyak hub takkan lah setakat gam gitu je, Tak salotep, tak risau ke keselamatan barang2 uols?

So kami lah yg terpaksa buat keeja uols menselotep kotak2 berkenaan. Ya ampunnn...


Please kita peemudahkan kerja orang lain. Bukan untuk siapa, untuk kesejahteraan uols dan buyer juga.

Saya share disini since blog ni aktif dan ramai yg baca.

Tq n sorry tuan tanah. Hope boleh guide uols ya. Tq

Fizah said...

kne klik link yg sy kongsikn dlm tutorial utk apply

Fizah said...

nama pengirim tak boleh tukar, melainkan ada opyion pickup, di situ boleh masukkn alamat yg lain

Fizah said...

nama pengirim tk blh tukar kecuali klu ada option pickup..tu blh letak alamat pengirim lain

Fizah said...

wslm wbt, ya betul. tak perlu print apa2. masukkan tracking number nti.

Fizah said...

wslm wbt, ya kena.

Unknown said...

Salam sis..
Borang pl9 tu tiap2 kali pos kena isi atau sekali isi seumur hidup?

Unknown said...

Sis, mcm mana nak masukkan tracking number sndri dlm sistem

Nur Fadzilah Othman said...

Untuk belian bawah nilai minimum, buyer tetap kena bayar postage kan. Cuma tak semahal postage poslaju biasa.

Soalan saya sekiranya buyer hanya bayar sebahagian kos postage adakah seller perlu bayar baki kos pengeposan?

Unknown said...

Sis Nur Athirah..sy pon nk tnya bnda yg sma..sis dh try ke?

Fizah said...


Anonymous Amim Blog said...
Harini saya dapat 1st order. Menggagau carik cara nak hantar guna free shipping program ni. Sebelum ni Shopee dah approve untuk free program ni. Tapi bila dapat 1st buyer, jadi kelam kabut sebab tak tau cara nak hantar guna free shipping. Thanks sebab share post ni :D
--
sama2 sis
--

May 21, 2018 at 10:40 AM Delete
Blogger Zatie Ucu said...
assalammualaikom hai sis . kalau kita dropship , means abik brang atas org . mcm mne nk pos and update tracking
--
wslm wbt
klu dropship, supplier yg akan pos. tracking number mtk pd supplier dan update dlm sistem.
--

May 22, 2018 at 3:31 PM Delete
Blogger Zatie Ucu said...
assalammualaikom sis , saya dropship satu saller ni , mcm mne nk pos brg melalui shopper ?
--
supplier yg pos, utk dropship.
--

May 22, 2018 at 3:33 PM Delete
Blogger Amer said...
salam sis kalau saya nak join shopee ni ad dikenakan yuran atau x sis?
--
tiada yuran di shopee
--

May 23, 2018 at 8:38 AM Delete
Anonymous Azura said...
Salam...saya baru join shopee ni..sy xcetak lg waybill tu..tp bila nk tgk.balik dh tak ada dan mcm mn sy nk cetak semula waybill tu utk hntrkpd customer..tq
--
masih ada waybill tu. pergi ke seller centre dan manage orders. nti ada list of orders yang belum diproses.
--

May 24, 2018 at 3:43 PM Delete
Blogger HanaZuki said...
Hai sis, saya nk tny saya da reg utk free shipping and dah approve dah..masalah yg say hadapi skrg ni, kenapa di bhgian yg ke 3 arrange shipment tu saya xde? Die cume kelua ship sahaja
--
jika keluar ship shj maka free shipping program anda belum activate. atau jika da activate belum diklik utk enable. enablekan dahulu.
--

June 1, 2018 at 9:36 PM Delete
Blogger Nini Mohamad said...
Assalam sis. Saya baru jer start menjual kat shopee. Kenapa yer ada satu produk tu ada tanda 'Your product is under review' & ada button 'Update' sahaja. Terima kasih.
--
tak semua produk akan lulus terus utk iklan. ada yg shopee akan review dahulu biasanya ubat2an dan sewaktunya.
--

June 5, 2018 at 9:43 AM Delete
Blogger amy meow said...
salam sis...kenapa saya tak boleh print waybill ye ? pastu nak tanya shoppee beri no tracking sekali ke atau kita key in no tracking sendiri (borang pos laju).. saya sangkut kat situ laa
--
boleh print sis. cuba lagi. utk free shipping prog tak perlu keyin tracking number. kalau bkan free shipping, kena isi tracking number.

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Salam sis..
Borang pl9 tu tiap2 kali pos kena isi atau sekali isi seumur hidup?
--
wslm wbt. isi setiap kali nak pos barang.
--

June 26, 2018 at 7:00 PM Delete
Blogger Nur Fadzilah Othman said...
Untuk belian bawah nilai minimum, buyer tetap kena bayar postage kan. Cuma tak semahal postage poslaju biasa.

Soalan saya sekiranya buyer hanya bayar sebahagian kos postage adakah seller perlu bayar baki kos pengeposan?

--
tidak. seller tak perlu byr apa2. mmg disubsidi shopee.
--

Unknown said...

Salam sis..sy dropship ja so borang pl9 tu suplier la yg isi?

mazs seera said...

Assalam sis ..kalau kita xde printer letak je trancking number boleh?? Mcm biasa kita pos..

Unknown said...

Assalamualaikum.. nak tny . sy buat dropship . sesuai tk join shopee.. mcm mne ye cara ?

ana hana said...

Salam..utk address kat borang pl9 tu ltk adress kita sndiri ke?

Shida Shy said...

plastic flyer nie biasa kedai mna ada jual ye..

Aryanie said...

Salam sis, buyer kena click button received item dulu ke dalam shoppee baru duit msuk dalam wallet seller? ke dia auto tahu melalui poslaju yang barang da diterima oleh buyer?

Aryanie said...

Salam sis, nak tnya..buyer kena click button received item dalam shoppee dulu ke baru duit masuk dalam wallet seller?ke shoppee auto tahu dari poslaju yang baru suda di terima oleh buyer

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Salam sis..sy dropship ja so borang pl9 tu suplier la yg isi?
--
wslm wbt. ya betul.
--

July 11, 2018 at 3:07 PM Delete
Blogger mazs seera said...
Assalam sis ..kalau kita xde printer letak je trancking number boleh?? Mcm biasa kita pos..
--
tak boleh. utk free shipping program, wajib ada printer utk print waybill.
--

July 11, 2018 at 11:27 PM Delete
Blogger Unknown said...
Assalamualaikum.. nak tny . sy buat dropship . sesuai tk join shopee.. mcm mne ye cara ?
--
boleh.
--

July 13, 2018 at 4:17 PM Delete
Blogger ana hana said...
Salam..utk address kat borang pl9 tu ltk adress kita sndiri ke?
--
bukan. autogenerated dalam sistem shopee.
--

July 15, 2018 at 8:43 AM Delete
Blogger Shida Shy said...
plastic flyer nie biasa kedai mna ada jual ye..
--
pej pos ada jual.
--

July 17, 2018 at 12:48 PM Delete
Blogger Aryanie said...
Salam sis, buyer kena click button received item dulu ke dalam shoppee baru duit msuk dalam wallet seller? ke dia auto tahu melalui poslaju yang barang da diterima oleh buyer?
--
klu dia tak klik pun duit tetap akan masuk. shopee ada sistem tracking (guna poslaju)
--

July 18, 2018 at 12:50 PM Delete
Blogger Aryanie said...
Salam sis, nak tnya..buyer kena click button received item dalam shoppee dulu ke baru duit masuk dalam wallet seller?ke shoppee auto tahu dari poslaju yang baru suda di terima oleh buyer
--
buyer tak klik, payment tetap masuk.
--

Unknown said...

Salam sis, nk tanya , saya tak pandai waybill ni dan x de printer, so kalau tulus tangan je boleh x

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Salam sis, nk tanya , saya tak pandai waybill ni dan x de printer, so kalau tulus tangan je boleh x
--
wslm wbt, tak boleh tulis tgn. computer generated. mmg kne print.
--

Qaseh Eyza said...

Assalamualaikum sis, customer mmg kena klik order received ke baru dpt duit. Klu dia tak klik mean mmg tak dapatla duitnya ye? Even no tracking dlm sistem dah bgtau yg brf da dihantar?

Fizah said...

Blogger Qaseh Eyza said...
Assalamualaikum sis, customer mmg kena klik order received ke baru dpt duit. Klu dia tak klik mean mmg tak dapatla duitnya ye? Even no tracking dlm sistem dah bgtau yg brf da dihantar?
--
wslm wbt, customer tak klik order received pun payment tetap akan masuk sbb ada sistem tracking dalam shopee.
--

janice said...

Terima Kasih banyak banyak .
Informasi yang diberi amat berguna .

Anonymous said...

Assalam,

Terima kasih atas perkongsian yang sangat berguna untuk peniaga shopee.
Untuk makluman, saya telah berjaya mendapat free shipping program dan telah mempunyai pembeli dari Sabah, tetapi saya menetapkan satu kos caj penghantaran untuk semenanjung sahaja. Bagaimana tetapan untuk caj penghantaran bagi sabah sarawak di buat?

Terima kasih atas respon.
Aniza

Fizah said...

Anonymous Anonymous said...
Assalam,

Terima kasih atas perkongsian yang sangat berguna untuk peniaga shopee.
Untuk makluman, saya telah berjaya mendapat free shipping program dan telah mempunyai pembeli dari Sabah, tetapi saya menetapkan satu kos caj penghantaran untuk semenanjung sahaja. Bagaimana tetapan untuk caj penghantaran bagi sabah sarawak di buat?

Terima kasih atas respon.
Aniza
--
utk free shipping prog, sama setting ss dan sem. klu bukan free shipping, boleh setkn di others west dan east.
--

Siti Faizurawati Al-jannahtulfirdausi said...

assalamualaikum sis nak tnya.klu kita kenakan byrn pos tuk cusyvkt shopee.byrn post itu shopee byr semula tak utk kita?cth barang hrga rm20.postage rm8.so total rm28.shopee akn byr kita rm28 Atau rm20 sahaja?

Fizah said...

Siti Faizurawati Al-jannahtulfirdausi said...
assalamualaikum sis nak tnya.klu kita kenakan byrn pos tuk cusyvkt shopee.byrn post itu shopee byr semula tak utk kita?cth barang hrga rm20.postage rm8.so total rm28.shopee akn byr kita rm28 Atau rm20 sahaja?
--
wslm wbt, utk free shipping program, akn dpt rm20. rm8 ke shopee. tp biasanya tak smp rm8...rm4 plg tggi. tu nilai yg shopee tetapkn.
--

Hayati yati said...

Salam.nk tnya klu no tracking dr china blh scan x barcode tu.rsau plk tkut xblh scan.cust dh order tkut nk apprv.rsau brg dh hntr tp no waybill dr china xdpt scan kod

Fizah said...


Blogger Hayati yati said...
Salam.nk tnya klu no tracking dr china blh scan x barcode tu.rsau plk tkut xblh scan.cust dh order tkut nk apprv.rsau brg dh hntr tp no waybill dr china xdpt scan kod
--
wslm wbt. klu pki abx mmg ada dlm sistem. tp rasanya tak blh track.
--

Anonymous said...

kenapa barang yg saya jual xde kat laman shopee??

Fizah said...

Anonymous Anonymous said...
kenapa barang yg saya jual xde kat laman shopee??
--
kalau tak keluar lepas dah upload, maknanya shopee masih review lagi. nanti dah lulus baru appear.
--

Unknown said...

Slm...sis...Saya seorg dropship plbgai brg...Saya ingt nk cba mnjual kt shopee nie...so nk kpastian la cntoh klau ade org order brg dgn sya...tpi sya x de brg yg cust nk...hbya ada pda supplier...so urusan pngeposan supplier yg urus kn ke?

Unknown said...

Salam sis. saya dh submit barang saya kt shopee..tp bile search balik xde pon?? mcm mana tu ye?

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Slm...sis...Saya seorg dropship plbgai brg...Saya ingt nk cba mnjual kt shopee nie...so nk kpastian la cntoh klau ade org order brg dgn sya...tpi sya x de brg yg cust nk...hbya ada pda supplier...so urusan pngeposan supplier yg urus kn ke?
--
wslm wbt, ya supplier uruskn.
--

July 31, 2018 at 6:20 PM Delete
Blogger Unknown said...
Salam sis. saya dh submit barang saya kt shopee..tp bile search balik xde pon?? mcm mana tu ye?
--
ambil masa sikit utk appear. atau mungkin produk dlm kategori yg shopee akan review dulu, lulus bru appear.
--

Aza Niza said...

Alhamdulillah bc entry ni ,baru tau cam mn nk apply free shipping progrem,terkial2 dh 2 hari mencari,btw free shipping dh naik ke 35 engggit huhu
Tq ,entry berguna

Fizah said...

Blogger Aza Niza said...
Alhamdulillah bc entry ni ,baru tau cam mn nk apply free shipping progrem,terkial2 dh 2 hari mencari,btw free shipping dh naik ke 35 engggit huhu
Tq ,entry berguna
--
betul tu dah jd rm35 skrg bru dpt free shipping, sblm ni rm30. lepas tu, pakai voucher skrg bukan auto mcm dulu..hehe
--

Unknown said...

Salam. Nk tnya..parcel bungkusan tu kena amik kt pos laju ke ? Borang PL9 memang wajib kena isi ye ?

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Salam. Nk tnya..parcel bungkusan tu kena amik kt pos laju ke ? Borang PL9 memang wajib kena isi ye ?
--
wslm wbt, parcel bungkusan kena beli di pejabat pos. borang pl9 free ambil di pej pos. wajib isi.
--

Jane Jv said...

Salam sis, saya pertama kali dapat order dari buyer, tapi saya dah tertekan klik button SHIP dan tak ada set number tracking، macamana cara nak masukkan number tracking balik ya sis, harap sis sudi jawab

Fizah said...


Blogger Jane Jv said...
Salam sis, saya pertama kali dapat order dari buyer, tapi saya dah tertekan klik button SHIP dan tak ada set number tracking، macamana cara nak masukkan number tracking balik ya sis, harap sis sudi jawab
--
takpe, pm je buyer utk update tracking number.
--

Siti Faizurawati Al-jannahtulfirdausi said...

bagaimana pulak klu barang preoder dr china??cmna nk isi dan apply?

Fizah said...

Blogger Siti Faizurawati Al-jannahtulfirdausi said...
bagaimana pulak klu barang preoder dr china??cmna nk isi dan apply?
--
sama juga jual brg china ke mesia ke. tiada beza cara isi dan apply :)
--

izzaura said...

Borng pl9 tu borang yg biasa kita pos brg kat pejabat pos tu kan sis..klu x buat free shipping kita just pergi pejbat pos sendiri n isi slip utk pos tu n masukkann kat poket flyer mcm biasa kan..then update tracking dekat shopee...

Danie Ibrahim said...

Assalamualaikum sis fizah. Sy pun baru lg berniaga dgn lazada & shopee. Sy nk tanya psl borang pl9 tu. Hari tu sy ada pos brg di poslaju. Dorg xmintak pun sy isi borang pl9 tu. Sy pun xtau psl tu. Then mcm mana ye? Borang pl9 tu utk apa ye sebenarnya? Klu sis ada buat group wasap utk shopee seller..bole x sis add kan saya? No saya: 0179717873. Tq.

TicerY said...

Iklan Shoppe saya masih sama walau pun dah join Shipping Free Program.

Produk yang sama, tapi kos berlainan oleh shoppee yg update dalam sistem.

Bagaimana pula drop off barang tanpa borang PL9.

Fizah said...

izzauraAugust 19, 2018 at 3:57 PM
Borng pl9 tu borang yg biasa kita pos brg kat pejabat pos tu kan sis..klu x buat free shipping kita just pergi pejbat pos sendiri n isi slip utk pos tu n masukkann kat poket flyer mcm biasa kan..then update tracking dekat shopee...
--
Borg pl9 tak sama dgn slip poslaju.

Jika tak join free shipping program, cara pos sama mcm biasa Hny shj tiada waybill dan perlu byr postage di kaunter

Fizah said...

Danie IbrahimAugust 25, 2018 at 11:25 AM
Assalamualaikum sis fizah. Sy pun baru lg berniaga dgn lazada & shopee. Sy nk tanya psl borang pl9 tu. Hari tu sy ada pos brg di poslaju. Dorg xmintak pun sy isi borang pl9 tu. Sy pun xtau psl tu. Then mcm mana ye? Borang pl9 tu utk apa ye sebenarnya? Klu sis ada buat group wasap utk shopee seller..bole x sis add kan saya? No saya: 0179717873. Tq.
--
Wslm wbt..pl9 lbh kpd rekod parcel sekiranya ada kehilangan akn rujuk ni. Boleh wasap sy klu nk join group wasap 0132068411

Fizah said...

TicerYAugust 25, 2018 at 7:07 PM
Iklan Shoppe saya masih sama walau pun dah join Shipping Free Program.

Produk yang sama, tapi kos berlainan oleh shoppee yg update dalam sistem.

Bagaimana pula drop off barang tanpa borang PL9.
--
Lps apply free shipping program, kne ygu notification sama ada lulus atau tidak Jika lulus kne setkn semula shipping setting kpd poslaju shj. Dropoff/pickup, kedua2 kne isi pl9.

Mangga Masakkk Manis said...

Salam.. Nk tanye kalau sy ni baru mnjual di shopee, and x dr print, so sy boleh print dkt cafe biase ke, then print kertas biasa kn, xde yg sticker tu. Lps tu sy pg poslaju trus kn

Fizah said...

Mangga Masakkk Manis said...
Salam.. Nk tanye kalau sy ni baru mnjual di shopee, and x dr print, so sy boleh print dkt cafe biase ke, then print kertas biasa kn, xde yg sticker tu. Lps tu sy pg poslaju trus kn
--
wslm wbt, boleh print di cafe, hny shj nti melibatkan kos shj, kena kira betul2.

Unknown said...

hye sis, maaf nk tnye, mcm mne nk dptkn nombor account shoppe utk tulis dlm borang pl9

Fizah said...


Blogger Unknown said...
hye sis, maaf nk tnye, mcm mne nk dptkn nombor account shoppe utk tulis dlm borang pl9
--
no acc utk free shipping prog sama semua. 8800472220
--

AdhanHaziq said...

Bagusnya admin...sabar jawab semua soalan.Apapun byk ilmu yg sis dpt dr sini..Terima Kasih byk2..Semoga dilimpahi rezeki selalu.

Unknown said...

Assalam sis.. Sy nak tanya, sy sebagai dropship seller lain dalam shopee.. Dan sy juga menjual brg yg sama dalam shopee.. Sy juga join program free shipping, sy dah ada order, mcm mana ye sy nak arrange shipment tu.. Sebab yg pos barang seller lajn dlm shopee tadi.. Sy kene inform dia ke sy punya waybill tu? Dia kene pos brg tu guna waybill yg sy punya ke?

Fizah said...

Blogger AdhanHaziq said...
Bagusnya admin...sabar jawab semua soalan.Apapun byk ilmu yg sis dpt dr sini..Terima Kasih byk2..Semoga dilimpahi rezeki selalu.
--
ameen terima kasih tuan adhan :)
--

September 8, 2018 at 4:55 PM Delete
Blogger Unknown said...
Assalam sis.. Sy nak tanya, sy sebagai dropship seller lain dalam shopee.. Dan sy juga menjual brg yg sama dalam shopee.. Sy juga join program free shipping, sy dah ada order, mcm mana ye sy nak arrange shipment tu.. Sebab yg pos barang seller lajn dlm shopee tadi.. Sy kene inform dia ke sy punya waybill tu? Dia kene pos brg tu guna waybill yg sy punya ke?
--
wslm wbt, ya betul. emel waybill awak pada supplier shopee td utk dia proses guna waybill tu. dan buat payment luar. tp ce pm dulu tny supplier tu ok ke tak cara gitu. biasanya supplier ok je janji payment masuk.
--

Unknown said...

Utk penghantaran brg kpd buyer blh ke kita guna borang poslaju biasa..lps tu msh kena isi ke borang PL9 tu

Anonymous said...

Salam, macam mana nak cari supplier dri china to shopee? mksudnye kte dropship china untk shopee.

TQ

Anonymous said...

salam, tau x mcm mana nk jadi dropship china untuk shopee?

TQ

intan fatihah said...

Salam sis...ad grup wsap ke? Nk join...nk belajar jgk...hehe..kalau ad boleh x masukkan sy..01139250918

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Utk penghantaran brg kpd buyer blh ke kita guna borang poslaju biasa..lps tu msh kena isi ke borang PL9 tu
--
utk bukan free shipping prog, boleh isi slip poslaju mcm biasa. tak perlu isi pl9. cuma kena masukkan tracking number tu nti dalam sistem. kalau guna courier poslaju, ada subsidi prog.
--

September 14, 2018 at 9:06 PM Delete
Anonymous Anonymous said...
Salam, macam mana nak cari supplier dri china to shopee? mksudnye kte dropship china untk shopee.
TQ
--
wslm wbt, tu kena cari di taobao.
--

September 15, 2018 at 1:40 PM Delete
Blogger intan fatihah said...
Salam sis...ad grup wsap ke? Nk join...nk belajar jgk...hehe..kalau ad boleh x masukkan sy..01139250918
--
ada sis. ada link di entri. nti klik ya.
--

Shafika said...

Maaf, kurang faham, if kita dah set kan harga shipping ikut harga yang shopee dan pos laju tetapkan, then cost shipping sudah include dgn harga yg buyer akan bayar, kite masih perlu bayar lagi shipping fee di pos laju ke sis (if tak join free shipping program ni)

Unknown said...

Hi.. Sis macamana kita nak tau no akaun kita d shopee tu?? Nak tengok kat mana ya?

Mai Tumiran said...

Alhmdllh time kasih atas info yg sangat3 berguna ni. Mmg terbaik. Xyh ssh2 nk tnya2 org. Moga murah rezeki sis, dimudahkn urusan

Mai Tumiran said...

Ye msh kena isi borg pl9 tu

Unknown said...

Aslkum sis, maaf nak menyibuk gak..hehe, klu borang pl9 yg kite ambl kt pjbt pos tu kna bayar ke?

Anonymous said...

salam,sy nak tanya boleh ke saya dropship terus barang dari China kepada pembeli di Shopee?tak kena tahan dengan Shopee ke bayaran yg telah dibuat oleh buyer?tq

cda Maarof said...

Hai sis. Sorry ya. Sy tlg jawab sebab tadi ada nampak sis fizah jwb soalan ni. Borang pl9 mmg kena isi setiap kali nak pos brg atau posmen dtg pickup. Hope it helps! ☺

cda Maarof said...

Hai saya tlg jawab ya. Kalau tak buat free pos, still kena print airway bill dan isi borang pl9 sebelum pos brg

Faizal Fivstar Ismail said...

Assalam puan siti.sya dah daftar free shipping tp x approve lg.bekenaan dg berat kat bahagian info produk tu,
1. Sya kena masukkan berat produk shj @ yg dah siap packing?
2. Klu sya letak berat ut 1 pack tp buyer beli 2 pack nti mesti ade cas extra weight kan?
Sya agak keliru skit psl weight ni

Noor said...

salam,
saya dah join free shipping program. Dah selalu print airway bill tu dan drop parcel tu di poslaju. Soalan saya, saya baru perasan di product saya, tiada ikon lorry hijau FREE SHIPPING itu. Kenapa ye?

Anonymous said...

Hii .. Sy nak tanya kalau kita dah register free shipping program kan,kita kena print then amik borg pink tu kan. Cuma macam mana kita nak dpt kan plastik untuk parcel kita ya ? Nak beli dimana. . Terima kasih kerana menjawab :)

Anonymous said...

Hai . Nak tanya flyers tu beli di pos ya ? Perlu ambil nombor ke untuk beli flyer itu ? Terima kasih

Fizah said...

Anonymous Shafika said...
Maaf, kurang faham, if kita dah set kan harga shipping ikut harga yang shopee dan pos laju tetapkan, then cost shipping sudah include dgn harga yg buyer akan bayar, kite masih perlu bayar lagi shipping fee di pos laju ke sis (if tak join free shipping program ni)

--

jika tak join free shipping prog, ada postage yg buyer perlu byr. cuma utk urusan pos dan byr postage di kaunter, seller kena modalkan dahulu kerana payment buyer td, shopee akan hold sehingga buyer selamat terima brg.

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Hi.. Sis macamana kita nak tau no akaun kita d shopee tu?? Nak tengok kat mana ya?
--
no acc bank ke maksudnya? tu setting di wallet shopee. jika no acc shopee, tiada. mmg guna sama semua utk free shipping prog, 8800472220
--

September 30, 2018 at 9:10 PM Delete
Blogger Mai Tumiran said...
Alhmdllh time kasih atas info yg sangat3 berguna ni. Mmg terbaik. Xyh ssh2 nk tnya2 org. Moga murah rezeki sis, dimudahkn urusan
--
ameen terima kasih atas doanya.. kembali :)
--

October 1, 2018 at 11:56 AM Delete
Blogger Unknown said...
Aslkum sis, maaf nak menyibuk gak..hehe, klu borang pl9 yg kite ambl kt pjbt pos tu kna bayar ke?
--
borg pl9 percuma shj. ambil di pej pos.
--

October 2, 2018 at 9:20 PM Delete
Anonymous Anonymous said...
salam,sy nak tanya boleh ke saya dropship terus barang dari China kepada pembeli di Shopee?tak kena tahan dengan Shopee ke bayaran yg telah dibuat oleh buyer?tq
--
wslm wbt, boleh dropship brg from china, no prob. payment tetap shopee hold sama mcm biasa, release hny setelah buyer dpt brg.
--

October 6, 2018 at 1:14 AM Delete
Blogger cda Maarof said...
Hai saya tlg jawab ya. Kalau tak buat free pos, still kena print airway bill dan isi borang pl9 sebelum pos brg
--
utk bkn free shipping prog, sbnrnya tak perlu print waybill dan tak perlu guna pl9. guna slip oslaju macam biasa.
--

October 6, 2018 at 1:16 AM Delete
Blogger Faizal Fivstar Ismail said...
Assalam puan siti.sya dah daftar free shipping tp x approve lg.bekenaan dg berat kat bahagian info produk tu,
1. Sya kena masukkan berat produk shj @ yg dah siap packing?
2. Klu sya letak berat ut 1 pack tp buyer beli 2 pack nti mesti ade cas extra weight kan?
Sya agak keliru skit psl weight ni
--
1. berat da siap packing. so tmbh anggaran dari berat produk.
2. berat tu td dikira 1pc so kalau da siap2 masuk berat packaging, no prob jika buyer beli lebih, da kira skli.
--

October 8, 2018 at 3:27 PM Delete
Anonymous Noor said...
salam,
saya dah join free shipping program. Dah selalu print airway bill tu dan drop parcel tu di poslaju. Soalan saya, saya baru perasan di product saya, tiada ikon lorry hijau FREE SHIPPING itu. Kenapa ye?
--
sekarang mmg dah tiada lori hijau. tp free shipping tetap ada. so kena inform buyer sama ada dlm description atau dalam mana2 tempat yg diiklankan..kot depa masih mencari lori hijau.
--

October 11, 2018 at 1:12 PM Delete
Anonymous Anonymous said...
Hii .. Sy nak tanya kalau kita dah register free shipping program kan,kita kena print then amik borg pink tu kan. Cuma macam mana kita nak dpt kan plastik untuk parcel kita ya ? Nak beli dimana. . Terima kasih kerana menjawab :)
--
plastik tu boleh dibeli di pej pos. namanya flyers. 50pcs dlm belas2 ringgit je.
--

October 14, 2018 at 1:17 PM Delete
Anonymous Anonymous said...
Hai . Nak tanya flyers tu beli di pos ya ? Perlu ambil nombor ke untuk beli flyer itu ? Terima kasih
--
ya beli di pej pos. perlu ambil nombor.
--

Unknown said...

Salam sis.. lps sy msuk kan tracking no sndiri.. sy xboleh ptint waybill. Bila sy print dulu pulak..xde tracking no yg tulis atas tu. Boleh bg tunjuk ajar x.. cmne cara nk reprint waybill.. sbb dh key in tracking no

Unknown said...

Hi sis sy nak tanya.. untuk harga postage seller kene tulis ke? Atau biar jer rm0

testing said...

salam....sekiranya saya buat dropship ,adalah perlu lalui proses no 2,3 dan 4 seperti contoh yang diberi???

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Salam sis.. lps sy msuk kan tracking no sndiri.. sy xboleh ptint waybill. Bila sy print dulu pulak..xde tracking no yg tulis atas tu. Boleh bg tunjuk ajar x.. cmne cara nk reprint waybill.. sbb dh key in tracking no
--
wslm wbt, kalau ada waybill, tak perlu masukkan tracking number da sbb waybill tu maksudnya da ada free shipping prog. maka tracking number tu auto generated. yg perlu masukkan tracking number tu yg tak join free shipping prog.
--

October 17, 2018 at 11:18 PM Delete
Blogger Unknown said...
Hi sis sy nak tanya.. untuk harga postage seller kene tulis ke? Atau biar jer rm0
--
kalau free shipping prog, tu klik poslaju je, tak perlu masukkan kos postage. klu bkn free shipping prog, kena masukkan postage dan pos mcm biasa, ada bayaran di kaunter. free shipping prog kena apply.
--

October 18, 2018 at 10:17 AM Delete
Blogger testing said...
salam....sekiranya saya buat dropship ,adalah perlu lalui proses no 2,3 dan 4 seperti contoh yang diberi???
--
wslm wbt, perlu. cuma kalau bukan free shipping prog, beza di step 3, dia akan keluar ship, bukan arrange shipment.
--

JuanaMakeupTouchDesign said...

Soalan tambahan seperti yg ira yaqira nya post. Saya pun xjoin free postage program under shopee. Which is, sy post out sendiri brg customer.Customer dah received parcel. Tp xclick button order received. Then berapa lama as seller kita dapat payment itu? Thank u

Naz RR said...

salam, saya ada jual barang di shopee dan ada customer beli masa nak hantar tu shopee mntak nombor tracking, biasanya shopee auto bila nombor tracking...tapi kita kena masukkan pula, maaf tak berapa paham.

TULIP PUTIH@ BIRU (NURUL SHUHAIDA NUR IMAN ) said...

Kalau x ada free shipping, maksudnya saya x perlu print no tracking kan, just ambil POS mcm biasa no tracking beli di pejabat POS betul x? Dan saya perlu bayar duit POS, Dan isi borang PL9 . Nanti shoppe akan bayar saya sekali POS , betul x?

Miss Lawyer said...

Sis, add saya jgk ye dlm group support wassap. Ni no saya 013-9234895. Saya baru nak belajar bisnes di shopee

Mohd Riduan said...

Salam. 1) Kalau barang yg sy jual berat 5.4kg tp joing free postage ni maksudnya sy akan di charge utk extra 0.4kg shj kan?
2) mcm mana sy nak tetapkan buyer xbeli lebih dari 1box (5.4kg) utk 1 order?

Naim Saad said...

Kalau barang pre order dari oversea macam mana pula ye? Cost product + cost shipping untuk buyer kita dah bayar then dapat tracking number, adakah valid untuk kita key in dalam order di shopee tadi? Mintak pencerahan.

nazhah said...

salam sis, nak tanya. bila da msk order sy tekan to ship tu kan tp dye x keluar arrange shipment kenape yer?sy ada salah isi ke. sy baru je nk meniaga kt shopee n bru approve free shipping prog.

nazhah said...

Salam sis, sy da join prog free shipping. Da approve dah da msk order. Tp bila sy klik to ship dye x keluar pon arrange shipment dye kuar ship jer. Kenapa yer?

Fizah said...


Blogger JuanaMakeupTouchDesign said...
Soalan tambahan seperti yg ira yaqira nya post. Saya pun xjoin free postage program under shopee. Which is, sy post out sendiri brg customer.Customer dah received parcel. Tp xclick button order received. Then berapa lama as seller kita dapat payment itu? Thank u
--
3 hari bekerja payment akan autorelease
--

October 25, 2018 at 7:23 PM Delete
Blogger Naz RR said...
salam, saya ada jual barang di shopee dan ada customer beli masa nak hantar tu shopee mntak nombor tracking, biasanya shopee auto bila nombor tracking...tapi kita kena masukkan pula, maaf tak berapa paham.
--
wslm wbt, jika perlu masukkan tracking number, itu bermaksud sis belum apply free shipping prog, atau jika da apply, sis belum activate, atau jika dah activate, sis belum setkan pada shipping setting produk tersebut. boleh cek semula termiss bhgn mana
--

October 27, 2018 at 11:35 AM Delete
Blogger TULIP PUTIH@ BIRU (NURUL SHUHAIDA NUR IMAN ) said...
Kalau x ada free shipping, maksudnya saya x perlu print no tracking kan, just ambil POS mcm biasa no tracking beli di pejabat POS betul x? Dan saya perlu bayar duit POS, Dan isi borang PL9 . Nanti shoppe akan bayar saya sekali POS , betul x?
--
jika tiada free shipping prog, tak perlu print waybill (tracking no), pos biasa guna slip poslaju je, perlu bayar postage, tak perlu isi pl9 (tu utk free shipping prog je), dan shopee tidak bayar kos postage tersebut, buyer yg byr, so dalam iklan kena masukkan harga postage pada shipping setting
--

October 28, 2018 at 2:50 AM Delete
Blogger Miss Lawyer said...
Sis, add saya jgk ye dlm group support wassap. Ni no saya 013-9234895. Saya baru nak belajar bisnes di shopee
--
boleh klik link di atas sis
--

October 28, 2018 at 5:00 AM Delete
Blogger Mohd Riduan said...
Salam. 1) Kalau barang yg sy jual berat 5.4kg tp joing free postage ni maksudnya sy akan di charge utk extra 0.4kg shj kan?
2) mcm mana sy nak tetapkan buyer xbeli lebih dari 1box (5.4kg) utk 1 order?
--
1) ya betul 2) pm manually je pd buyer, tp jgn risau sbb sbnrnya jika lebih berat ditetapkn, buyer yg akn kos postage utk yg lbh tu, bkn seller
--

October 29, 2018 at 10:17 PM Delete
Blogger Naim Saad said...
Kalau barang pre order dari oversea macam mana pula ye? Cost product + cost shipping untuk buyer kita dah bayar then dapat tracking number, adakah valid untuk kita key in dalam order di shopee tadi? Mintak pencerahan.
--
tracking number dlm shopee utk seller msia hny utk servis courier mesia.
cthnya poslaju, gdex, dhl skynet dll. utk tracking no yg dpt dri china tu blh pm manually je pd buyer.

--

October 31, 2018 at 1:09 AM Delete
Blogger nazhah said...
salam sis, nak tanya. bila da msk order sy tekan to ship tu kan tp dye x keluar arrange shipment kenape yer?sy ada salah isi ke. sy baru je nk meniaga kt shopee n bru approve free shipping prog.
--
slps dpt free shipping prog, kne setkn option tersebut pd iklan produk.
blh jadi sis belum setkn sbb tu keluar setting yg lama

--

November 1, 2018 at 1:13 AM Delete
Blogger nazhah said...
Salam sis, sy da join prog free shipping. Da approve dah da msk order. Tp bila sy klik to ship dye x keluar pon arrange shipment dye kuar ship jer. Kenapa yer?
--
slps dpt free shipping prog, kne setkn option tersebut pd iklan produk.
blh jadi sis belum setkn sbb tu keluar setting yg lama (ship je dan bknnya arrange shipment)

--

Anonymous said...

Slm sis ,ada group watsap ke?sy nk join bleh ni no saya 0139831272

Harimau said...

Slm sis ,ada group watsap ke,sy nk join boleh?ni no sy 0139831272

Nadia said...

Salam sis. Tumpang tanya. If barang tu besar tp berat xlebih 5kg shopee akan ikut berat barang @ size brg sis? Kalau pos laju biasa dia akan ikut size. Jd harga sgt mahal melainkan citylink je murah. ��

Anonymous said...

Nak tanya pasal waybill. Kalo contoh kita dropship je. Kalo dlm waybill tu alamat kita. Tp seller pos tmpat lain tkpe ke??..

Anonymous said...

slam, saya newbie, saya nak taya, contoh satu item rm8 saya jual, saya belum daftar free shipping dan macam mane saya nk setkan harga shipping barang saya dijual. sesetengh buyers mungkin akan membeli 2 atau 3 item sekali gus dan harga berat shipping mungkin akan berubah.tolong beri pencerahan. tq

wanpokwan said...

Salam kak... nk tnya kita dah daftar untuk free shipping apa semua... tp bila customer beli barang dia minta poskan barang dekat alamat lain tak sama dengan alamat dalam waybill... mcm mana tu kak??

Ju'are Aziz said...

Tq sharing...semoga dipermudahkan segara urusan..

Anonymous said...

Maaf tanya. Di ruangan my sales saya tiada button arrange shipment. Hanya ada button ship sahaja. Padahal saya dah register free shipping program dan update berat dan dimensi produk

Anonymous said...

gigih saya baca satu satu coment disini..alhamdulliah baru paham..
terima kasih sbb sis sudi balas setiap comment..ia nya jelas dah maanfaat tuk seller yg baru nak ceburi online shopee

Unknown said...

Assalamualaikum.Hai sis nak tanya pasal form PL9. Dekat tempat saya cuma ada pos malaysia, staff pos malaysia suruh saya ambik form PL9 tu kt poslaju. Kalau saya pergi kat poslaju memang dieorg akan bg form tu ke tak? Sebab poslaju dari tempat saya jauh, mintak penjelasan ye sis. Terima kasih

Qinaz Qi said...

Salam sis, nak tanya kalau nak packing tu guna kotak mana2 pun boleh kan? Lepastu flyers balut kotak sekali dengan waybill ya?

arif aiman said...

salam puan.
sy nak tanya, jika sy jd dropship di shopee, dan seller sy jugak jual kt shopee,berapa shiping fees yg sy kena letak,

contoh mcm ni, dia jual kasut rm21, shipping fees dia rm5.04,
jadi bila sy ambil produk ni untuk dropship di kedai shopee sy, berapa sy nak letak shipping fees tu? atau sy set shiping fees tu rm0.00 tapi sy mark up rm5.04 tu dalam harga produk?

sy belum apply program shiping free di shopee lg.

boleh terangkan tak mcm mana sy nk buat.

Qhuwarizmi Rizmi said...

salam . sis sy ada pertanyaan untuk penghantaran sy nak tahu mcm mana costing utk post , atau pun parcel pos tu mana nak dpt ...adakah kita buat bungkusan sendiri untuk pos . atau pun kena beli di kuanter pos laju untuk sampul pos 1kg ... mohon bantuan ... boleh tak sis whatsapp sy 0182630301 .. terima kasih banyak2..

Unknown said...

hi nak tanya..kalau order di shoppe kita tak proceed customer dapat balik duit tak?

Fizah said...
This comment has been removed by the author.
Fizah said...

Anonymous Anonymous said...
Slm sis ,ada group watsap ke?sy nk join bleh ni no saya 0139831272
--
wslm wbt boleh klik link wasap dlm entri ni sis

November 12, 2018 at 10:15 PM Delete
Blogger Nadia said...
Salam sis. Tumpang tanya. If barang tu besar tp berat xlebih 5kg shopee akan ikut berat barang @ size brg sis? Kalau pos laju biasa dia akan ikut size. Jd harga sgt mahal melainkan citylink je murah. ��
--
utk free shipping prog, ada limit size dan berat. berat tak blh lebih 30kg. size pula tak blh lbh 55cm(pjg)x40cm(lebar)x24cm(tinggi)

November 17, 2018 at 8:35 AM Delete
Anonymous Anonymous said...
Nak tanya pasal waybill. Kalo contoh kita dropship je. Kalo dlm waybill tu alamat kita. Tp seller pos tmpat lain tkpe ke??..
--
boleh

November 17, 2018 at 11:13 PM Delete
Anonymous Anonymous said...
slam, saya newbie, saya nak taya, contoh satu item rm8 saya jual, saya belum daftar free shipping dan macam mane saya nk setkan harga shipping barang saya dijual. sesetengh buyers mungkin akan membeli 2 atau 3 item sekali gus dan harga berat shipping mungkin akan berubah.tolong beri pencerahan. tq
--
wslm wbt, utk kes bkn free shipping prog, perlu advice buyer utk sama ada place order berasingan atau bayar manual utk postage berlebihan, dalam shopee tiada cara khusus utk tetapkan postage jika beli lbh dari 1pc utk yg bkn free shipping prog. kalu free shipping prog, baru auto

November 19, 2018 at 11:18 PM Delete
Blogger wanpokwan said...
Salam kak... nk tnya kita dah daftar untuk free shipping apa semua... tp bila customer beli barang dia minta poskan barang dekat alamat lain tak sama dengan alamat dalam waybill... mcm mana tu kak??
--
utk kes ni, kena minta buyer cancel order tu dan place order lain dgn alamat yg dikehendaki, sbb tak blh edit dah alamat dlm waybill once place order

Fizah said...

December 2, 2018 at 9:14 PM Delete
Blogger Ju'are Aziz said...
Tq sharing...semoga dipermudahkan segara urusan..
--
sama2 kita insyaAllah

December 3, 2018 at 5:44 PM Delete
Anonymous Anonymous said...
Maaf tanya. Di ruangan my sales saya tiada button arrange shipment. Hanya ada button ship sahaja. Padahal saya dah register free shipping program dan update berat dan dimensi produk
--
boleh semak semula mungkin belum setkan pada produk terebut free shipping tu. sebab jika da set mmg akan keluar arrange shipment.

December 6, 2018 at 6:37 AM Delete
Anonymous Anonymous said...
gigih saya baca satu satu coment disini..alhamdulliah baru paham..
terima kasih sbb sis sudi balas setiap comment..ia nya jelas dah maanfaat tuk seller yg baru nak ceburi online shopee
--
alhamdulillah. sama2 kita :)

December 6, 2018 at 1:38 PM Delete
Blogger Unknown said...
Assalamualaikum.Hai sis nak tanya pasal form PL9. Dekat tempat saya cuma ada pos malaysia, staff pos malaysia suruh saya ambik form PL9 tu kt poslaju. Kalau saya pergi kat poslaju memang dieorg akan bg form tu ke tak? Sebab poslaju dari tempat saya jauh, mintak penjelasan ye sis. Terima kasih
--
wslm wbt, ada poslaju yg limitkan borg pl9 tu. ikut kawasan. tp kalau dah smp dari jauh, boleh try deal bgtau mereka, sy susah nak dtg selalu utk ambil pl9 ni, minta mereka bg lebih sikit.

December 6, 2018 at 4:39 PM Delete
Blogger Qinaz Qi said...
Salam sis, nak tanya kalau nak packing tu guna kotak mana2 pun boleh kan? Lepastu flyers balut kotak sekali dengan waybill ya?
--
wslm wbt, boleh mana2 kotak. kalau da guna kotak, tak guna flyers pun tkpe. janji ada plastik poket tu utk selit waybill.

Fizah said...

December 7, 2018 at 3:26 AM Delete
Blogger arif aiman said...
salam puan.
sy nak tanya, jika sy jd dropship di shopee, dan seller sy jugak jual kt shopee,berapa shiping fees yg sy kena letak, contoh mcm ni, dia jual kasut rm21, shipping fees dia rm5.04, jadi bila sy ambil produk ni untuk dropship di kedai shopee sy, berapa sy nak letak shipping fees tu? atau sy set shiping fees tu rm0.00 tapi sy mark up rm5.04 tu dalam harga produk? sy belum apply program shiping free di shopee lg. boleh terangkan tak mcm mana sy nk buat.
--
utk kes ni, pertama, kena apply free shipping prog utk lebih mudah. lepas apply, jika order masuk, emelkan pd supplier waybill tu utk proses pos. jika belum apply free shipping prog, maka kena masukkan postage sbb jika awak sndiri nak place order buyer tu di shop supplier, free shipping awak terhad dan tak sesuai utk sentiasa set postage rm0 td.sebaiknya apply free shipping prog.

December 9, 2018 at 11:47 PM Delete
Blogger Qhuwarizmi Rizmi said...
salam . sis sy ada pertanyaan untuk penghantaran sy nak tahu mcm mana costing utk post , atau pun parcel pos tu mana nak dpt ...adakah kita buat bungkusan sendiri untuk pos . atau pun kena beli di kuanter pos laju untuk sampul pos 1kg ... mohon bantuan ... boleh tak sis whatsapp sy 0182630301 .. terima kasih banyak2..
--
wslm wbt, boleh balut sendiri guna flyers. plastik tu murah je, tak perlu beli kotak poslaju tu

December 11, 2018 at 8:13 PM Delete
Blogger Unknown said...
hi nak tanya..kalau order di shoppe kita tak proceed customer dapat balik duit tak?
--
kalau da cancel order tu, buyer akan dpt blk duit tu.

norakmar R said...

sis xde buat class ke..sy nk join..sy pun bru join..ad cuat beli..tp sy guna platik pos laju biasa tu sahaja..isi no track kt dlm form shoppe tu..tp cust bgtaw brg dh sampai.. sis cakap kene isi borang tu sy x berapa faham..bru tahu.. boleh sis wasap sy di 0179098192. moga murah rezki selalu sis..terima kasih

Unknown said...

Salam sis kalau nak daftar free shipping ni, dah set semua shipping fee utk semua product subsidi yg shopee bagi tu then ambik masa lama ke shopee nak approve?macam mana nak check dah approve ke tak ?Thanks

Anonymous said...

Assalamualaikum sis. Macam mana nk jadi dropship, supplier dari seller shopee?

Fizah said...

Blogger norakmar R said...
sis xde buat class ke..sy nk join..sy pun bru join..ad cuat beli..tp sy guna platik pos laju biasa tu sahaja..isi no track kt dlm form shoppe tu..tp cust bgtaw brg dh sampai.. sis cakap kene isi borang tu sy x berapa faham..bru tahu.. boleh sis wasap sy di 0179098192. moga murah rezki selalu sis..terima kasih
--
sis boleh klik link wasap dlm entri sy ni. ttg isi borang tu, tu utk yg da ctivate free shipping prog

December 13, 2018 at 9:39 PM Delete
Blogger Unknown said...
Salam sis kalau nak daftar free shipping ni, dah set semua shipping fee utk semua product subsidi yg shopee bagi tu then ambik masa lama ke shopee nak approve?macam mana nak check dah approve ke tak ?Thanks
--
wslm wbt, biasanya 1 ke 2 mggu. tp skrg mcm da cpt juga approvenya. cara nk cek, shopee akan notify di shopee kita pd tarikh estimated activate tu

December 15, 2018 at 8:32 AM Delete
Anonymous Anonymous said...
Assalamualaikum sis. Macam mana nk jadi dropship, supplier dari seller shopee?
--
sama je sis mcm jual biasa. bezanya waybill tu kita emelkan pd supp.

muhammad firdaus said...

salam sis, tumpang tanya. kalau dah join free shipping tu. rm5 yang shopee tetapkan tu kitkita dapat atau shopee yang ambil?

Unknown said...

Hye sis , saya skrg sbgai dropship shja. Mcm mne nk pos brg . cth . sya stay melaka tapi supplier sya stay kl . jdi brg tu sah2 dihtr drpd kl kn . mcm mne sy nk thu psl shipping tu psl kos tu

Unknown said...

Hye sis , saya skrg sbgai dropship shja. Mcm mne nk pos brg . cth . sya stay melaka tapi supplier sya stay kl . jdi brg tu sah2 dihtr drpd kl kn . mcm mne sy nk thu psl shipping tu psl kos tu

haryatie azura said...

Nak tanya sis..kat mana nak beli printer tu?

haryatie azura said...

Nk tanya sis..kat mana bole beli printer tu?

Zulfakar Zukri said...

maap tanya..kt borang pl9 tu nk isi nama & alamat customer ke atau kita sendiri ye?

Azrie said...

Nak tanya.. Mcmana pula dgn status telah dihantar tetapi tracking number dari seller tiada diberi?? Buyer nak check mcmana??

Fizah said...

Blogger muhammad firdaus said...
salam sis, tumpang tanya. kalau dah join free shipping tu. rm5 yang shopee tetapkan tu kitkita dapat atau shopee yang ambil?
--
wslm wbt, shopee

December 19, 2018 at 6:50 PM Delete
Blogger Unknown said...
Hye sis , saya skrg sbgai dropship shja. Mcm mne nk pos brg . cth . sya stay melaka tapi supplier sya stay kl . jdi brg tu sah2 dihtr drpd kl kn . mcm mne sy nk thu psl shipping tu psl kos tu
--
utk free shipping prog, emel shj waybill pd supplier lbh mudah. klu bkn free shipping prog, proses mcm biasa.

December 21, 2018 at 1:27 AM Delete
Blogger haryatie azura said...
Nak tanya sis..kat mana nak beli printer tu?
--
di kedai brgn komputer sis, tiada printer khas. printer biasa je.

December 23, 2018 at 3:02 PM Delete
Blogger Zulfakar Zukri said...
maap tanya..kt borang pl9 tu nk isi nama & alamat customer ke atau kita sendiri ye?
--
alamat seller

December 24, 2018 at 12:08 PM Delete
Blogger Azrie said...
Nak tanya.. Mcmana pula dgn status telah dihantar tetapi tracking number dari seller tiada diberi?? Buyer nak check mcmana??
--
utk free shipping prog, sistem akan auto update, buyer blh terus cek tracking no once seller proses. tak perlu seller infom pd buyer, dlm sistem da ada

Unknown said...

salam sis...borang pl9 tu untuk setiap 1 brg untuk pos ke?maksud sy ade 3 order..untuk pos hari ini...setiap 1 parcel 1 borang pl9 ke?

Fizah said...

Blogger Unknown said...
salam sis...borang pl9 tu untuk setiap 1 brg untuk pos ke?maksud sy ade 3 order..untuk pos hari ini...setiap 1 parcel 1 borang pl9 ke?
--
wslm wbt, sehelai pl9 max 6 parcel.

sayonz said...

Terima kasih sis sbb menjawab soalan dengan sabar. sy baca artikel dgn komen insyallah saya faham dah semua walaupon sy belum tanya. semoga sis dan bisnes sis berjalan dengan lancar

«Oldest ‹Older   201 – 388 of 388   Newer› Newest»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...