Friday, December 8, 2017

277 Cara Menjual Di Shopee Malaysia

UPDATED 1/4/2018:

Berikutan lambakan dan kebanjiran inbox/e-mail/whatsapp kepada saya yang bertanyakan tentang Shopee, maka saya kini membuka tawaran kepada sesiapa yang memerlukan, untuk join;

Shopee Support Group by Sioca menggunakan platform whatsapp

; dengan syarat pembelian e-book Tutorial Shopee Malaysia by Sioca.

Sekiranya berminat, klik terus link di bawah untuk perincian.

www.wasap.my/60132068411/ebookshopeesioca
www.wasap.my/60132068411/ebookshopeesioca
www.wasap.my/60132068411/ebookshopeesioca

***

Assalamualaikum wbt,

Hari tu menghabihkan boreh, sekarang kita menjana boreh pula. ;p

Cara nak membeli di Shopee boleh lihat DI SINI ya. Hari ni kita tengok macamana nak menjual pula di Shopee.

1. Bagi yang belum 'Sign Up', sila KLIK SINI untuk cara Sign Up.
Selepas itu, 'Login' macam biasa dan klik pada 'Seller Centre'. 

2. Akan keluar tetingkap ni, klik 'My Products'.

3. Keluar tetingkap ni pula, klik 'Add a New Product' untuk upload gambar produk.

TIPS: Upload gambar lebih mudah kalau guna PC/laptop berbanding handphone sebab di handphone ada limited size yang boleh upload. Kalau besar sangat nanti dia akan crop.

4. Upload gambar produk dengan menekan butang 'Browse Images'.

5. Boleh upload maksimum 9 gambar dengan klik 'Add More Images'.

TIPS: Kalau nak letak lebih banyak gambar, gunakan apps seperti PhotoGrid yang boleh combine banyak gambar jadi satu gambar. Pastikan pixel gambar cun supaya gambar tak 'pecah'/blur.

6. Masukkan maklumat produk pada bahagian 'Basic Information'.

TIPS: Pilih category yang tepat supaya produk anda terpapar bila orang search. Boleh cuba search produk dengan niche yang sama, tengok diorang letak dalam category apa, pastu tiru.

7. Masukkan maklumat harga dan stok pada 'Price and Inventory'.

TIPS: Jangan terlalu mahal, jangan terlalu murah juga. Di Shopee, customer boleh sort items yang diorang nak mengikut harga. So kalau mahal sangat takut nanti tak ada yang nak beli. 

TIPS: Sediakan FREE GIFT sebagai daya penarik buyer untuk membeli di kedai anda.

8. Kalau ada pilihan design untuk produk tersebut, klik 'Add Variations' dan kalau ada harga borong klik 'Add Price Tier'.

9. Masukkan maklumat 'Shipping'.

TIPS: Masukkan maklumat berat yang tepat ataupun lebihkan sikit supaya tak kena extra caj jika terlebih berat bila dah ambilkira berat pembalut/bubble wrap/packaging.

TIPS: Apply Free Shipping Program di www.shopee.com.my/poslajusignup untuk dapatkan kelebihan FREE POSTAGE sebagai satu lagi daya penarik buyer (ambil masa lebih kurang seminggu atau lebih untuk Shopee approve, so apply awal)

TIPS: Kena ada printer kalau nak join Free Shipping Program
Kenapa? Nanti saya cerita next entry.

10. Pilih 'Yes' untuk Pre-Order kalau produk tidak readystock.

11. Klik 'Save' - DONE

12. Untuk boost iklan kita supaya ramai viewer, klik 'Boost Now'. Iklan kita akan terpapar yang pertama dalam column Latest butang carian.

13. Contoh lepas klik Boost Now, bila kita search produk kita tu (planner2018 contohnya), maka pada column Latest tu iklan kita yang pertama sekali akan terpapar.

14. Selain Boost Now, boleh klik butang Share untuk kongsi iklan di platform yang lain. Di handphone lebih banyak pilihan platform berbanding di PC ni - terhad kepada 5 ketul tu je. 

15. Kalau di handphone, bila klik Share, dia akan keluar listing platform yang selambak tu. Pilih je. Siap boleh Copy Link produk - contohnya;


dan share kepada target market

Nombor yang panjang-panjang kat hujung tu merujuk kepada produk tersebut. 
Kalau link kedai sahaja, cukup sekadar;


So, apa lagi? Boleh share dah iklan kita tu ke serata alam supaya seluruh pelosok dunia tau apa yang kita jual ;D  

Untuk proses mengiklan dan menjual di Shopee, itu sahaja prosesnya. Senang kan! Bolehlah cuba meniaga di Shopee pula ya korang. Sales mantap juga dari sini. Chayokkkk 💪💪 

Nak buat apa bila order dah masuk nanti? Tu next entry ya. 

Penat dah ni mengarang. ;p


 photo footer.png

277 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 277 of 277
Unknown said...

Terima kasih atas perkongsian ini. Mohon menuntut ilmu yer sis. Halal dunia dan akhirat.

Norasyikin ahmad said...

Klu item cust beli tu dh sampai dekat cust.. tapi cust tak buat pengesahan kita boleh dpt x duit jualan tu?

Unknown said...

hi..
bagaimana masukkan tracking number sekiranya barang dari oversea? masukan tracking number standard express ke @ pn poslaju pnya?

Anonymous said...

kalau tekan boost now kena bayar ke? sebb tertkn tadi pastu keluar masa, takot abis masa kne byr

cak pis said...

assalammualaikum. maaf mencelah. dropship tu ape ye?

Unknown said...

Salam sis.. kod varifikasi tak diterima untuk memasukkan no akaun. Kenapa ya..

muhamad zamzuri Hashim said...

Salam puan.. macamna kalau kita nak setkan kos penghantaran kita. Cth 1- 4 barang rm10 utk sswk. Saya x guna waybill.

Anonymous said...

Salam sis.. nk tny la.. kalau sementara nk tggu free shipping tu approve kan.. sy just letak je kan harga poslaju mcm biasa.. ?
sblum ni mmg selalu sgt beli kt shopee yg sy prasan kalau kna harga shipping mostly takat rm4.75 je sy kna bayar..tp setau sy hrga poslaju plg ringan ke sm dlm rm5.63 (poslaju kontrak).
jd sbnrnya berapa yg ptot sy letak kt ruangan shipping fee tu sbb sy pakai poslaju kontrak skrg ni.
adakah kalau sy letak rm6, buyer hny perlu bayar rm4.75 sja.. nt shopee akn tetap byar pd sy rm6 ?
terima kasih byk2..

Fizah said...

Norasyikin ahmadAugust 21, 2018 at 12:42 PM
Klu item cust beli tu dh sampai dekat cust.. tapi cust tak buat pengesahan kita boleh dpt x duit jualan tu?
--
Akan masuk juga duit tu, dun wori👌

Fizah said...

UnknownAugust 22, 2018 at 12:17 PM
hi..
bagaimana masukkan tracking number sekiranya barang dari oversea? masukan tracking number standard express ke @ pn poslaju pnya?
--
Sbg seller di Malaysia kita tiada option tu. Klu ada standard express/lwe/dll tu, mksudnya mmg seller tu dari luar, biasanya dari china. Maka kita hny blh pilih courier yg available di Malaysia shj. Klu nk bli brg china, buat readystok baru iklankn.

Fizah said...

Sama2 tq :)

Fizah said...

AnonymousAugust 23, 2018 at 3:08 PM
kalau tekan boost now kena bayar ke? sebb tertkn tadi pastu keluar masa, takot abis masa kne byr
--
Boost now percuma, tidak kena bayar.

Fizah said...

UnknownAugust 24, 2018 at 12:13 AM
Salam sis.. kod varifikasi tak diterima untuk memasukkan no akaun. Kenapa ya..
--
Wslm wbt cuba lg. Mmg selalu jd gitu. Atau logout dan buat semula.

Fizah said...


muhamad zamzuri HashimAugust 24, 2018 at 11:36 AM
Salam puan.. macamna kalau kita nak setkan kos penghantaran kita. Cth 1- 4 barang rm10 utk sswk. Saya x guna waybill.
--
Wslm wbt, di shopee cuma masukkan postage utk 1 pc dan berat. Sekiranya buyer beli byk, akan autocalculate.

Fizah said...

AnonymousAugust 24, 2018 at 5:37 PM
Salam sis.. nk tny la.. kalau sementara nk tggu free shipping tu approve kan.. sy just letak je kan harga poslaju mcm biasa.. ?
sblum ni mmg selalu sgt beli kt shopee yg sy prasan kalau kna harga shipping mostly takat rm4.75 je sy kna bayar..tp setau sy hrga poslaju plg ringan ke sm dlm rm5.63 (poslaju kontrak).
jd sbnrnya berapa yg ptot sy letak kt ruangan shipping fee tu sbb sy pakai poslaju kontrak skrg ni.
adakah kalau sy letak rm6, buyer hny perlu bayar rm4.75 sja.. nt shopee akn tetap byar pd sy rm6 ?
terima kasih byk2..
--
Wslm wbt, ya letak dulu kos postage sementara lulus free shipping program. Klu postage biasa, biasa org ltk rm8 sem dan rm12 ss. Yg rm4.75 tu biasanya nilai standard fee utk free shipping program. Walau bagaimanapun shopee ada subsidi program. Nti buyer byr sikit dari rm8 tu tp kita dpt full rm8.

Fizah said...

AnonymousFebruary 21, 2018 at 11:44 AM
sis kalau jual pre order dan brg dihantar dari oversea cthnya..hantar direct pada customer,harga shippng macamna?
--
Sebaiknya buat readystok. Sbb isu masa dan item smp dlm keadaam baik. Nti efek performace dan rating jika tak penuhi dua yg utama ni.

Fizah said...

Waybill tu kita save dlm pdf dan emel pd supplier

Klu supp taknk guna waybill, kita boleh je guna tracking number dia bg, tp tak blh guna free shipping program.

Fizah said...

Wslm wbt Dropship ni kita tlg jual tanpa simpan stok. Berbeza dgn ejen, kne simpan stok means kluarkn modal. Cuma lomisen dropship biasanya lbh rendah berbanding ejen.

Hakim Mahmud said...

Assalamualaikum kak... nak tanya yg duduk di bahagian RELEVENT TU adakah BELI RANK?

Siti Faizurawati Al-jannahtulfirdausi said...

assalamualaikum sis..Nak tanya jika pamai manual shipping tu kita letak postage kt bahagian postage ka. Adakah wang postage tu akn masuk dlm acc wallet?atau pihak shopee akan ambil bahagian wang postage tu?

Anonymous said...

As salam, macam mana kalau barang kita ship dari luar negara. Maknanya barang yang saya jual saya post bukan dari Malaysia tp di luar negara?

Fizah said...

Hakim Mahmud said...
Assalamualaikum kak... nak tanya yg duduk di bahagian RELEVENT TU adakah BELI RANK?
--
wslm wbt, maaf tak perasan revelant yang mana. beli rank tu utk boost iklan, kena byr.
--

August 29, 2018 at 12:18 AM Delete
Blogger Siti Faizurawati Al-jannahtulfirdausi said...
assalamualaikum sis..Nak tanya jika pamai manual shipping tu kita letak postage kt bahagian postage ka. Adakah wang postage tu akn masuk dlm acc wallet?atau pihak shopee akan ambil bahagian wang postage tu?
--
wslm wbt, kalau pos biasa, bukan free shipping prog, duit postage akan masuk account seller.
--

August 29, 2018 at 10:57 PM Delete
Anonymous Anonymous said...
As salam, macam mana kalau barang kita ship dari luar negara. Maknanya barang yang saya jual saya post bukan dari Malaysia tp di luar negara?
--
wslm wbt, boleh tapi berisiko kerana boleh jadi barang rosak, salah design, jadi sebaiknya dari luar negara pos ke seller dulu, dah cek semua ok baru pos pd buyer.
--

SyaHae Eternity said...

Salam sis. Klu kita buat dropship dapat postage free jugak ke? Mcm mana shopee cover postage fees kita tu? Sbb mesti kita kena dahulukan duit kita (postage fee) pada owner products kan baru la dorang pos brg customers kita

Siti Nurzeha said...

Saya nak tnya lar..sya dh upload produk dlm sistem..n dah selesai buat update barng utk dijual..lpas Saya boost...tp kenapa bila nak review balik barang yg Saya jual tidak muncul di bahagian latest produk..adakah mempunyai tempoh masa tertentu Baru Kita boleh review barang Kita dlm shoppee..mohon pencerahan sis..tq

Siti Nurzeha said...

Saya dh pun boost item yg ingin dijual..lpas Tue Ada tempoh masa..sya nak review item tersebut kenapa xmuncul dlm shopee..Ada tempoh masa tertentu ker utk item tersebut muncul dlm bagian latest

Mama Papa Rea said...

Assalamualaikum
Sy nak tya bkrnaan kos penghantaran. Sy masih baru lagi dlm shopee. Kenapa kos penghantaran tak sama dgn kos yg kita tetapkan? Cth, pos 1 item rm8 (sem) & rm11 (SS), bila cstmer order, brubah2, kdg2 rm7,plg rndh rm5 ke Sabah.masalahya, pndapatan kita dr shopee pun dapat jumlah yg sma pmbeli byar. Jadi rugi la tmbhn kos postage ke SS RM5 Poslaju. Jdi, soalan sy, kenapa jadi mcm tu? Adakah ada setting lain perlu kita buat utk tetapkan kos pos @ pngecualian kos pos dr sbrg baucer diskaun? Harap membantu. Tq.

Fizah said...

Blogger SyaHae Eternity said...
Salam sis. Klu kita buat dropship dapat postage free jugak ke? Mcm mana shopee cover postage fees kita tu? Sbb mesti kita kena dahulukan duit kita (postage fee) pada owner products kan baru la dorang pos brg customers kita
--
wslm wbt tak kisah dropship pun still blh apply free shipping prog. kita mmg kena dulukan duit kita dulu utk modal.
--

September 3, 2018 at 12:17 AM Delete
Blogger Siti Nurzeha said...
Saya nak tnya lar..sya dh upload produk dlm sistem..n dah selesai buat update barng utk dijual..lpas Saya boost...tp kenapa bila nak review balik barang yg Saya jual tidak muncul di bahagian latest produk..adakah mempunyai tempoh masa tertentu Baru Kita boleh review barang Kita dlm shoppee..mohon pencerahan sis..tq
--
ya kadangkala ambil masa sikit utk appear. kena search link produk terus baru jumpa.
--


September 3, 2018 at 10:46 PM Delete
Blogger Siti Nurzeha said...
Saya dh pun boost item yg ingin dijual..lpas Tue Ada tempoh masa..sya nak review item tersebut kenapa xmuncul dlm shopee..Ada tempoh
masa tertentu ker utk item tersebut muncul dlm bagian latest
--
ya ada sedikit tempoh masa utk appear.
--

September 3, 2018 at 10:47 PM Delete
Blogger Mama Papa Rea said...
Assalamualaikum
Sy nak tya bkrnaan kos penghantaran. Sy masih baru lagi dlm shopee. Kenapa kos penghantaran tak sama dgn kos yg kita tetapkan? Cth, pos 1 item rm8 (sem) & rm11 (SS), bila cstmer order, brubah2, kdg2 rm7,plg rndh rm5 ke Sabah.masalahya, pndapatan kita dr shopee pun dapat jumlah yg sma pmbeli byar. Jadi rugi la tmbhn kos postage ke SS RM5 Poslaju. Jdi, soalan sy, kenapa jadi mcm tu? Adakah ada setting lain perlu kita buat utk tetapkan kos pos @ pngecualian kos pos dr sbrg baucer diskaun? Harap membantu. Tq.
--
wslm wbt. jika kita tetapkan rm8 utk postage dan buyer byr rm6 cthnya, maknanya dia dpt subsidi dari shopee sebyk rm2 (selain free shipping, ada subsidise prog dalam shopee). tp seller akan dpt rm8, dun wori.
--

Anonymous said...

Boost tu kena byr ke sis pastu brpa kli boleh boost....

Unknown said...

assalam sis. saya dah post product. kemudian ada keluar product under review. mcm mana tu ye. produk yg sama dalam suspended. tak boleh post atau mcm mana?

linda said...

salam sis, saya baru nak berjinak dengan shopee.... waybill ni mcam mna??? sis bleh wassup saya tak 01119951365

Fahmi Mazalan said...

Hi nak tanya kenapa dkt produk kita dia tak tulis - ship from bangi / from oversea ? Tgk setting semua tkde bende tu..

Unknown said...

Salam sis, saya baru buka account shopee. Belum ada apa2 nak jual. Bole tak kongsi kan cara nak start kena mula dengan step mana? Number 01116484850

Fizah said...

Anonymous Anonymous said...
Boost tu kena byr ke sis pastu brpa kli boleh boost....
--
boost now = percuma; sekali run 5 produk je selama 4 jam.
buy ranking = berbayar
--

September 6, 2018 at 9:23 PM Delete
Blogger Unknown said...
assalam sis. saya dah post product. kemudian ada keluar product under review. mcm mana tu ye. produk yg sama dalam suspended. tak boleh post atau mcm mana?
--
wslm wbt, ada sstgh produk memang akan lalui proses review dulu, biasanya produk health n beauty dan produk copy ori. kalau tak lulus tu, kena emel shopee tny apa sebabnya dan cuba betulkan dan upload semula.
--

September 7, 2018 at 3:42 PM Delete
Blogger linda said...
salam sis, saya baru nak berjinak dengan shopee.... waybill ni mcam mna??? sis bleh wassup saya tak 01119951365
--
wslm wbt, waybill ni ada maklumat buyer utk diposkan item yg dibeli-hanya utk free shipping prog je ada waybill. boleh klik link wasap sy sertakan dlm antri ini,.
--

September 8, 2018 at 12:04 PM Delete
Blogger Fahmi Mazalan said...
Hi nak tanya kenapa dkt produk kita dia tak tulis - ship from bangi / from oversea ? Tgk setting semua tkde bende tu..
--
boleh semak semula ada join free shipping prog atau tidak. dan masukkan alamat yg tepat dalam profile.
--

September 10, 2018 at 11:48 PM Delete
Blogger Unknown said...
Salam sis, saya baru buka account shopee. Belum ada apa2 nak jual. Bole tak kongsi kan cara nak start kena mula dengan step mana? Number 01116484850
--
wslm wbt, boleh mulakan dengan membuka acc shopee dan apply free shipping prog, tu antara langkah awal. yg lain boleh folo tutorial ni atau klik link wasap yg sy sertakan dlm entri.
--

TULIP PUTIH@ BIRU (NURUL SHUHAIDA NUR IMAN ) said...

Macam Mana nak tahu ctme dah DAPAT barang, ctme kena update sistem?

Unknown said...

haii nak tany kalau kita nak tahu duit masuk dalam acc kita mcam mna erk..? kan duit dalam guarentee shopee.. lps dri 2 mcam mna erk maaf sya bru pertama kali nk menjual dalam shopee

K.N.S said...

Salam.bagaimana untuk change carrier dari pos laju ke city link?saya xboleh nak masukkan tracking number coz carrier yg supplier guna citylink..

Anonymous said...

Salam sis. Macam mana nak set dekat shopee, shipped from oversea? Sbb xde jumpa kat setting

azlieynda hassan said...

tanya sikit ye fizah. saya dh try letak produk dan apply freeshipping. ada org dah beli pun. tapi saya buat dropship je. cuma konfius sebab bila nk pos dia bagi waybill tracking. ada tracking reference la. so soalan saya bila poslaju bagi tracking reference, mana pulak kita nk key in tracking reference yg supplier dropship tu bagi kat kita. tq ye

Unknown said...

salam sis,,macam mane nak masokkn no akaun kite ye kat shopee wallet..sy cuba masukkan,,dye cakap nak hantar verification code kat sms..tp xdapat pon..kew kene ade amaun dulu dalam shopee wallet baru bole masokkan no akaun..?

senja kala said...

Kak untuk buat pilihan kuantiti mcm mana

SWEETHEART 2015 said...

Salam sis... Tumpang tanya.. Mcm saya, klu nak beli boleh beli guna sistem on9 HAIO... klu ade org dari shoope nak beli produk saya, boleh ke saya x guna FREE SHIPPING tu... Dan x payah print waybill tu..

Fizah said...

Blogger TULIP PUTIH@ BIRU (NURUL SHUHAIDA NUR IMAN ) said...
Macam Mana nak tahu ctme dah DAPAT barang, ctme kena update sistem?
--
dalam shopee da ada embedded sistem tracking.
--

September 12, 2018 at 8:45 PM Delete
Blogger Unknown said...
haii nak tany kalau kita nak tahu duit masuk dalam acc kita mcam mna erk..? kan duit dalam guarentee shopee.. lps dri 2 mcam mna erk maaf sya bru pertama kali nk menjual dalam shopee
--
payment akan dihold oleh shopee sehingga buyer selamat terima barang, baru shopee release pd kita. duit tu akan masuk dlm shopee wallet, kita perlu withdraw ke acc bank kita.
--

September 12, 2018 at 11:45 PM Delete
Blogger K.N.S said...
Salam.bagaimana untuk change carrier dari pos laju ke city link?saya xboleh nak masukkan tracking number coz carrier yg supplier guna citylink..
--
wslm wbt, kalau dah tersilap pilih poslaju tapi supplier guna citylink, dalam kes ni, kena minta buyer cancel order tu dan place new order. edit courier setting jgn lupa.
--

September 13, 2018 at 5:56 PM Delete
Anonymous Anonymous said...
Salam sis. Macam mana nak set dekat shopee, shipped from oversea? Sbb xde jumpa kat setting
--
wslm wbt, tu hny available utk seller dari overseas, mostly from china.
--

September 15, 2018 at 7:46 AM Delete
Blogger azlieynda hassan said...
tanya sikit ye fizah. saya dh try letak produk dan apply freeshipping. ada org dah beli pun. tapi saya buat dropship je. cuma konfius sebab bila nk pos dia bagi waybill tracking. ada tracking reference la. so soalan saya bila poslaju bagi tracking reference, mana pulak kita nk key in tracking reference yg supplier dropship tu bagi kat kita. tq ye
--
utk dropship guna free shipping prog, kena tny supplier dia ok ke tak utk print waybill dan pos guna waybill tu. kalau ok, baru boleh guna free shipping prog utk produk tu,,caranya lps order masuk, emelkan waybill pd supplier utk urusan pos. tak perlu pos biasa tu dah dan tak perlu byr apa2 di kaunter.
--

September 16, 2018 at 7:54 AM Delete
Blogger Unknown said...
salam sis,,macam mane nak masokkn no akaun kite ye kat shopee wallet..sy cuba masukkan,,dye cakap nak hantar verification code kat sms..tp xdapat pon..kew kene ade amaun dulu dalam shopee wallet baru bole masokkan no akaun..?
--
wslm wbt, verification code shopee mmg slalu prob. kena byk kali buat baru masuk code tu. try logout dan buat semula.
--

September 17, 2018 at 5:59 PM Delete
Blogger senja kala said...
Kak untuk buat pilihan kuantiti mcm mana
--
ada pada bahagian stok.
--

September 18, 2018 at 6:00 PM Delete
Blogger SWEETHEART 2015 said...
Salam sis... Tumpang tanya.. Mcm saya, klu nak beli boleh beli guna sistem on9 HAIO... klu ade org dari shoope nak beli produk saya, boleh ke saya x guna FREE SHIPPING tu... Dan x payah print waybill tu..
--
boleh. ada pilihan others utk yg tanak guna free shipping prog.
--

Unknown said...

Kak,boleh x bagitahu step by step mcm mne nk guna shopee sbgai dropship? Daripada cara nk start log in smpilah ke penghantaran. Apa prbezaan dgn stokis? Maaflah jika mengganggu. Saya hanya nk belajar

Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Unknown said...

Akak maaf tanya.. Sy baru je mula menjual dlm shopee.. As a dropship je. Baru mula listing produk.. Nak tanya andai kata berat barang tu 3kg kalau customer order maknanya shopee bg free shipping ke? Tak berapa jelas concept free shipping (5kg sem, 1kg ss) .

Unknown said...

Salam. Nak tanya saya selalu fail upload item dalam shopee 'Your Product is under review' apa maksudnya tu owh?

nuratiqahrahim said...

salam sis nak tanya la kalau saya buat dropship barang , nak jual dishopee pengeposan barang customer macamana ye saya nak buat.. boleh ke saya bagi nombor tracking saja pada supplier. kalau pihak supplier buat pengeposan semua.

nur ieka said...

assalamualaikum sis saya nak tanya la macam saya dari dropship barang nak meniaga di shopee. pengeposan customer saya kira macamana kalau supplier tanggung pos barang.. saya bagi waybill atau bagi nbo tracking sahaja.

Anonymous said...

As Salam,

Salam pengenalan semua.
saya baru nak belajar-belajar business dropship. saya ada 2 soalan:
1. bagaimana cara terbaik utk dptkan pembekal/dropshipper, adakah dgn
a) melanggan dropshipper yg sedia ada dlm website yg telah menyediakan semua benda yg produknya sekitar 200-300 (dan kita tak berapa pasti barangnya) dan bayaran juga agak tinggi iaitu sekitar RM100-RM155 (bergantung jenis pakej) atau
b) google shj dan kita mohon direct pd pembekal yg yuran lebih murah sekitar bawah RM50 atau ada cara yg lebih baik utk yg baru-baru nak mula ni.
2. dlm shop profile di bawah shipping, adakah kita perlu enable semua atau hanya poslaju shj

sorry, ada satu lagi...
3. dari segi harga, saya tengok disini dropship boleh bersaing, mana yg dah pro mereka boleh letak harga murah dgn free shipping. utk yg baru ni, bagaimana kita nak letak harga 15% - 30%?

terima kasih.

Anonymous said...

Salam akak. Nak tanya, boleh ke sruh customer cancel order kemudian replace balik order slepas pembayaran kpd shopee dah dibuat?

SUGIH RESOURCES said...

Terima kasih atas perkongsian ilmu & maklumat

Saya ingin bertnya bagaimana utk setkan harga untuk diskaun (offer)

Terima kasih

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Kak,boleh x bagitahu step by step mcm mne nk guna shopee sbgai dropship? Daripada cara nk start log in smpilah ke penghantaran. Apa prbezaan dgn stokis? Maaflah jika mengganggu. Saya hanya nk belajar

--

step by step seperti yg sy tunjukkan dalam entri ini. dropship/ejen/stokis sama semua caranya, tiada beza.

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Akak maaf tanya.. Sy baru je mula menjual dlm shopee.. As a dropship je. Baru mula listing produk.. Nak tanya andai kata berat barang tu 3kg kalau customer order maknanya shopee bg free shipping ke? Tak berapa jelas concept free shipping (5kg sem, 1kg ss) .

--

ya betul. jika berat 3kg dan pos ke semenanjung, maka free shipping.

Fizah said...

September 28, 2018 at 2:07 PM Delete
Blogger Unknown said...
Salam. Nak tanya saya selalu fail upload item dalam shopee 'Your Product is under review' apa maksudnya tu owh?
--
wslm wbt, bukan fail, hny ambil masa sedikit utk shopee semak dan approve, ada sstgh item shj perlu lalui proses ini.
--

October 1, 2018 at 9:42 PM Delete
Anonymous nuratiqahrahim said...
salam sis nak tanya la kalau saya buat dropship barang , nak jual dishopee pengeposan barang customer macamana ye saya nak buat.. boleh ke saya bagi nombor tracking saja pada supplier. kalau pihak supplier buat pengeposan semua.
--
utk free shipping prog, supplier kne poskn guna waybill (spy tak perlu byr apa2 di kaunter), so kne emel supplier waybill tu. klu pos biasa, blh je terus bg tracking number pd buyer.
--

October 2, 2018 at 7:39 AM Delete
Anonymous Anonymous said...
As Salam,

Salam pengenalan semua.
saya baru nak belajar-belajar business dropship. saya ada 2 soalan:
1. bagaimana cara terbaik utk dptkan pembekal/dropshipper, adakah dgn
a) melanggan dropshipper yg sedia ada dlm website yg telah menyediakan semua benda yg produknya sekitar 200-300 (dan kita tak berapa pasti barangnya) dan bayaran juga agak tinggi iaitu sekitar RM100-RM155 (bergantung jenis pakej) atau
b) google shj dan kita mohon direct pd pembekal yg yuran lebih murah sekitar bawah RM50 atau ada cara yg lebih baik utk yg baru-baru nak mula ni.
2. dlm shop profile di bawah shipping, adakah kita perlu enable semua atau hanya poslaju shj

sorry, ada satu lagi...
3. dari segi harga, saya tengok disini dropship boleh bersaing, mana yg dah pro mereka boleh letak harga murah dgn free shipping. utk yg baru ni, bagaimana kita nak letak harga 15% - 30%?

terima kasih.
--
1. utk yg nk cari link utk jd dropship, sy cdgkn mula dgn produk yg anda yakini elok kualitinya. tak semua org sediakan link yg semuanya ok, jd teliti satu2 dan mulakan dgn sedikit dahulu.
2. jika produk tu utk free postage, maka turn on poslaju shj, jika tidak maka turn off poslaju dan turn on yg lain (others cthnya)
3. utk yg bru mnjual di shopee, gunakan medium lain utk promot, cthnya fb atau ig. kemudian bg link shopee spy mereka mmbeli di shopee.

--

October 9, 2018 at 12:16 PM Delete
Anonymous Anonymous said...
Salam akak. Nak tanya, boleh ke sruh customer cancel order kemudian replace balik order slepas pembayaran kpd shopee dah dibuat?
--
wslm wbt. boleh.

October 10, 2018 at 4:24 PM Delete
Blogger SUGIH RESOURCES said...
Terima kasih atas perkongsian ilmu & maklumat
Saya ingin bertnya bagaimana utk setkan harga untuk diskaun (offer)
Terima kasih
--
ada di bhgn marketing centre dlm seller centre
--

Unknown said...

Macam mn bt free shipping ye..

Adzni Wahida said...

Salam sis nak tye.. sy dropship n ambil barang dr ramai supplier.. bila iklan, cth buyer select 2 item berlainan supplier.. cas postage dikire combinte sedangkan sy kena byr postage lain2 ikot supplier.. mcm mane tu.. sy nk buat 1 barang 1 cas postage

MAT NOR said...

Saya pun dah jadi seller di shopee. Bolehlah visit https://shopee.com.my/adamziyaf

Unknown said...

Assalamualaikum,nak tanye..kalau sy da dftar free shipping..slpas tu sy nak tukar nama shop kt shopee boleh tak?

Fizah said...

Blogger Unknown said...
Macam mn bt free shipping ye..
--
apply di link dlm entri ini sis
--

October 16, 2018 at 2:16 PM Delete
Blogger Adzni Wahida said...
Salam sis nak tye.. sy dropship n ambil barang dr ramai supplier.. bila iklan, cth buyer select 2 item berlainan supplier.. cas postage dikire combinte sedangkan sy kena byr postage lain2 ikot supplier.. mcm mane tu.. sy nk buat 1 barang 1 cas postage
--
kena advice buyer utk place order berasingan atau letakkan caj postage berbeza stiap produk tu, so nti buyer automatik kena place order berasingan
--

October 18, 2018 at 5:32 PM Delete
Blogger MAT NOR said...
Saya pun dah jadi seller di shopee. Bolehlah visit https://shopee.com.my/adamziyaf
--
tahniah :)
--

October 18, 2018 at 7:59 PM Delete
Blogger Unknown said...
Assalamualaikum,nak tanye..kalau sy da dftar free shipping..slpas tu sy nak tukar nama shop kt shopee boleh tak?
--
nama shop boleh. nama username tak blh
--

Bie Abid said...


salam sis..sory ye nak tny..incase kite jual brng copy ori, nk letak nama item mcm mne ye..contoh beg Converse..sy set nama converse (copy ori), tp kene banned dgn shopee..tp bile survey2 dlm tu, ramai je yg letak nama brng ikut original,tp condition copy ori

Fizah said...

Blogger Bie Abid said...

salam sis..sory ye nak tny..incase kite jual brng copy ori, nk letak nama item mcm mne ye..contoh beg Converse..sy set nama converse (copy ori), tp kene banned dgn shopee..tp bile survey2 dlm tu, ramai je yg letak nama brng ikut original,tp condition copy ori
--
wslm wbt, nama rasanya tiada masalah tapi gambar pastikan tiada logo tersebut. cuba dulu up gambar lain
--

Ameen Fathullah said...

Thanks sharing.. banyak info terjawab lepas scroll semua comment n reply.. moga rezeki mencurah2

Alif Mohd said...

Bagaimana duit costomer yang bank in ,,Kita nak dapat macam mana ,,,Lagi satu barangan Kita tu pun macam mana pulak ,,sama ada Kita post Terus ke costomer atau ke shoopee centre

Miss Rara said...

Macam mana ye cara untuk pos barang kalau kite tak apply program free shipping?terima kasih...

Unknown said...

Hi, adakah jual barang do shopee perky register ssm sebagai peniaga?

Unknown said...

salam sis .. saya ada cuba biz dalam shopee , bila sampai di tracking number , saya dah tak boleh guna untuk masukkam ke cstmr saya di shopee.. apa masalahnya sis , supply shopee da bagi number tracking , tetapi saya tak boleh masukkan ke cstmr saya di shopee .. apakah itu yang sis sarankan tentang waybill ? maaf .. saya belum faham.
jika ada cara2 ajar tentang masalah saya tu.. saya nak join untuk blajar ilmu dgn sis. mohon pencerahan ya

D'ketapang collection said...

thank you for the ilmu, saya baru nk belajar jumpa ilmu ni.. sangat2 membantu.
follow shop saya jugak ye
https://shopee.com.my/dketapangcolletion

sophilea alexis said...

Salam sy nk tnya.sy xfhm psl ble customer byr shopee hold bmakna kne byr pkai duit kte dlu ke.sbb sy agent dropship

Fizah said...

Blogger Ameen Fathullah said...
Thanks sharing.. banyak info terjawab lepas scroll semua comment n reply.. moga rezeki mencurah2
--
sama2 kita :)

November 24, 2018 at 12:39 AM Delete
Blogger Alif Mohd said...
Bagaimana duit costomer yang bank in ,,Kita nak dapat macam mana ,,,Lagi satu barangan Kita tu pun macam mana pulak ,,sama ada Kita post Terus ke costomer atau ke shoopee centre
--
shopee akan release payment buyer tu pd kita once buyer dpt barang. barang tu kita yg pos guna courier servis cthnya poslaju.

November 28, 2018 at 1:55 PM Delete
Blogger Miss Rara said...
Macam mana ye cara untuk pos barang kalau kite tak apply program free shipping?terima kasih...
--
masih ada pilihan lain jika tak apply free shipping prog. boleh klik utk masukkan postage yg perlu buyer byr.

December 1, 2018 at 8:22 PM Delete
Blogger Unknown said...
Hi, adakah jual barang do shopee perky register ssm sebagai peniaga?
--
tak perlu

December 2, 2018 at 12:34 PM Delete
Blogger Unknown said...
salam sis .. saya ada cuba biz dalam shopee , bila sampai di tracking number , saya dah tak boleh guna untuk masukkam ke cstmr saya di shopee.. apa masalahnya sis , supply shopee da bagi number tracking , tetapi saya tak boleh masukkan ke cstmr saya di shopee .. apakah itu yang sis sarankan tentang waybill ? maaf .. saya belum faham.
jika ada cara2 ajar tentang masalah saya tu.. saya nak join untuk blajar ilmu dgn sis. mohon pencerahan ya
--
wslm wbt, tak blh masukkan sbb apa ya. nti boleh klik link wasap sy dlm entri ni utk sy tgkkn error apa

December 4, 2018 at 8:53 AM Delete
Blogger D'ketapang collection said...
thank you for the ilmu, saya baru nk belajar jumpa ilmu ni.. sangat2 membantu.
follow shop saya jugak ye
https://shopee.com.my/dketapangcolletion
--
sama2 kita :)

December 6, 2018 at 8:25 AM Delete
Blogger sophilea alexis said...
Salam sy nk tnya.sy xfhm psl ble customer byr shopee hold bmakna kne byr pkai duit kte dlu ke.sbb sy agent dropship
--
ya betul, kena dulukan modal kita dulu.

Anonymous said...

salam,macam mana ye nak beli buku e-book Tutorial Shopee Malaysia by Sioca??

Fizah said...

Anonymous Anonymous said...

salam,macam mana ye nak beli buku e-book Tutorial Shopee Malaysia by Sioca??

--
wslm wbt, sila klik link wasap dalam entri ini :)

Unknown said...

assalam sis. nak tanya, customer dah payment & duit dia masuk kat mana ye? sebab ada orang payment tapi saya x dpt duit lagi. jdi susah nak submit order kat bos.

arejoys hilme said...

Salam sis..nak tnya..saya ada buka akaun shopee..saya nak update tel no..xboleh..dia kta no tel skrg ni dah ada guna..jadi saya try login guna tel no..dan nak buat reset password..tpi xblh..katanya akaun anda telah d gntung..mgkin dlu saya pernah akaun..jadi mcm mana saya nak settelkan akaun lama ni..supaya saya blh dlte akaun lama..sebab saya nak update no tel tu dkt akaun baru..klu saya x update no tel..iklan saya xkeluar dekat market place..jadi smua org xnmpk iklan saya..tq

ADORA said...

Salam Sis fizah. Jutaan terima kasih atas perkongsian ilmu yang Sis curahkan. Semoga Sis murah rezeki dan sentiasa dirahmati Allah SWT. Mohon halalkan ilmu ini dunia dan akhirat.

Fizah said...

Blogger Unknown said...
assalam sis. nak tanya, customer dah payment & duit dia masuk kat mana ye? sebab ada orang payment tapi saya x dpt duit lagi. jdi susah nak submit order kat bos.
--
wslm wbt, shopee hold dulu. nti brg da smp pd buyer, baru dia release. dan masuk kat wallet. pastu kena manual withdraw atau auto withdraw setiap rabu

Blogger arejoys hilme said...
Salam sis..nak tnya..saya ada buka akaun shopee..saya nak update tel no..xboleh..dia kta no tel skrg ni dah ada guna..jadi saya try login guna tel no..dan nak buat reset password..tpi xblh..katanya akaun anda telah d gntung..mgkin dlu saya pernah akaun..jadi mcm mana saya nak settelkan akaun lama ni..supaya saya blh dlte akaun lama..sebab saya nak update no tel tu dkt akaun baru..klu saya x update no tel..iklan saya xkeluar dekat market place..jadi smua org xnmpk iklan saya..tq
--
kena minta shopee releasekan acc tu. boleh emel di supprt@shopee.com.my. berikan info username dll

Blogger ADORA said...
Salam Sis fizah. Jutaan terima kasih atas perkongsian ilmu yang Sis curahkan. Semoga Sis murah rezeki dan sentiasa dirahmati Allah SWT. Mohon halalkan ilmu ini dunia dan akhirat.
--
terima kasih doanya ameen utk awak dan semua juga

aliaso said...

Hai sis, mcm mana saya nak setting “out of stock” sekiranya produk sy ada 3 variations design, tp hnya 1 design yg temporary tiada stock. Kalau sy setting “0” semua design akn jd out of stock ke?

Fizah said...

Hai sis, mcm mana saya nak setting “out of stock” sekiranya produk sy ada 3 variations design, tp hnya 1 design yg temporary tiada stock. Kalau sy setting “0” semua design akn jd out of stock ke?
--
klik pd design tersebut dan klik 0 untuk quantity, yg lain takkan terjejas

«Oldest ‹Older   201 – 277 of 277   Newer› Newest»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...